Ziarul de Duminică

Jaguarul Regelui Mihai/ de Ziarul de duminică

Jaguarul Regelui Mihai/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.10.2015, 00:01 99

Radu Portocală – Istoria întortocheată a jaguarului albastru. Editura Vremea.

O carte lansată cu două zile în urmă.

Radu Portocală ne povesteşte despre destinul unei masini cu o istorie speciala ce a apartinut Regelui Mihai si care a fost achizitionata de autorul cărţii in 1973. Este o istorie personala despre un automobil de colectie.

”În anul 1937 – scrie editorul Silvia Colfescu -, viaţa părea să-i surâdă statornic viitorului Rege Mihai I: era un Principe tânăr şi frumos, adorat de popor, având în perspectivă urcarea pe tronul unei ţări pornite pe calea prosperităţii şi a civilizaţiei.

La împlinirea vârstei de 16 ani, pe când se pregătea să intre în armată, Guvernul, prin Ministerul Aerului, cunoscând pasiunea pentru mecanică a Principelui, a hotărât să-i dăruiască un automobil de marcă.

În 1937, firma englezească Standard Swallow, din care s-a născut prestigioasa uzină Jaguar, a început fabricarea modelului SS Jaguar 100, din care s-au produs, între 1937 şi 1941, un număr de 116 exemplare. Primul dintre acestea a fost oferit de Guvern Marelui Voievod de Alba-Iulia.

Destinul întortocheat al acestei maşini îi conferise dintru început caracterul unei maşini de colecţie: este nu numai o maşină regală, nu numai o creaţie superb desenată şi excelent dotată tehnic, ci şi prima dintr-o serie foarte scurtă. Încă un amănunt: este primul automobil pe calandra căruia apare vestita figurină-jaguar care, de-atunci, împodobeşte maşinile de această marcă."  

„Jaguar”-ul de 6 cilindri, model 1937, motor nr. M40, tip sport cu şase anvelope marca Englebert a fost vândut pe15 iunie 1944 de Casa MS Regelui inginerului Alexandru Frim din Braşov, cu tot cu scule şi accesorii pentru suma de 500 mii lei, iar pe 23 februarie 1945 era intocmit actul de vânzare-cumpărare. In 1962 Frim vinde Jaguarul lui Toma Suciu. In 1973 Radu Portocală cumpără Jaguarul, actul de vânzare-cumpărare semnandu-se in iulie 1974.Jaguarul îşi urmează noul proprietar care plecase din România comunista la Atena. Din 1982 Radu Portocală se stabileşte la Paris si trimite valorosul automobil la restaurare la David Barber in Anglia, o lucrare finalizată in noiembrie 1990 pentru care platise suma de 34 mii Euro. Regele Mihai s-a reintalnit cu Jaguarul albastru si noul sau proprietar la Paris, pe 29 mai 1991 la Centre International de l’Automobile.

In septembrie acelasi an Jaguarul este prezentat în cadrul salonului „Voitures de stars” organizat de Louis Vuitton. Pe 25 octombrie 1993 istorica maşină a fost vândută la o licitatie din Londra luând drumul Americii, iar mai târziu intrand intr-o importanta colectie din Olanda.

Volumul contine numeroase fotografii şi documente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO