Ziarul de Duminică

LICITATII/ Idei noi pe piata de arta

LICITATII/ Idei noi pe piata de arta
09.02.2010, 14:35 44

La Goldart, lucrurile merg altfel decat la Artmark: maigospodareste, mai degraba pe calea furnicii, decat pe ceagreierului si, pana la urma, mai previzibil. Loturile suntamestecate, exista piese din toate zonele, de la pictura la graficasi de la obiecte decorative la bijuterii si carti. Nu sperie nicisolemnitatea expozitiilor ce premerg licitatiei, nici densitateavalorilor de patrimoniu, nici dimensiunea generala apreturilor.

In ciuda acestei moderatii de principiu, la ultima licitatieGoldart, cea din 31 ianuarie, s-a realizat un record de pret deadjudecare, pe care l-am anuntat, deja, in numarul trecut alziarului nostru: un peisaj de Stefan Luchian, avand ca indice depornire suma de 190.000-200.000 lei, s-a vandut cu… 200.000 de lei,adica aproximativ 48.000 de euro (destul de aproape de recordulabsolut al Goldart, tabloul lui Pallady "…in rochie vernil pefotoliu rosu", 232.500 lei). S-a licitat cumpatat, nimeni nu s-a"aruncat" la sume mari, concurenta intre licitatori s-a doveditlipsita de eroism, totul a fost oarecum in ton cu sobrietateaeconomica generala. Situatie care a putut fi constatata si lacelelalte loturi adjudecate. Cu exceptia unui desen in penitasemnat de Tia Peltz (pornire: 7-900 lei, adj.: 1.000 lei), a uneiacuarele a lui George Chirovici (pornire: 1.100-1.300 lei, adj.:1.600 lei), a unui ulei pe panza de Octav Bancila (pornire:7.000-7.200 lei, adj.: 7.500 lei) si a unui ulei pe carton semnatde Arthur Verona (pornire: 7.000-7.200 lei, adj.: 12.000 lei),restul pieselor adjudecate a ramas la nivelul pretului de pornireanuntat, sau, indeobste, sub el.

Daca ar trebui sa ramanem curtenitori, am spune ca licitatia afost un succes, cata vreme a reusit o splendida lovitura ("Peisajulde iarna" al lui Luchian) si cata vreme a ramas in parametrii depredictibilitate sugerati de vanzarile de anul trecut, realizate decatre aceeasi casa (1.400.000 de euro, in 22 de licitatii).Judecand insa in termeni procentuali si in raport de exigenteleunei institutii cu staif, zambetul poate ramane suspendat: s-auvandut 23 de piese (vorbim exclusiv de arta plastica, iar nudecorativa) din 113. Aici insa intram pe terenuri miscatoare, catavreme acest "scor" poate prea bine sa se inscrie in estimarilestrategice ale casei si in directia ei de atac a pietii dearta.

Si, pentru ca a venit vorba de strategie, nu putem sa nedespartim de Goldart (pana la urmatoarea licitatie) fara a pomenicateva dintre initiativele sale interesante si originale, anuntatecu prilejul conferintei de presa din 27 ianuarie, de catre Lumintasi Alexandru Ghildus. In primul rand, proiectul cultural destinatcolectionarilor de arta si intitulat "Marturie artistica". E vorbadespre o inregistrare video in care artistul dezvaluie, in fatalucrarii care urmeaza a fi licitata, cateva dintre tainele creatieisale, dintre motivele si obsesiile care l-au impins sa realizezerespectiva lucrare. Documentul video va fi prezentat publicului inperioada expozitiilor premergatoare licitatiilor si va fi oferit,in chip de bonus, colectionarului cumparator. Primii autori caredeschid seria Marturie artistica au fost RuxandraIlfoveanu siVasile Muresan Murivale. "Este omodalitate prin care se urmaresc documentarea fiecarei lucrari carecircula in spatiul cultural, valorizarea ei si o mai bunacunoastere a creatorilor". In acelasi timp, zicem noi, se ofera uninegalabil, inestimabil certificat de garantie a lucrarii.

Interesant, de asemenea, ni se pare proiectul "Oeuvres surpapier", ce va fi pus in practica incepand cu licitatia din 14martie 2010, si care consuna cu ideea de specializare maipronuntata a comertului cu arta si de vizare a unor categorii mairestranse de colectionari. Astfel, vor fi puse in vanzare carti,manuscrise, autografe, harti vechi, acuarele, desene, colaje,stampe, gravuri, fotografii sau orice alte opere plastice având casuport hârtia.

Din fericire pentru piata noastra de arta emergenta, ideilecaselor de licitatii sunt in plina eflorescenta, oarecum pe masurapoftei de achizitie a colectionarilor. Iar daca vor aparea sibanii, chiar nu vom mai avea de ce sa ne plangem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO