Ziarul de Duminică

Jazz pentru toată lumea/ de Ziarul de duminică

Jazz pentru toată lumea/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.07.2014, 00:07 96

În premieră absolută pentru România, Bucharest Jazz Festival 2014 a debutat săptămâna trecută cu un modul de Evenimente Conexe, ce şi-au propus să contextualizeze jazz-ul românesc atât în peisajul local, internaţional, cât şi în raport cu celelalte sfere ale artei.

Joi, 3 iulie, la Hanul Gabroveni, s-a organizat, în premieră absolută, un eveniment consacrat cărţii româneşti de jazz – o lansare multiplă a celor mai noi titluri din literatura de specialitate.
Se pot număra pe o degetele de la o mână cărţile dedicate jazzului ce au ajuns a fi publicate în timpul comunismului românesc. Privit ca o expresie a artei decadente americane, acest gen de muzică a reuşit să se dezgheţe cultural începând cu anii ’60, răspândindu-se cu precădere în cluburi, la radio, sau în televiziune. Nume prolifice precum Mircea Tiberian, Horia Nicolaescu, Marius Popp, Doru Ionescu sau Alex Vasiliu au fost prezente în cadrul acestui eveniment pentru a discuta şi pentru a întâlni publicul larg. Desigur, s-au oferit şi autografe.
 

Dintre noile titluri prezentate acum amintim:


Mircea Tiberian – Sunetul de referinţă şi arca muzicii occidentale, Editura Nemira
Un cumul de observaţii, ipoteze şi viziuni personale ale lui Mircea Tiberian asupra muzicii sunt puse sub raport structural sau funcţional şi prezentate pentru prima oară publicului.
Mircea Tiberian – Jazz Inside Out , Editura Tracus Arte
„Jazz Inside Out se doreşte a fi o pledoarie pentru mai buna înţelegere a creaţiei spontane şi a improvizaţiei colective.” – Mircea Tiberian
Horia Nicolaescu – Libertatea Expresiei, Editura Muzicală
Johnny Răducanu – Legacy for Jazz (Jazz Music for Solo Piano), Editura Muzicală
O colecţie de compoziţii ale reputatului jazzman Johnny Răducanu.
Marius Popp – Tratat, Editura Muzicală
Un manual teoretic despre armonia de jazz.
Johnny Bota – Vioara în jazzul modern, Editura Brumar
„O lectură indispensabilă oricărui iubitor de jazz." – Romeo Cozma
Johnny Bota – Istoria Jazzului, Editura Valea Verde
Un ghid istorico-estetic, cuprins sintetic şi rezumativ, destinat celor care doresc să se apropie de de lumea sonoră a jazzului.
Johnny Bota – Glosar al termenilor de jazz, Editura Brumar
Intens teoretizat şi estimat muzicologic, jazzul operează cu noţiuni şi termeni aparte, adunaţi şi explicaţi în contextul limbajului artistic, într-o carte de referinţă culturală pentru oricine.
Doru Ionescu – Poveşti cu cântec din diasporă, Editura Artprint + Discul emigranţilor (Muzici din diasporă) (Soft Records)
Pornind de la o serie de estimări personale ale muzicologului Florian Lungu, Doru Ionescu iniţiază o anchetă legitimă în căutarea istoriei muzicii tinere româneşti din afara graniţelor ţării.
Alex Vasiliu – Creaţia lui Richard Oshanitzky, Editura Muzicală
Prima biografie a unui jazzman român, un volum meritoriu de recuperare reală a unei figuri culturale de excepţie în contextul anilor de regim comunist.
Ioan Muşlea – Jazz Story, Editura Charmides
Cartea reputatului intelectual şi expert în jazz din Cluj Napoca, Ioan Muşlea, prezintă o istorie a jazzului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO