Ziarul de Duminică

FOCUS/ Premiera in Romania: marti incepe Festivalul Klezmer

FOCUS/ Premiera in Romania: marti incepe Festivalul Klezmer
01.11.2009, 12:41 111

De marți, 3, pana duminica, 8 noiembrie, Clubul Țaranului Romanva gazdui primul festival klezmer din Romania, intitulat "Jazzmeets klezmer". Astfel Bucureștiul va putea sa descopere frumusețeaacestei muzici care alterneaza intre ritmic și melodios, intreverva saltareața și tristețea nesfarșita. La eveniment au fostinvitate grupe din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia șiAustria.

Muzica klezmer este, de multa vreme, muzica traditionala a evreilordin estul Europei si reprezinta o mostenire muzicala importanta,numarandu-se printre cele mai vechi. Astazi, klezmer-ul esteredescoperit de catre generatiile mai tinere si e combinat cugenuri muzicale actuale, contopindu-se intr-un aliajimpresionant.
Proiectul este o initiativa a Forumului Cultural Austriac si esustinut de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti,Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, FundatiaERSTE, Centrul Ceh, Institutul Cultural Polonez, Compania deAsigurari Grawe Romania, BCR, grupul austriac OMV, Petrom si HotelK+K Elisabeta.

Programul evenimentelor esteurmatorul:

3 noiembrie - Hakeshet Klezmer Band, Romania, ora 20.00
4 noiembrie - Di Naye Kapelye, Ungaria, 20.00
5 noiembrie - Klec, Cehia, 20.00
6 noiembrie - The Klezmer Connection, Austria, 20.00
7 noiembrie - Vienna Klezmer Band, Austria, 20.00
8 noiembrie - Klezmaholics, Polonia, 20.00

Locatie: Clubul Taranului Roman.
Clubul Taranului Roman este situat in Sos. Kiseleff nr. 3 (intrareaprin Str. Monetariei), Bucuresti. Intrarea la evenimente costa 10lei; biletele sunt puse in vanzare la Clubul Taranului.
Scurte portrete

RO-Hakeshet Klezmer Band este prima formatie de muzica evreiascadin Romania, infiintata in anul 2005. Echipa este alcatuita din doivioloniști, un cantareț la clarinet, altul la contrabas, untrombonist, un pianist, un acordeonist si toboșari. Line-up: GabiArdelean, Ari Nagy Sandor, Boros Konrad Peter, Nicolae Nistor-Levi,Ion Pintea, Ilie Pop, Andrei Seidler si solista Kovari KatalinEszter.

HU-Di Naye Kapelye a fost fondata in 1994. Membrul fondator BobCohen a strans un grup internațional de muzicieni dedicați cautariiradacinilor muzicii idiș in regiunea carpatina. Insa aceștia nus-au dus sa le caute prin muzee. Fragmente prinse in inregistrarimai vechi au fost invațate de la lautari țigani și confirmate deevreii care inca mai traiesc aici. Ei privesc tradiția ca pe oalternativa estetica viabila la trendul zilei de azi. Di NayeKapelye se simte acasa interpretandu-și muzica in cluburi de muzicaalternativa, pe la nunți evreiești și in familiile vechi evreieștidin Ungaria.

www.dinayekapelye.com

CZ-Klec a fost fondata in 1979 la Praga, in Republica Ceha."Klec" este cuvantul pentru "cusca" in limba ceha si se pronuntaKLET.
Muzicienii: Martin Smid, Jiri Vana, Jan Svamberg, Jakub Schmid,Stefan Culik, Adam Gebert interpreteaza melodii klezmer, muzicatiganeasca si piese din propriul repertoriu, cateva cantece in idissi multe in ceha, totul completat cu instrumente atipice pentruklezmer, ca de exemplu corn, flaut si trompeta.

www.klec.cz

A-The Klezmer Connection - patru barbați imbracați in negru, cupalarii tradiționale, și o femeie in roșu și portocaliu: uncontrast scenic reușit. In persoana lui Georg Winkler"klezmorim"-ii au un clarinetist care și-a gasit in muzica clasicaprofesia, iar in cea idiș pasiunea. Bernie Rothauer (chitara,percuție) reprezinta deja un nume in Salzburg; Hubert Kellerer(acordeon) este cel mai "tanar" in trupa care s-a constituit acumtrei ani, și totuși el convinge printr-o siguranța rutinata. MarionEllmer este vocea, iar Peter Aradi ține isonul la contrabas.
Deși nici unul dintre cei cinci nu este de proveniența evreiasca,cu toții au ințeles cum sa trezeasca forța de expresie a muziciiidis. www.klezmerconnection.at

© kipfler.at


A-Vienna Klezmer Band - un șef de orchestra din Viena, o cantareațaevreica din Cernauți, un acordeonist din Kiev, care este și unvirtuoz al naiului, un basist din Ungaria și un percuționist dinStammesdorf s-au intalnit pentru a forma aceasta grupa. Aceastainterpreteaza muzica klezmer, muzica populara evreiasca, amestecatain diferitele țari cu tradițiile muzicale locale. Klezmer-ul estecombinat, in funcție de program, cu jazz, muzica clasica, blues sautangou - atat instrumental, cat și vocal.

www.viennaklezmerband.com
© Georg Winkler

PL-Klezmaholics. Grupul a luat naștere in 2006, fiind inființatde catre Piotr și Mikolai. Curand, acest duo a devenit cvintet.Prima distincție a obținut-o la Festivalul Internațional de MuzicaFolk Mikołajki Folkowe 2007 din Lublin, iar primul CD a fostinregistrat in cadrul proiectului Jewish Songbook, proiect finanțatde catre Ministerul Polonez al Culturii. La ora actualaKlezmaholics-ii lucreaza la proiectul Jazz Midrash, ce conținecantece tradiționale evreiești, psalmi și un numar de compozițiinoi. Textele catorva dintre cantece sunt scrise in dialogul midrashtradițional, trateaza insa de teme de actualitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO