Ziarul de Duminică

IASII LUI CRETU / Prima petrecere cu poezie, prieteni si trufe de ciocolata

IASII LUI CRETU / Prima petrecere cu poezie, prieteni si trufe de ciocolata

1: Constantin Acosmei si Emil Brumaru; 2. Nichita Danilov, Ileana Malancoiu, Bogdan Cretu; 3. Ion Muresan, Antonio Patras; 4. Radu Vancu, Bogdan Cretu, Ion Muresan

26.03.2009, 15:11 152

 
Cu prea putine exceptii, cam tot ce s-a intamplat in 2008 in domeniul cultural nu a razbit, ca ecou, ca anvergura, dincolo de Valea Lupului ori de Bucium. Sibiul are atatea evenimente majore, incat nu stii la care sa te opresti, de Bucuresti nu mai spun, Brasovul organizeaza permanent colocvii ori recitaluri de poezie, Clujul asijderea. La Iasi abia de vreo 2 ani avem un festival de teatru si in rest chermeze organizate de reviste literare, la care se aduna, majoritar, scriitori de mana a treia si, ca VIP-uri, cativa (doi-trei) de certa valoare. Prin urmare, acum, in plina criza, cand nu cred ca ii mai da mana cuiva sa organizeze colocvii, intalniri cu scriitori, festivaluri de literatura si alte chermeze de acest gen, ramanem, noi, iesenii, cu nostalgia celei mai frumoase intamplari de anul trecut. Lumea inca vorbeste, studentii inca ma mai intreaba daca nu ar fi posibila o repetare a evenimentului. Asa ca, prins in joc, ma reintorc si eu cu gandul la cele 3 zile in care la Iasi regina a fost poezia. Stiu ca s-a mai scris in acest ziar despre asta, dar poate povestea mea suna altfel. In primul rand, stiu sigur ca Iasul are nevoie de asemenea ispravi, cat mai multe.
Ei bine, in perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2008, la Iasi s-a petrecut acel mare eveniment pe care il asteptam cu totii. Este vorba despre Prima petrecere cu poezie, prieteni si... trufe de ciocolata, organizata de Galeriile de arta Eleusis & Eis Art, conduse de Emil Stratan, alaturi de Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti si de BCU Iasi. De fapt, meritul este al lui Emil Stratan, care a alergat, a convins sponsori sa se implice, a organizat totul ca la carte si, in cele din urma, a reusit sa realizeze ceea ce Iasului ii lipsea acut: un eveniment de anvergura, la care sa participe scriitori foarte cunoscuti, unul si unul. In 1978, in acelasi loc (Aula BCU), s-a derulat un festival care aduna cam toata spuma poeziei vremii, de la Stefan Aug. Doinas, la optzecistii cu cas la gura pe atunci. Ciudat, in 1978 m-am nascut si eu si atatia ca mine; intre timp am crescut, am trecut prin scoli, ne-am insurat, am facut si plozi, iar la Iasi tot nu s-a mai intamplat asa ceva. Pana in 2008.
Ce sa va spun? Poezie de foarte buna calitate a fost din plin, prieteni la fel, trufe suficiente, iar de petrecere ne-am ocupat cu totii dupa incheierea partii oficiale. In prima seara, s-au facut prezentarile. Vi le deconspir si eu. E vorba de 8 poeti consacrati, seniori, care au avut, ca pereche, fiecare cate un poet tanar, pe care, de altfel, l-au si introdus in scena. De fapt, cred ca punctul-forte al evenimentului abia incheiat l-a constituit tocmai prezenta atat de rara la Iasi a unor scriitori foarte buni si, prin urmare, foarte cunoscuti, precum: Ileana Malancioiu, Emil Brumaru, Serban Foarta, Ion Muresan, Ioan Es. Pop, Mihail Galatanu, Lucian Vasilescu, Simona Popescu si Eugen Suciu. Tinerii poeti, „cadetii", au fost: Claudiu Komartin, Dan Coman, Stefan Manasia, Radu Vancu, Andra Rotaru, Vasile Leac, Teodor Duna, Constantin Acosmei si Adrian Suciu. Nici rauvoitorii nu ar putea cracni impotriva acestei liste. Intentia a fost de a aduce la Iasi tot ce are poezia actuala mai bun. Evident ca oricand se pot inlocui unele nume cu altele, dar, in mare, cred ca e vorba de un festival de elita, fara mari compromisuri conjuncturale. Or, in Iasul nostru cel de toate zilele, asa ceva nu e de gasit.
Prima seara a revenit celor tineri, care s-au produs, fiecare dupa posibilitati, pe scena. Si-au recitat, altfel spus, poeziile. Sala (arhiplina in fiecare seara, trebuie sa adaug) a reactionat cum nu se poate mai bine. Histrionismul dezinhibat al lui V. Leac, discretia lui Manasia, agorafobia lui Acosmei, butaforia lui Dan Coman, teatralitatea sensibila a lui Komartin, seriozitatea ghidusa a lui Vancu, finetea Andrei Rotaru si supletea recitarii lui Teo Duna nici nu aveau cum sa nu atraga. A fost o idee cum nu se poate mai fericita sa se dubleze prezenta seniorilor de cea a tinerilor urmasi, mai ales ca, in literatura ultimilor ani, poezia se detaseaza net de proza, avand avantajul unor nume precum cele de mai sus, carora li se pot adauga oricand alte 4-5 de acelasi calibru. Pentru variatie, dar nu numai, toate aceste recitaluri au fost intretaiate de muzica de foarte buna calitate, in interpretarea lui Mircea Tiberian si a lui Liviu Butoi.
Seara a doua a apartinut consacratilor. Printre ei si-a facut loc si Augustin Fratila, impreuna cu o chitara neagra. De prezentarea ludica si agreabila a poetilor s-a ocupat Alex Stefanescu. Ce a urmat a fost probabil momentul cel mai intens al festivalului. In lectura autorului, un text capata alte nuante si razbate mai bine catre sensibilitatea ascultatorului, care nu ii mai poate imprima propria interpretare. Exista insa si scriitori care au trac, carora nu le place iesirea in public. Asta nu ii face poeti mai putin buni. De data aceasta, in mare forma a fost, ca intotdeauna, Ion Muresan, care stapaneste la perfectie arta de a-si vinde marfa. Nu cred ca exista un actor mai potrivit decat insusi Muri pentru a-i recita versurile. De fapt, cu vocea sa baritonala, el le retraieste in fata tuturor. Emil Brumaru a fost in forma, simpatic, mimand amnezia exact cand isi recita poemul Amnezie. Ioan Es. Pop nu a renuntat nici pe scena la retractilitatea si discretia sa, Mihail Galatanu a ramas un impetuos, Lucian Vasilescu idem, plus o nota de nostalgie, Eugen Suciu a fost... Eugen Suciu, Serban Foarta nu si-a dezmintit verva cunoscuta, iar Ileana Malancioiu a incheiat totul intr-o nota grava, profunda, specifica poeziei sale. A mai urmat, ca bonus, o reprezentatie a Simonei Popescu, de fapt un amestec de poezie si confesiuni nu neaparat matasoase. Una peste alta, seara a doua, ca si celelalte, a fost cel mai frumos cadou pe care organizatorul, Emil Stratan, l-a oferit iesenilor de Sfantul Nicolae.
In fine, in ultima seara a festivalului, i-a revenit juriului (alcatuit din Alexandru Calinescu, IoanGrosan, Alex Stefanescu, Daniel Cristea-Enache, Dan-Silviu Boerescu, Cosmin Ciotlos, Antonio Patras si Bogdan Cretu) extrem de dificila misiune de a alege castigatorii editiei. In genere, voturile au coincis, astfel incat laureatii acestei prime editii au fost Ion Muresan la categoria seniori si Constantin Acosmei, la categoria cadeti. Alegeri absolut indreptatite, chiar daca (o spun in cunostinta de cauza) a existat regretul ca, atunci cand unul castiga, ceilalti pierd cumva. Iar dintre ceilalti, oricare ar fi meritat un premiu... Care, de altfel, a si venit, din partea lui Emil Stratan, constand in cate un tablou si cartea festivalului, o foarte eleganta culegere din textele autorilor, ilustrata cu lucrari originale ale lui Vlad Ciobanu.
Una peste alta, aceasta Prima petrecere cu poezie, prieteni si... trufe de ciocolata a fost, fara doar si poate, evenimentul anului intr-un Iasi care a investit peste 100 de miliarde de lei vechi in proiectele culturale. Nu e ciudat ca, intr-un moment in care sute de milioane au fost halite de initiative provinciale, de departe cea mai prestigioasa manifestare a beneficiat in mica masura de generozitatea edililor? Emil Stratan a reusit sa faca, aproape de unul singur si cu eforturi financiare nu putine, ceea ce nu au reusit, de ani buni, functionarii orasului, sprijiniti generos de primarie. Eu unul mai trag nadejdea ca aceasta criza sau recesiune in care ne balacim de ceva vreme nu va fi atat de aspra incat sa nu permita si o a doua editie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO