Ziarul de Duminică

Fascinanta lume a spionilor/ de Ziarul de duminică

Fascinanta lume a spionilor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.07.2014, 23:52 92

Alexandru Popescu

Biografiile secrete ale spionilor

Viaţa personală a agenţilor

Editura Cetatea de Scaun

 

Vreme de aproape doi ani, colaboratorul nostru dr Alexandru Popescu a semnat o rubrică despre vieţile secrete ale spionilor, după ce, mai înainte semnase un al lung serial despre diplomaţi şi spioni. Iată că acum acele texte apar într-un volum prefaţat de istoricul prof.univ. dr. Ion Bulei, care scrie, între altele:

„Săptă­mânal lăsa redacţiei Ziarului de duminică pagina sa cu spioni. Săptămânal noi şi noi figuri şi întâmplări ni se dezvăluie cu povestea lor. O lume de fascinaţie. Editura Cetatea de Scaun a avut ideea de a strânge aceste contribuţii şi de a cere autorului să pornească de la ele şi să transforme paginile în cărţi, şi au apărut, dintr-un ciclu despre «istoria universală a spionajului», volumele «Academia secretelor. Intelectualii şi spionajul», «Agenţii mărturisiţi. Diplomaţii şi spionajul», «Frumoasele agente, femeile şi spionajul», precum şi «Cinci milenii de război secret. O enciclopedie a spionajului». Lor li s-a adăugat «Dicţionarul universalal spionilor» , adus pe piaţa de carte de Editura Meronia. Într-un astfel de bogat  ciclu apare volumul de faţă. Şi dacă, în ceea ce priveşte «faptele de arme» ale spionilor, s-a îmbogăţit bibliografia în ultima vreme cu o serie întreagă de contribuţii, mai ales datorită declasificării unor documente, biografiile spionilor continuă a fie într-un «con de umbră». Din cauza lipsei de date, desigur, dar mai ales a manipulării, ocultării, falsificării acestora, din motive care ţin de «protecţia» lor personală sau a serviciilor pentru care au lucrat. Mai multă cunoaştere a biografiei spionilor este scopul principal al volumului de faţă, primul de acest fel din literatura de specialitate. Nu e uşoară viaţa de spion, vrea să ne spună autorul. Şi nu e uşoară nici istorisirea acestei vieţi. Cu atât mai mult cu cât eşti istoric şi ţii la meseria ta.(...)

Cartea lui Alex. Popescu e plină de personaje şi întâmplări cu şi despre spioni. Nu ne referim la ele pentru a lăsa întreagă bucuria lectorului la descoperirea lor. Are tot ce vrei această carte. Ea ne reaminteşte că odinioară cărţile despre spionaj şi spioni erau de mare interes. Ne-au fost la toţi dragi lecturile romanelor lui Ian Fleming, el însuşi agent în serviciile secrete britanice. Eroul său, James Bond, era pentru toţi modelul de agent secret. Nu mai puţin romanele lui John le Carre. Sau personajul feminin Sydney Bristow din serialul Alias (2001-2006). Sau un alt spion foarte cunoscut, Alex. Rider al lui Anthony Horowitz.

O aură de romantism erotizat a plutit din totdeauna deasupra spionajului. Nu aceasta l-a făcut pe cel mai mare autor contem­poran de romane de gen, John le Carre, sa-l boteze pe şeful servi­ciilor secrete ruseşti, rivalul direct al celor britanice, cu un nume de femeie: Karla?

Ne place şi astăzi să visăm, chiar dacă epoca romantică a spionilor s-a dus. Alex. Popescu ne întreţine visul.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO