Ziarul de Duminică

„Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

04.12.2014, 23:47 95

„Cel mai activ susţinător al designului de interior”

Decernarea premiilor Elle Decoration Romanian Design Award a avut loc la 25 noiembrie 2014. Echipa Dizainăr a primit premiul pentru „Cel mai activ susţinător al designului de interior” (foto 1), în prezenţa celor mai renumiţi designeri români, a prietenilor şi reprezentanţilor media. 

Echipa 201 Design Studio a primit, de asemenea, premiul pentru „Cel mai bun designer al anului”. Obiectele celor doi designeri pot fi cumpărate şi admirate la showroom-ul Dizainăr din Str. Puţul cu Plopi nr. 17 sau online.

 

Ziua Internaţională a Voluntariatului la MNAR

Vineri, 5 decembrie 2014, Muzeul Naţional de Artă al României sărbătoreşte Ziua Internaţională a Voluntariatului printr-o serie de activităţi dedicate adolescenţilor dornici să se implice în proiectele muzeului şi interesaţi să facă o schimbare în comunitatea din care fac parte (foto 2, 3).

Pe parcursul acestei zile participanţii vor experimenta două metode de educaţie nonformală, Fishbowl Discussion şi ProAction Café, vor împărtăşi idei şi opinii despre voluntariat, spirit comunitar şi maniera în care muzeul este perceput de tineri astăzi, contribuind la construirea unui spaţiu în care părerile adolescenţilor contează şi sunt integrate în proiectele muzelui.

Activităţile desfăşurate de Ziua Internaţională a Voluntariatului au loc atât dimineaţa, în intervalul orar 10:00-12:30, cât şi după-amiaza, în intervalul orar 14:30-17:00, pentru a asigura participarea elevilor, indiferent de programul şcolar. Activităţile au loc în Galeria Naţională şi în expoziţia temporară „ARS AMANDI: Tema iubirii în pictura europeană a secolelor XVI-XIX”.

Intrarea este liberă pentru elevii de liceu, pe baza completării unui formular de înscriere disponibil accesând acest link bit.ly/ziv_2014, care trebuie trimis la adresa adolescent@art.museum.ro până joi, 4 decembrie 2014. Liceeni vor primi la final o diplomă de participare.

Evenimentul este organizat şi facilitat de voluntarii liceeni ai muzeului, membri ai CADO – Consiliul Adolescenţilor la MNAR.

 

„Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucuresti anunţă premiera absolută a piesei „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” de Iulian Margu, adusă în scenă, la sala Studio, de regizorul Ion Caramitru (foto 4-7).

Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile, şi a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei.

Ion Caramitru, directorul Teatrul Naţional mărturiseşte că se afla în căutarea unui text provocator cum este acesta. „Eu am fost mâna a doua care a atins textul, la second-hand cum s-ar zice, prima dată aflându-se în mâinile lui Horaţiu Mălăele, care ar fi montat-o  probabil la Râmnicu Vâlcea. Cred că Dumnezeu a vrut să ajungă la mine. O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puţin aşa am văzut-o eu. Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înţelegerea deplină a poveştii. Ca stil, are şi un soi de umor frust şi unul de derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică care sparge tiparele timpului şi spaţiului.”

„Piesa este o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat – spune autorul Iulian Margu. Premiera aceasta este o mare mândrie a mea. Suprema consacrare a unui dramaturg, cum spunea Tudor Popescu, este să fie jucat de Teatrul Naţional, alături de clasicii universali.”

Preferând să-i privească pe ceilalţi şi nu să fie el în centrul atenţiei, puţină lume ştie că dramaturgul Iulian Margu este născut pe plaiuri vâlcene, la 15 ianuarie 1958. Scrie teatru şi regizează încă din anii '80. În timpul liceului a înfiinţat o trupă de teatru de tineret. Şi-a construit cariera între două pasiuni, balansând cu simţ artistic între teatru şi film. Din 1991 lucrează la televiziunea Etalon, un alt proiect al său de succes, cu filme văzute în toată lumea. Între primele piese, scrise la încurajarea dramaturgului Tudor Popescu, se numără „Avantajul liftului asupra scărilor”, „Caria dintelui de aur”, „Cântec de leagăn pe muzică rock”, „Lovitura de pedeapsă”. De dată mai recentă sunt: „Statuia căreia îi miroseau picioarele” („Un poet şi 1/2”) pusă în scenă la teatrul „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea, „Dumnezeu se îmbracă de la second hand” (2012), „Despre Satana numai de bine”, „Harta turistică a iadului”, „Un oaspete neaşteptat” şi „Ghidul sinucigaşului”, cea mai recentă realizare – care a văzut luminile rampei în acest an, la Teatrul Ariel din Râmnicu-Vâlcea, în regia autorului. Majoritatea sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglindă a societăţii, o oglindă care nu doar reflectă, dar te şi obligă să interacţionezi.

În distribuţia spectacolului: Dorin Andone, Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Teodora Mareş, Eduard Adam, Armand Calotă, Fulvia Folosea, Ioan Andrei Ionescu şi copiii Emma şi Theodora Calotă. Cu participarea extraordinară a Florinei Cercel.

La reuşita montării contribuie şi light-designul semnat de Chris Jaeger, precum şi scenografia Mariei Miu, valorificând posibilităţile excepţionalei scene de teatru de la Sala STUDIO.

Avanpremiera spectacolului: 6 şi 7 decembrie 2014, ora 19.30.

Premiera oficială va avea loc în zilele de vineri 12 şi sâmbătă 13 decembrie, de la ora 19.30.

 

George Banu premiat de Academia Franceză

Cunoscutului teatrolog George Banu (foto 8) i s-a acordat Premiul Academiei Franceze pentru difuzarea culturii franceze în lume. Premiul i-a fost înmânat în şedinţa solemnă din 4 decembrie, în prezenţa filozofului Jean Louis Marion,  a secretarei perpetue a Academiei, Helene Carrere D'Encausse, şi a fostului preşedinte al Franţei, Valery Giscard d’Estaing.

George Banu (n. 22 iunie 1943, Bucureşti) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, şi un eseist de reputaţie mondială. George Banu şi-a dedicat opera critică regiei moderne şi figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc).

George Banu este eseist şi profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Travail theatral şi a fost redactor‑şef al revistei Arta teatrului (1981-1988), publicată de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor în anii 1991‑2000. Ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, este în prezent preşedinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. Conduce revista Alternatives theatrales şi coordonează colecţia „Le Temps du theatre” la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene. A predat în Statele Unite, Canada, China şi a animat evenimente teatrale în diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Române.

Responsabil (alături de Mihaela Tonitza‑Iordache) al reputatei antologii Arta Teatrului şi coordonator al volumelor colective Teatrul de artă, o tradiţie modernă, Repetiţiile şi teatrul reînnoit, De la vorbă la cîntec.

În 2013 i‑a fost consacrat volumul de studii şi eseuri Calătoriile sau orizontul teatrului, avindu‑i ca autori, printre alţii, pe Eugenio Barba, Peter Brook, Andrei Şerban, Ariane Mnouchkine, Radu Penciulescu şi Niky Wolcz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO