Ziarul de Duminică

Lucrări a peste 140 de artişti români la Treviso/ de Dorina Călin

Lucrări a peste 140 de artişti români la Treviso/ de...

Autor: Dorina Călin

11.07.2014, 00:17 44

Expoziţia Imago Mundi - L'Arte dell'Umanità, care va prezenta în premieră colecţia Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania, cuprinzând lucrările a 147 de artişti români, alături de alte 10 colecţii Imago Mundi de pe patru continente, a fost vernisată, miercuri, la Treviso, Italia.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, este vorba despre 2.000 de lucrări realizate de artişti contemporani în 11 colecţii din 10 ţări. Fundaţia Benetton Studi Ricerche lansează, în luna iulie, la Treviso, invitaţia ca publicul să descopere o adevărată enciclopedie a lumii în culorile artei contemporane: din România în Afganistan, din Azerbaidjan până în China, din Cuba în Japonia, din India până în Islanda, Mongolia (într-o dublă colecţie) şi Africa de Sud.

România a devenit parte a proiectului Imago Mundi în 2013. Colecţia Snapshot Romania. Contemporary Artists from Romania, curatoriată de Claudio Scorretti şi Irina Ungureanu, cuprinde 147 de lucrări în format 10 x 12 centimetri şi prezintă o imagine panoramică şi originală a artei contemporane româneşti din, probabil, cea mai bogată perioadă creativă a acestui spaţiu cultural est-european de după 1989, se arată în comunicatul citat. Despre colecţia românească, Luciano Benetton spune că reflectă cel mai bine „prezentul României de adevărat laborator european”.

România este prima ţară din Europa de sud-est inclusă pe harta Imago Mundi, care se va extinde în viitorul apropiat pentru a include Ungaria, Bulgaria, Turcia, colecţii coordonate de aceeaşi echipă curatorială a proiectului Snapshot Romania: Claudio Scorretti şi Irina Ungureanu.

„Imago Mundi - L'Arte dell'Umanità” este prima expoziţie a colecţiei Snapshot Romania, în mozaicul artistic şi cultural al celor 11 colecţii prezentate, care vor rămâne deschise publicului la Casa dei Carraresi din Treviso până la 3 august.

Iniţiat şi susţinut de Luciano Benetton şi Fundaţia Benetton Studi Ricerche, Imago Mundi este un proiect democratic şi global care îşi propune, prin intermediul invitaţiei lansate fiecărui artist de a lucra pe o pânză miniaturală cu format unic (10 x 12 centimetri), să realizeze o cartografiere a diversităţii fenomenului artistic contemporan.

Obiectivul acestei colecţii este acela de a face cunoscuţi, de a aduce împreună şi de a promova artiştii din întreaga lume dincolo de frontiere geografice şi politice, de bariere etnice şi psihologice.

28 de colecţii din 47 de ţări sunt parte a proiectului Imago Mundi până în prezent şi pot fi vizualizate pe platforma online www.imagomundiart.com. Până în 2015, organizatorii intenţionează să extindă colecţia la 10.000 de lucrări din 80 de ţări.

Următoarea destinaţie a colecţiei Snapshot Romania va fi la Bucureşti, unde va ajunge în toamna acestui an, însoţită de o selecţie de colecţii reprezentative pentru fiecare continent pe harta Imago Mundi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO