Ziarul de Duminică

Festivalul Internaţional de Film Anonimul se întoarce/ de Ziarul de duminică

Festivalul Internaţional de Film Anonimul se întoarce/...

Autor: Ziarul de Duminica

14.08.2015, 00:07 57

Festivalul Internaţional de Film Anonimul se întoarce în Delta Dunării, cea de-a 12-a ediţie a evenimentului cinematografic urmând să se desfăşoare între 17 şi 23 august, la Sfântu Gheorghe.. Până la 15 iunie s-au înscris scurtmetraje de ficţiune şi animaţie produse după 1 ianuarie 2014, cu o durată de maximum 20 de minute, titlurile din competiţie au fost anunţate în luna iulie. Selecţia acestora i-a aparţinut, ca în fiecare an, criticului de film Irina-Margareta Nistor.

Competiţia de lungmetraj va prezenta şi anul acesta şapte titluri propuse de selecţionerul Ludmila Cvikova, curator de film şi fost selecţioner la Rotterdam IFF şi la Doha IFF.

Trofeul Festivalului Anonimul, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune, respectiv premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie vor fi acordate în baza voturilor exprimate de publicul prezent la eveniment, în timp ce Fundaţia Anonimul va acorda premiul Ovidiu Bose Paştină.

Festivalul, organizat de Fundaţia Anonimul, include secţiunea Panorama Internaţională, ce cuprinde filme premiate la alte evenimente de profil importante din 2015, omagii, retrospective, dar şi secţiunea Actori în spatele camerei şi secţiunea OFF Românesc.

În 2014, Festivalul Anonimul s-a desfăşurat în mod excepţional la Bucureşti, pentru că Dolphin Camping şi Complexul Green Village au fost închise.

Cel mai recent film in regia lui Yorgos Lanthimos, The Lobster(foto 2) va fi proiectat in premieră in România în deschiderea celei de-a 12-a editii a Festivalului.

FacebookTwitterGoogle+

Regizorul grec Yorgos Lanthimos a devenit cunoscut dupa ce Dogtooth, filmul sau din 2009, a fost recompensat cu Premiul Un Certain Regard la Cannes şi nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă straină. În The Lobster, într-un viitor apropiat, în Oraş, oamenii singuri sunt arestaţi şi duşi la Hotel. Ei sunt obligaţi să-şi găsească o pereche în 45 de zile, altfel vor fi transformaţi într-un animal pe care ei şi l-au ales şi vor fi trimişi în Pădure. David evadează de la Hotel în Pădure şi se îndrăgosteşte, deşi acest lucru este interzis.

Selecţionerul Ludmila Cvikova va propune anul acesta şase titluri pentru Competiţia de Lungmetraj, printre care filmul românesc „Lumea e a mea”, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. Câştigator al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, filmul a fost distins cu Menţiunea specială a secţiunii East of the West la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary.
Peste 400 de scurtmetraje din 30 de ţări au fost înscrise pentru Competiţia de Scurtmetraj Ficţiune şi Animaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO