Ziarul de Duminică

Mulţimile generează elite

Mulţimile generează elite/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.07.2011, 00:01 95

James Surowiecki

Înţelepciunea mulţimilor

Editura Publica

Traducere de Irina Henegar ş Monica Mitarcă. În aceastăfascinantă carte, James Surowiecki, editorialist pe zona debusiness la "The New Yorker" explorează o idee aparent simplă: ungrup numeros de oameni este mai inteligent decât o minoritate deelită, indiferent de nivelul lor de expertiză - sunt mai abili în arezolva probleme, a susţine inovaţii, a lua decizii înţelepte şichiar a prezice viitorul.

Dovedind o vastă erudiţie şi o scriitură deosebit de clară,Surowiecki analizează o multitudine de domenii, precum culturapopulară, psihologia, biologia, economia comportamentală,inteligenţa artificială, istoria militară şi politica, cu scopul dea evidenţia influenţele pe care această idee simplă le exercităasupra vieţii cotidiene, alegerii conducătorilor, modului în carefuncţionează marile companii şi a felului în care ne raportăm lalumea înconjurătoare.

"Surowiecki are o capacitate rară de a îmbina gândirea riguroasăcu exemple incitante. Înţelepciunea mulţimilor abundă în ideiamuzante care ne fac să ne simţim mai elevaţi." (FinancialTimes)

"Autorul are un talent remarcabil pentru a transpune cele maidificile lucrări academice într-o proză clară şi originală." (TheNew York Times Book Review)

"Ideea că media opiniilor este adesea mai corectă decât amajorităţii persoanelor din respectivul grup a început să câştigeteren. Aveţi în faţă o analiză deosebit de interesantă a acesteiprobleme în care se discută atât limitele, cât şi avantajelemodelului de organizare autonomă." (Kenneth Arrow, laureat alPremiului Nobel pentru economie pe anul 1972)

"Stilul clar şi exemplele bine alese transpun teorii matematiceşi sociologice complicate într-un discurs accesibil tuturor...ideile cu privire la modul în care înţelepciunea mulţimilor aconturat lumea în care trăim îi vor încânta pe pasionaţii desubiecte incitante - şi vor face un investitor mai raţional (sau unantrenor mai abil) din orice persoană care îşi însuşeşteconcluziile sale." (Time Out New York)

"Uluitoare... Una dintre acele cărţi care-ţi schimbă radicalperspectiva asupra lumii. Este o poveste de aventuri, un manifestşi cea mai strălucită carte despre afaceri, societate şi viaţa dezi cu zi pe care am citit-o până acum." (MalcolmGladwell)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO