Ziarul de Duminică

Fantasy la Crux Publishing/ de Stelian Ţurlea

Fantasy la Crux Publishing/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.06.2015, 23:56 101

În 2014, Şerban Andrei Mazilu a înfiinţat, împreună cu Andreea Sterea, Editura Crux Publishing, cu scopul de a promova scriitorii români contemporani de literatură fantastică şi nu numai. Potrivit site-ului editurii, „Există scriitori români de science fiction, fantasy, horror, suspans, ficţiune transgresivă etc. care merită nu numai să fie citiţi şi recunoscuţi de publicul românesc, dar care merită din plin expunere internaţională. Din nefericire, aceşti autori nu sunt suficient de bine sau de mult promovaţi, iar din acest motiv publicul românesc are un acces limitat la opere de o remarcabilă valoare. Cititorii români de literatură fantastică sunt activi, deschişi la nou, curioşi, avizi de lecturi de calitate. Ne propunem să le oferim titluri noi, abordări diferite, stiluri literare diferite, subiecte pasionante. Crux Publishing înglobează editori, autori, agenţi literari, muzicieni, IT-işti, copywriteri, graficieni ş.a. Punând împreună abilităţile şi cunoştinţele tuturor, pasiunile tuturor, devenim o echipă. Ceea ce ne face deosebiţi faţă de restul nu este doar gama de servicii complete pe care o oferim scriitorilor noştri, ci respectul nostru faţă de ei şi faţă de cititor. Mai mult, autorul este o parte a unui tot unitar, un element esenţial pentru succesul propriu şi pentru succesul editurii.”

Tot potrivit acestui site, scriitorii pe care se bazează cu deosebire editura sunt Oliviu Crâznic, Şerban Andrei Mazilu, Răzvan Teodor Coloja, Ştefan Bolea şi Dan Rădoiu. Cine sunt aceştia?

Foarte pe scurt: Oliviu Crâznic (n. 1978) a publicat romanul gotic …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul (Ed. Vremea, 2010), declarat de M. Pricăjan (în revista Familia) „Momentul Walpole în literatura română”. A mai publicat povestiri şi nuvelete SF.

Şerban Andrei Mazilu (n. 1983) este absolvent al Academiei Navale din Constanţa, activând ca ofiţer în marina comercială. Cu studii de jurnalism şi experienţă în radio, a activat ca publicist pentru diverse reviste şi blog-uri. A debutat peste hotare în limba engleză, iar romanul său The Angellove Society: Crux este publicat în Statele Unite de către editura Wheelman Press. În româneşte a publicat romanul „clockpunk” „Anotimpul pumnalelor”.

Răzvan Teodor Coloja a absolvit Literele şi Informatica la Oradea, a activat ca publicist la mai multe reviste online. A debutat în 2009 cu romanul „Fabrica de furnici” (Ed. Vremea), iar în 2011 revine cu romanul „Recolta roşie” (Ed. Herg Bennet). În 2012 este prezent în antologia „Cercul literar de la Oradea” (coord. Marius Miheţ), alături de autori precum Dan-Liviu Boeriu, Mircea Pricăjan şi alţii.

Ştefan Bolea (n. 1980) este doctorand la Facultatea de Litere din Cluj şi doctor în filosofie (2012). Este dublu licenţiat în Filosofie şi Studii Europene şi absolvent al unui Master de Studii Americane, bursier Yggdrasil la Universitatea din Oslo şi bursier DAAD la Universitatea Ludwig-Maximilian din München. În prezent, este redactor-şef al e-revistei culturale EgoPHobia. A publicat cărţi de filosofie, patru volume de versuri la Brumar şi Herg Benet, un volum de proză la Herg Benet.

Absolvent de ASE, Dan Rădoiu este coach, trainer, project manager, Scrum Master şi Agile Coach, programator, requirements engineer (business analyst), db admin, iar în ultimii ani şi scriitor. E pasionat de literatura fantatică, scrie „povestiri fantastice, romantice, iar pe alocuri, cumplit de absurde.”

O caracteristică principală a tuturor acestor autori este că se promovează insistent între ei, cum fac şi cei din grupul Editurii Herg Benet, ceea ce este bine până la un punct şi reuşesc să pătrundă în mediul iubitorilor de science fiction, gotic şi horror indiferent de meridian.

 

În articolul din acest număr al „Ziarului de duminică” ne vom opri asupra a două dintre volumele apărute în colecţia Fantasy a editurii Crux Publishing.

 

Ceasul fantasmelor, de Oliviu Crâznic, adună parte din povestirile publicate de autor, grupate acum în patru părţi – Înainte de coşmar, Ceasul fantasmelor, Viitorul ieri şi azi, Întâlnire cu Ermengaarde. Povestiri „gotice”, atmosferă sumbră, lugubră chiar, nicio speranţă, stil căutat, obositor prin exagerări metaforice, dar plăcut celor care agreează genul.

 

Anotimpul pumnalelor, de Şerban Andrei Mazilu. Subiectul, scrie Oliviu Crâznic în prezentarea sa, aminteşte de creaţiile unor Steven Erikson (Cronicile malazane) sau Michael Stackpole (Marile Descoperiri), mai degrabă decât de reuşitele în domeniu ale autorilor români: într-o lume imaginară decadentă, în care singurul zeu existent este Zeul Morţii, domnind peste inechitatea socială şi peste ruinele infestate de creaturi demonice, un grup de asasini (din care ajung să facă parte, întâmplător şi nu prea, chiar unii eroi veritabili) încearcă disperat să restabilească un echilibru întunecat, înainte ca haosul să înghită universul cu totul. Intrigi, atentate, explozii, pumnale sclipind ameninţător sub mantii, aristocrate avide de putere şi cler corupt, savanţi excentrici şi militari forţaţi să devină rebeli, tinere şi frumoase revoluţionare, totul aflat sub semnul fantasticului, al acţiunii şi al dinamismului.

Sigur există un public şi pentru asemenea fantasme!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO