Ziarul de Duminică

Locuri sacre/ de Ziarul de duminică

Locuri sacre/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.04.2015, 00:09 212

În 2013 apărea „500 de locuri unice. Călătorii pentru o viaţă”. 500 de călătorii care trebuie făcute într-o viaţă, prezentate într-o carte care înfăţişează în primul rând excursiile în sine, nu numai sosirea mult aşteptată, care descrie călătorii de neuitat, dar recomandă şi popasuri incredibile pe care le puteţi face pe drum.

Un an mai târziu, aceeaşi Editură Litera lansa albumul de faţă, pe drept un eveniment editorial.*) Keith Bellows, redactorul şef al National Geographic Traveler Magazine, scrie într-o scurtă prefaţă că „nu este o carte despre spiritualitate sau despre religie, ci despre acele locuri care canalizează înţelepciunea veacurilor şi a culturilor îndepărtate şi perspective unice. Această carte explorează o nouă magie – destinaţii pline de magnetism, care au puterea să vă schimbe sau să vă emoţioneze. Să vă schimbe viziunea asupra lumii şi a vieţii.

Despre ce e vorba în „500 de locuri sacre” o spun chiar editorii:

 

Peisaje sacre: Urcă pe pantele vulcanului Popocatépetl – muntele care fumegă –, sacru pentru azteci, sau aventurează-te pe Giant’s Causeway, din Irlanda de Nord.

Megaliţi şi mistere: Caută înţelesul Liniilor Nazca din Peru, vizitează Partenonul din Atena sau plimbă-te printre vechile cercuri din piatră la Calanais, în Scoţia.

Leagăne de credinţă: Vizitează locul de naştere al lui Buddha, vezi ţara în care s-a născut Iisus sau urcă la peştera din vârf de munte unde lui Mahomed i s-a revelat Coranul.

Ruine măreţe: Lasă pietrele milenare să îţi vorbească la Angkor Wat, în Cambodgia, la abaţia Cluny, din Franţa, sau în bisericile săpate în stâncă ale Anatoliei, în Turcia.

Devoţiune cotidiană: Vizitează sinagoga din Praga, unde evreii se roagă de 800 de ani, vezi o biserică din lemn în Norvegia sau explorează temple, pagode şi mănăstiri în Asia.

Altare: Vizitează cea mai mare biserică catolică din SUA, explorează un altar sikh din India sau învârte roţile de rugăciune cu călugării budişti din Himalaya.

Pelerinaje: Fă drumeţii în munţii din Kerala, India, cu pelerinii hinduşi, roagă-te la Zidul Plângerii sau călăreşte până la o statuie din vârf de munte cu cowboy mexicani.

Ceremonii şi festivaluri: Alătură-te hinduşilor din India la cea mai mare adunare religioasă de pe pământ, catolicilor pentru a petrece Paştele la Vatican sau indienilor americani la un powwow.

În memoriam: Prezintă-ţi omagiile la Ground Zero din New York, fă turul catacombelor Romei sau vizitează fascinantele morminte din piatră de la Tana Toraja, din Indonezia.

Refugii spirituale: Savurează serenitatea Koya-san din Japonia, găseşte pacea pe Insula Caldey, din Ţara Galilor, sau împărtăşeşte profunzimea spirituală a călugărilor ortodocşi greci din Creta.

Plus: Peste 20 de liste fascinante ale unor locuri de importanţă spirituală, de la mănăstiri săpate în munte, la festivaluri ale recoltei, de la capele ridicate de adevăraţi artişti, la interioare decorate cu mozaic. 

Albumul a apărut sub egida National Geographic, în 2008, şi a fost creat de Toucan Books Ltd. Acum Editura Litera l-a tradus.

*) National Geographic – 500 de locuri sacre. Destinaţiile cu cea mai mare încărcătură spirituală din lume. Editura Litera. Traducere din limba engleză de Georgiana Harghel şi Liana Stan. Introducere de Keith Bellows, redactor-şef National Geographic Traveler Magazine 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO