Ziarul de Duminică

Matty redivivus/ de Stelian Ţurlea

Matty redivivus/ de Stelian Ţurlea

Matty redivivus

Autor: Stelian Turlea

09.09.2011, 00:06 119

Vi-l mai amintiţi pe Matty? Este imposibil ca oamenii care aveau măcar 15 ani în 1989 să nu fi auzit de aceste formidabil caricaturist şi să fi văzut măcar câteva dintre desenele sale. Vreme de aproape două decenii a reuşit o performanţă greu de egalat, mai ales în condiţiile vitrege ale cenzurii comuniste - zilnic el a publicat în "România Liberă" un desen denumit "Una pe zi". Umor satiric garantat. Abordarea sa incisivă a vieţii cotidiene l-a făcut foarte popular în rândul cititorilor pe care îi încânta şi cu albumele sale de buzunar - "D-ale pescarilor şi vânătorilor", "Ghidul spectatorului de fotbal" şi albume mai cuprinzătoare ca "Matty: În Deltă" sau "Să fim serioşi".

Născut la 7 mai 1924 în orasul Ismail (astăzi in Ucraina), Matty Aslan a devenit rapid unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiti caricaturisti români. A regizat si filme de animatie: "O poveste cu ursuleti", "Formica", "D-ale organigramei". A încetat din viaţă la 21 septembrie 1995.

Pe toate acestea ni le aminteşte expozitia de caricatură "Matty in atelier", organizată între 15 septembrie - 1 octombrie 2011 la Galeria Saint Ink (str. Doamnei nr.3) şi pregătită sub egida Muzeului Benzii Desenate în colaborare cu Revista COMICS şi Caricaturi DUM-DUM. Vernisajul, cu participarea unor invitati speciali, are loc joi 15 septembrie, ora 19:00.

Expoziţia cuprinde desene originale, donate de soţia autorului, d-na Simona Mehedinţi-Aslan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO