Ziarul de Duminică

FILIT 2015/ de Ziarul de duminică

FILIT 2015/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.10.2015, 00:04 51

Organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) au făcut public programul evenimentelor care se vor desfăşura în perioada 2-4 octombrie 2015. Programul conţine zeci de evenimente dedicate atât publicului larg, cât şi profesioniştilor din domeniu. Acestea constau în întâlniri ale scriitorilor cu elevi din liceele ieşene, lecturi publice în cafenele din Iaşi, mese rotunde şi conferinţe specializate, întâlniri cu noua generaţie de prozatori şi poeţi ieşeni, precum şi o seară FILIT la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, pe data de 3 octombrie 2015, în compania lui Horia-Roman Patapievici şi Evgheni Vodolazkin. De asemenea, având în vedere orientarea ediţiei de anul acesta, toate muzeele aflate în componenţa Muzeului Literaturii Române Iaşi vin în întâmpinarea publicului cu expoziţii care valorifică creativ patrimoniul literar ieşean.

Tot în perioada 2-4 octombrie 2015, renumitul artist Ion Barbu va fi prezent la FILIT Iaşi cu o instalaţie de artă contemporană, de mari dimensiuni, cu temă literară, care va fi amplasată în Piaţa Palat din Iaşi. În seria expoziţiilor speciale de la FILIT se înscriu şi „Iaşi.Puncte de vedere”, expoziţie de fotografie care prezintă oraşul Iaşi într-o manieră inedită, văzut de fotografii Silviu Gheţie (România) şi Didier Ruef (Elveţia), precum şi expoziţia „FILIT în fotografii. Retrospectivă 2013 - 2014”, realizată în colaborare cu Clubul Fotografilor Iaşi.

Anul acesta, FILIT vine cu o secţiune specială, intitulată FILIT-ul copiilor. Astfel, duminică, 4 octombrie, la Bojdeuca Ion Creangă vor fi organizate o serie de evenimente dedicate celor mici: lectură publică cu Florin Bican, ateliere de scris poveşti, mini expoziţii, momente artistice etc. FILIT-ul copiilor va cuprinde şi inaugurarea hologramei Ion Creangă, iar intrarea în muzeu va fi gratuită.

În ultima seară a festivalului, va fi anunţat Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte din 2014, acordat împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

„Anul acesta vom avea o ediţie FILIT restrânsă, în comparaţie cu cele precedente, însă de aceeaşi calitate cu care i-am obişnuit iubitorii de literatură şi destul de bogată ca să merite să bateţi drumul pînă la Iaşi. FILIT merge mai departe, staţi aproape de noi!”, a declarant Dan Lungu, managerul FILIT.

FILIT este un proiect anual finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi şi a reunit, în anii 2013 şi 2014, sute de nume mari ale scenei literare mondiale, iar calitatea programelor a atras numeroase elogii în presa naţională şi internaţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO