Ziarul de Duminică

LICITAŢII DE TOP / Un colţ de Orient

LICITAŢII DE TOP / Un colţ de Orient

In imagini: 1. Henry Moore - Reclining Figure Idea for Metal Sculpture lithograph in colors, 1982, estimate $800 - $1.200; 2. Pablo Picasso - La Danse des Faunes, lithograph, 1957, estimate $1.000 - $1.500; 3. Ion Voinescu, "Coş cu cireşe", semnat stânga jos cu roşu, ulei pe lemn, 32x61,5 cm. Preţ de pornire: 1.500 lei; 4. Stelian Popescu Ghimpaţi (1906-1950), "Târg", semnat dreapta jos în pastă, ulei pe carton, 35x27,5 cm. Preţ de pornire: 1.600 lei; 5. Nicolae Vermont (1866-1932), "În grădină", semnat dreapta jos cu negru, ulei pe panză lipită pe carton, 25.5x35 cm, datat 1930. Preţ de pornire: 14.000 lei; 6. Nicolae Tonitza - Nud în iatac, ulei pe carton, 34x24 cm, semnat dreapta sus, cu brun. Valoare estimativă: € 50.000-60.000; 7. Magdalena Rădulescu - Tânăr arab, ulei pe piele lipită pe lemn, 27x19,5 cm. Valoare estimativă: € 2.000 - 2.800; 8. Ştefan Luchian - Evreul, pastel pe carton, 44,5x35 cm, semnat dreapta jos, cu negru. Valoare estimativă: € 25.000 - 35.000; 9. Paul Miracovici – „Balcic - un colţ de Orient”, afiş, 100x70 cm, semnat şi datat, dreapta jos, cu ciclam, miracovici, (1)937; stânga jos, siglă ONT, dreapta menţiunea editorului, Scrisul românesc, CRAIOVA - BUCUREŞTI. Valoare estimativă: € 1.500-2.500; 10. Gheorghe Ionescu Sin - PORTUL NISA, creion şi tempera/hârtie, semnat, datat (1)937. Pret estimativ: 2.700-3000 LEI

12.07.2010, 15:52 338

Balcicul este românesc! Paul Miracovici a spus-o întregii lumiaşa cum s-a priceput mai bine, în 1937, când a desenat o serie deafişe pentru ONT. Au fost apoi ani în care BALCIC ROUMANIE era deascuns. Acum, bulgarii povestesc puţin despre istoria românească aBalcicului, chiar şi în incinta Palatului Regal, dar românii suntbine primiţi acolo, şi pe fostul domeniu regal, şi prin salba decârciumioare unde meniurile sunt deja şi în limba română.

Afişul lui Miracovici "UN COIN D'ORIENT BALCIC ROUMANIE",pereche cu un altul în germană care face reclamă la plajele de laMarea Neagră, este licitat la Artmark. Printurile au fostconservate bine, chiar dacă unul dintre recenţii posesori s-agrăbit să testeze metode de restaurare neprofesioniste. Cu ramealbe, alese de custozii Artmark, cele două afişe istorice ar fistat bine la licitaţia... Christie's de la New York, Print andmultiples, pe 21 iulie.

Licitaţia americană (http://www.christies.com/calendar/?CIDâ5447010009101)se va deschide cu trei gravuri Durer, accesibile oricui de peplaneta arte: sunt evaluate între 600 şi 12.000 de dolari. Încatalog mai sunt Joan Miro, Picasso - 16 lucrări, Rembrandt - 13lucrări, Warhol, Matisse, Toulouse-Lautrec, Dubuffet, Giacometti,Magritte etc., dar fără Dali!

Miracovici nu ajunge la New York, ci doar la Constanţa şi apoila Mamaia, unde Artmark ţine licitaţia de orientalism. Până acum,Autostrada Soarelui nu a mai cunoscut aşa plimbare de opere de artăşi nici Mamaia nu s-a apropiast cât de cât de celebritateaculturală a Balcicului... Vânzările se vor face masiv la telefon,cel mai probabil, iar banii adunaţi prin porturile şi pe plajelelitorale se vor rula şi sub ciocănelul care atribuie lucrărileacestei licitaţii cochete. Se licitează printre altele o lucraremică a Magdalenei Rădulescu, "Vânzătorul de covoare", care are pespate mai multe trimiteri şi înregistrări oficiale, dar şi odedidaţie a artistei pentru colecţionarul Caraman! Un altcolecţionar de renume apare în prezentarea pastelului lui Luchian,"Evreul". E vorba despre Ludovic Spiess, care a fost printreultimii posesori.... Merită citită povestea acestei lucrări... Şi,pentru un portret de expresie, să exersăm comparaţia cu o vânzarerecentă de la Sotheby's Londra: "Studiu de portret", executat de unmaestru olandez şi cumpărat cu 2.505.250 lire sterline...

1 august aduce ultima licitaţie a verii şi, timp de o lună, sevor putea face retrospectivele vânzărilor din prima jumătate aanului, dar mai ales socoteli şi planuri pentru viitoare achiziţii:se vor licita din nou multe opere ale marilor pictori români, aşacum nu s-au mai licitat în anii trecuţi: Tonitza, Pallady,Grigorescu, Petraşcu, Iser, Ressu, Mutzner, Schweitzer Cumpăna,Baba, Ţuculescu, Dărăscu, etc. Mai puţin Steriadi, Şirato, Luchian.Lista este lungă şi oferta deloc discretă. Este discretă însăcomunicarea ofertelor, la Casa Alis în special. Fiind cea mai vecheşi puţin restrictivă casă de licitaţii de artă, Alis se află încăîn vizorul negustorilor şi al vechilor colecţionari... Publicul nouaflă doar întâmplător de oferte, chiar dacă licitaţiile seorganizează o dată la două săptămâni... Goldart pare să treacăpeste pragul impus de comerţul direct, negustoresc, şi caută opromovare a licitaţiilor în media. Dar cum vânzările sunt de criză,apar destul de greu bani pentru promovare intensă... Artmark însăîşi continuă seria de vânzări-record, promovând intens şiprofesionist orice ofertă. Cataloagele Artmark, cele mai bogate îninformaţii, ajung la publicul interesat, colecţionari vechi şi noi,la comentatorii spontani sau profesionişti ai pieţei, cu săptămânibune înainte de licitaţii... Este de aşteptat ca lumeacolecţionarilor să devină tot mai independentă de negustori, săadmită eleganţa şi aportul de calitate al licitaţiilor directe,fără chibiţi, cu lecturi specializate de plăcere, cu documentăripasionate... Atunci, vor fi căutate în mod direct lucrările de artăşi nu cei care le vând, selecţia se va face după anverguraartistică şi nu după influenţa locului şi a personajelor care facoferta... O pictură a lui Baba, Ciucurencu, Pallady, de exemplu, artrebui să îşi păstreze valoarea indiferent de galeria unde sevinde. Asta în condiţiile în care vânzătorul oferă garanţii clarede autenticitate şi provenienţă, criterii despre care legea încă nuse pronunţă ferm. Despre aceste lucruri vom aduce informaţii înZiarul de Duminică pe perioada pauzei de licitaţii.

Acum iată o selecţie last minute din ofertelelicitaţiilor de vară: Ion Voinescu - "Coş cu cireşe", ulei pe lemn,Popescu Ghimpaţi - "Târg", ulei pe carton, un Vermont de primăvară:"În grădină", ulei pe pânză, "Nud şezând", o pictură a lui ŞtefanConstantinescu (toate la Alis), Tonitza, cu o postură asemănătoarea modelului, "Nud în iatac", ulei pe carton, Magdalena Rădulescu -"Tânăr arab", ulei pe piele lipită pe lemn, plus afişele luiMiracovici (la Artmark), un nou bronz al lui Mircea Roman -"Fusta", "Portul din Nisa" văzut de Ionescu Sin, o acuarelă a luiCheller - "Natură statică", Ştefan Popescu - "Peisaj cu pod",Nicolae Grigorescu - "La păşune", un altfel de Piliuţă -"Bătrâneţe" şi încă o temă plăcută lui Petraşcu - "Turn laTârgovişte" (la Goldart).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO