Ziarul de Duminică

EVENIMENT EDITORIAL/ Palatul Cotroceni – de la Regalitate la Presedintie

EVENIMENT EDITORIAL/ Palatul Cotroceni – de la Regalitate la Presedintie
10.03.2010, 15:47 404
"Singurii cronicari care nu mint sunt constructiile", spuneamarele arhitect G.M.Cantacuzino. Fapt demonstrat si cu masivulvolum de 500 de pagini semnat de Niculae Vladescu si Petre Badea sirealizat de Editura Universalia, care prezinta intr-un modinegalabil Palatul Cotroceni*.
Despre Palatul Cotroceni majoritatea dintre noi stim putinelucruri: ca e ctitorie a lui Serban Cantacuzino, ca a fost devastatde bombadramentele celui de-al doilea razboi mondial si, dupaaceea, cat pe ce sa fie demolat, ca a fost transformat in Palat alCopiilor de regimul comunist, ca a fost din nou devastat decutremurul din 4 martie 1977, apoi refacut si adapostind aziPresedintia Romaniei. Cam putin pentru o cladire cu un asemeneaistoric si un asemenea farmec arhitectural. Dar somptuosul albumprefatat de poeta Doina Uricariu ofera cam tot, daca nu chiar totce ne lipsea: istorie amanuntita, detalii despre refacere sirestaurare atat a palatului, cat si a bisericii din incinta lui."Cartea de fata ni se dezvaluie ca o simfonie a destinului uneictitorii ce a implinit anul acesta (2009 - n.n.) 330 de ani de candSerban Cantacuzino i-a pus piatra de temelie."
Lucrarea de restaurare faptuita in perioada 1977-1986 siincheiata anul trecut, prin reconstructia bisericii intre anii2003-2004 si 2008-2009 si sfintirea ei, pe 11 octombrie 2009, seconcretizeaza in acest succint bilant de restaurare, consolidare siextindere. Corpurile vechi insumeaza o suprafata de 20.900 mp, carereprezinta 59 la suta din intregul palat, iar corpul nou are osuprafata desfasurata de 14.100 mp, care reprezinta 41 la suta dinintregul Palat Cotroceni. "La corpurile vechi, interventiileradicale la componentele structurale, pereti si plansee, aureprezentat cica 68 la suta implicand demolari si refaceri totaledin cauza avariilor foarte grave produse de cutremurul din 1977.Restaurarea s-a extins la toate componentele ornamentale alefatadelor, bosaje, cornise, coloane, console, balustri, vase,ghirlande care au fost confectionate din piatra de Vratza, Visteasau travertin, inlcouindu-le pe cele din praf de piatra, rascoaptede vreme si degradate in profunzime."
Proiectul de restaurare, consolidare si extindere este unic inRomania si i-a avut ca autori, la planseta si pe santier, vreme deun deceniu, pe arhitectul Niculae Vladescu si pe inginerulconstructor Petre Badea.
Albumul prezinta istoria de 330 de ani a palatului si isiconduce cititorul prin toate saloanele, camerele, holurile,spatiile de acces, biserica, descriindu-i cu lux de amanunte tot cee demn de vazut. Textul este bilingv, romana si engleza (traducereefectuata de Urban Studies and Archtecture Institute). Fotografiilesunt de o calitate exceptionala si reusesc sa introduca privitorulintr-un spatiu de vis.
__

*) Niculae Vladescu, Petre Badea, "Palatul Cotroceni". EdituraUniversalia. Editie ingrijita si prefata de Doina Uricariu.Fotografii de Serban Bonciocat si Andreea Drogeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO