Ziarul de Duminică

Literatura citită prin obiectiv/ de Daniel Nicolescu

Literatura citită prin obiectiv/ de Daniel Nicolescu

Literatura citită prin obiectiv

Autor: Daniel Nicolescu

01.06.2012, 10:01 63

TIFF Music Night - concertul-surpriză al anului

Nu numai pasionaţii de film vor fi pe deplin răsplătiţi la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Iubitorii de muzică şi amatorii de party-uri vor avea noaptea lor la Cluj: TIFF Music Night (foto 1). Pe 4 iunie, începând cu ora 21.30 şi până târziu înspre dimineaţă, cinci dintre cele mai în vogă nume de pe scena electro vor susţine un concert spectaculos la Hala Flacăra din Cluj (str. Someşului, nr. 2-12).

TIFF Music Night aduce pe aceeaşi scenă, într-un spaţiu neconvenţional care găzduieşte pentru prima dată concerte, trupele Baba Zula (Turcia) şi Nôze (Franţa), alături de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) şi Sekuoia (Danemarca).

Sibiu, oraş de 3 stele Michelin

Sâmbătă, 26 mai 2012, în Sala de Consiliu a Primăriei Sibiu, a avut loc conferinţa de presă "Sibiu, oraş de 3 stele Michelin".Pentru pregătirea ediţiei româneşti, autorii Ghidului Verde Michelin au colindat întreaga ţară timp de mai multe luni, vizitând un număr mare de locaţii şi făcând o selecţie. Ca urmare, opt situri turistice româneşti au fost desemnate cu cea mai înaltă distincţie a Ghidului Verde Michelin - trei stele (de vizitat neapărat): mănăstirile din Bucovina, Maramureşul, Dragomirna, Sibiul, Transfăgărăşanul, Horezu, Prejmerul şi Delta Dunării. În afară de Bucureşti, numeroase oraşe şi sate, dar şi monumente şi muzee, au fost desemnate cu două stele (merită o oprire) sau cu o stea (sunt interesante). "După ce au petrecut o mulţime de timp învăţând şi scriind despre România, descoperind că aceasta este într-adevăr o destinaţie minunată, scriitorii noştri au fost dornici de a le oferi cititorilor această colecţie cu cele mai interesante lucruri de văzut şi făcut în România. Ne dorim ca Ghidul Verde Michelin pentru România să-i ajute pe români să-şi redescopere ţara." a declarat Eric Faidy, Preşedinte Michelin România şi Balcani. Cu un patrimoniu natural de o varietate incredibilă, România este încă un loc ce aşteaptă să fie descoperit, cu multe secrete ascunse chiar şi pentru locuitorii săi. Ghidul Verde Michelin pentru România are 368 de pagini şi include 22 de hărţi, aproximativ 600 de adrese (din care 400 cu locuri de cazare şi restaurante) şi 160 de fotografii.

Comunismul şi umbrele trecutului

La Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi a fost inaugurată expoziţia "Memoria ca formă de justiţie" pe data de 26 mai 2012, în holul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Bălţi, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei.Expoziţia a fost realizată de către Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, ca un rezumat al represiunii comuniste din România. Cele 30 de panouri ce compun expoziţia sunt o incursiune fotografică în lumea întunecată a perioadei sângeroase a comunismului din România. Exponate de la Memorialul Sighet, mărturii ale anilor de teroare, dar şi fotografii păstrate de urmaşii victimelor au fost expuse între 27 martie - 21 mai în holul principal al Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova. Expoziţia dezvăluie un spectacol mut, dar dramatic, al suferintei, arată soarta a zeci de mii de detinuţi politici, ferecaţi între zidurile închisorilor comuniste şi astfel contribuie la găsirea răspunsului la întrebarea "Poate fi reînvăţată memoria?", nu numai ca formă de optimism, dar şi ca singură cale posibilă pentru a ne salva de umbrele trecutului.

Din România, cu artă

Vineri, 25 mai, în cadrul Nopţii Albe a Galeriilor a avut loc, începând cu ora 21.30, la Cărtureşti - Grădina Verona, lansarea proiectului "From Romania, with Art" (foto 4). Programul evenimentului plasează în centrul atenţiei proiecţia filmului-pilot al proiectului "From Romania, with Art", dedicat artistului Roman Tolici. Un interviu - document realizat de Dan Popescu.

Tot cu această ocazie, 1001arte.ro, H'art Gallery şi Editura Vellant a lansat ediţia de cărţi poştale From Romania, with Art, cu prima serie, în tiraj limitat, pe care Roman Tolici o dedică iubitorilor de artă contemporană. "From Romania, with Art" este o lucrare amplă de sinteză multimedia care vorbeşte, prin vocea artiştilor, curatorilor şi criticilor intervievaţi despre 40 de ani şi despre 2 generaţii. Despre 40 de ani de artă românească, reconstituită din 10.000 de fotografii şi 40 de interviuri. Proiectul îşi doreşte, astfel, să recupereze istoria recentă, să redescopere o întreagă generaţie de artişti români, dar şi asumarea acesteia de către generaţia ce i-a urmat.

Interviurile, cele mai multe dintre ele cu valoare de document, vor fi realizate pe o perioadă de doi ani şi sunt structurate în trei serii. Arta sub comunism (1970 - 1990), Arta recentă (1990 - 2010) şi Sinteze. Sunt propuse în proiect cele mai importante nume din artele vizuale româneşti, alegerea acestora ţinând cont atât de autoritatea lor în spaţiul cultural autohton, cât şi de notorietatea internă şi internaţională a acestora.

Dedicaţia FromRomania, with Art este dublă. Proiectul se adresează atât publicului român, cât mai ales publicului din străinătate, pentru care aceste interviuri ar putea fi o cheie adecvată pentru înţelegerea în ansamblu a artei româneşti, prin prisma relaţiilor dintre artă, mesaj, context istoric şi concept.

Cu Havel şi Kafka prin Bucureşti

Centrul Ceh i-a invitat pe pasionaţii de fotografie analogică pentru a le împarţi role de film alb-negru. Împreună cu filmul, participanţii au primit şi un scurt text, ales din Franz Kafka, Bohumil Hrabal, Karel Capek, Vaclav Havel sau alt autor ceh, pe care au trebuit să îl ilustreze potrivit propriei viziuni, având la dispoziţie 24 de ore pentru a realiza 24 de fotografii. Peste 60 de fotografi s-au alăturat acestui fotomaraton, iar imaginile rezultate au fost prezentate joi, 24 mai de la oră 18.00 la MNAC Foto Anexa, Bucureşti (Calea Moşilor 62-68). Centrul Ceh a realizat proiectul "Cuvinte pe peliculă" (foto 5) ca un omagiu adus atât fotografiei tradiţionale cât şi literaturii cehe.

"Sunt foarte multe modalităţi în care poţi prezenta literatura. Am decis să încercăm să o ilustrăm în 1.500 de fotografii realizate de 61 de persoane diferite şi tot atâtea aparate foto analog, într-o singură zi ploioasă în oraşul Bucureşti.", a declarat René Kubasek, directorul Centrului Ceh. Această expoziţie unică alcătuită din poveşti vizuale alb-negru şi fotografii argentice realizate în totalitate prin procedee analog, a putut fi văzută în ziua vernisajului, pe 24 mai, şi pe 25 mai în timpul Nopţii Albe a Galeriilor. Autorul celei mai bune serii selectate de juriu, a primit drept recompensă o excursie la Praga. "Când apeşi declanşatorul unui aparato foto analog, gândeşti într-un mod diferit faţă de oamenii care folosesc azi mai mult aparate foto digitale. E mai profund, aşa cum ar trebui să fie literatura bună", adaugă Kubasek.

Recitaluri pentru toate gusturile şi vârstele

Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" a pregătit săptămâna trecută pentru publicul meloman două recitaluri speciale. Prima întâlnire a fost cu tineri artişti, studenţi şi masteranzi ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, care au prezentat miercuri, de la ora 19.30, în Sala Studio a Operei Naţionale, o colecţie de arii, duete şi lied-uri din creaţia italiană, franceză şi rusă.

Seara de vineri, 25 mai, a oferit la Studio, de data aceasta, întâlnirea cu o cântăreaţă consacrată, soprana Edith Borsos, care se îndreaptă cu paşi repezi către o mare carieră internaţională. Deja câştigătoare a mai multor concursuri din străinătate, cu un repertoriu bogat de operă, operetă şi lucrări vocal - simfonice, Edith Borsos a oferit o seară de lied romantic, acompaniată de pianista Ioana Maxim. Gen muzical întotdeauna întâmpinat cu căldură în România, lied-ul este atât pentru cântăreţi, cât şi pentru ascultători, un prilej de a testa sensibilitatea şi fineţea relaţiei dintre cuvânt şi muzică. Urmărind această idee, Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess" a prezentat publicului, în interpretarea sopranei Edith Borsos, lucrări de lied ale compozitorilor Giuseppe Verdi, Franz Liszt, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Piotr Ilici Ceaikovski, Nicolai Rimski Korsakov şi Serghei Rahmaninov.

După aceste două recitaluri de excepţie, duminică dimineaţă Studioul a avut o nouă surpriză pentru publicul său. La Sala Mare a Operei Naţionale Bucureşti, toţi spectatorii, cu mic, cu mare, au fost poftiţi să trăiască aievea un vis, "Visul unei nopţi de vară". Adaptare pentru copii după cunoscuta piesă a lui William Shakespeare, spectacolul coregrafic "Visul unei nopţi de vară" (foto 6) este o feerie în care dragostea se trăieşte, la nivel "pământean" dar şi în lumea zânelor şi a spiriduşilor şi, desigur, într-un mod amuzant într-o mică pantomimă inclusă în spectacol, o piesă de teatru a unor "actori amatori".

Sculpturile-mobilier

Astăzi, 1 iunie, are loc la Galeriile Triade din Timişoara vernisajul expoziţiei sculptorului maghiar Antal Sprok, din Budapesta. Acesta propune publicului o lume cioplită în lemn: cămile, antilope, maimuţe, păsări, copaci. O poveste ascunsă în mobilier. Istoricul de artă Anna Androvitz defineşte creaţia lui Antal Sprok ca fiind o lume binară, situată la graniţa dintre estetic şi funcţional, pentru că, alături de partea estetică a sculpturii, apare o latură practică - funcţionalitatea ca mobilier. Sculpturile-mobilier sunt opere de artă organice, iar această calitate rezidă în alegerea materialului, în felul de a-l pune în formă, în funcţionalitatea obiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO