Ziarul de Duminică

Lavacow şi Ghenie/ de Ziarul de duminică

Lavacow şi Ghenie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.04.2015, 23:44 48

Lavacow.com este prima iniţiativă care oferă iubitorilor de artă din toată lumea un spaţiu virtual în care pot licita pentru lucrări de artişti contemporani din Europa de Est. Lansată pe 22 mai 2014, în cadrul primului târg internaţional de artă din România, ART SAFARI Pavilionul de Artă Bucureşti, platforma Lavacow.com revoluţionează piaţa de artă. Singularitatea conceptului propus de Lavacow constă în „The Revolutionary Auction Room” ce permite utilizatorilor să experimenteze fiorul unei licitaţii de artă într-o simulare online de tip joc. Fiecare utilizator îşi poate personaliza prezenţa printr-un avatar (personaje pline de caracter create de artistul de benzi desenate Alexandru Ciubotariu – Pisica Pătrată), poate folosi un alias şi afişa public ţara sa de provenienţă. Licitaţiile Lavacow au loc cu o frecvenţă lunară.

Licitaţia de primăvară Lavacow a adus în atenţia publicului ocazia de a cumpăra o lucrare de Adrian Ghenie, artistul român al momentului în Occident. Este pentru prima oară când o operă a artistului este tranzacţionată în licitaţie publică în România. Rezultatul, o creştere de aproape 5 ori mai mare ca preţul de pornire, 22.000 euro, după 23 de paşi de licitare şi 11 competitori din 6 ţări diferite, pentru o lucrare timpurie de dimensiuni medii, „Self-portrait with Laurels”, dovedeşte globalizarea şi efervescenţa pieţei de artă. 

Adrian Ghenie a fost prezent în licitaţie cu un autoportret, în tehnica uleiului, realizat în 2000 – 2001, „Self-portrait with Laurels”, tema portretului fiind frecvent exploatată de către artist. Deşi realizată la începutul carierei, acum mai bine de 10 ani, opera anticipează particularitatea artei lui Ghenie din prezent, care a devenit într-un timp record, la 37 de ani, revelaţia anului în licitaţiile internaţionale de artă contemporană din 2014, conform unui clasament realizat de platforma online artnet.com. Rezultatul de miercuri, 1 aprilie, a fost un semn îmbucurător pentru piaţa românească de artă contemporană şi un motiv în plus de a considera această adjudecare o reuşită care a spart gheaţa în licitaţiile din România în ceea ce priveşte tranzacţionarea operelor lui Ghenie sau ale altor artişti români foarte apreciaţi internaţional, pentru care competiţia se manifestă în principal în afara graniţelor ţării.

Licitaţia de primăvară Lavacow a mai propus iubitorilor de artă şi alte opere ale celebrilor Salvador Dalí, Joan Miró, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Simon Hantaï, alături de opere ale artiştilor contemporani Dan Perjovschi, Sorin Ilfoveanu, Harry Guttman, Valeriu Mladin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO