Ziarul de Duminică

O carte despre fondatorul lui „Apple” simultan în SUA şi România. Cartea poate fi cumpărată cu Ziarul Financiar în perioada 15-21 iunie

O carte despre fondatorul lui „Apple” simultan în Statele Unite şi România/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.05.2011, 23:24 1445

La o lună după apariţia în Statele Unite, practicsimultan cu acea ieşire pe piaţă, Editura Publica a tipărit carteadespre omul care a transformat felul în care comunicăm, consumăm şine conectăm - Steve Jobs, iLeadership*). Editura precizează că Jay Elliot ne oferăpentru prima dată oportunitatea de a-l cunoaşte pe Steve Jobs aşacum doar unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi a avutocazia să o facă. De la şedinţele cu privire la dezvoltareaproduselor până în laboratoarele de design, trecând prinîntâlnirile din cadrul consiliului de administraţie şi apariţiilesale în minunata lume din Silicon Valley, parcurgem povesteaautentică a acestui om care a revoluţionat tehnologia şi lumea încare trăim - felul în care muncim, ne jucăm şi comunicăm. Cum areuşit în viaţă acest om? "Trebuie să crezi în ceva, spune SteveJobs: în propriul instinct, în destin, viaţă, karma sau în oricealtceva. Această abordare nu m-a dezamăgit niciodată şi mi-aschimbat viaţa întru totul."

De ce socotim că această carte merită să fie prezentată dreptun eveniment editorial? În primul rând, pentru apariţia simultanăde care vorbeam mai înainte, în America şi la noi. În al doilearând, pentru ideile îndrăzneţe, extrem de necesare oricăruiîntreprinzător, mic sau mare, mai ales într-o perioadă economicăatât de tulbure. Ar fi suficient să amintim câteva - conformmanualului lui Steve Jobs, toate oportunităţile încep cu o nevoienesatisfăcută; o companie structurată în grupuri distincte deproduse are un succes mai mare şi mai sigur decât una organizatăfuncţional; este de preferat organizaţia bazată pe produs şiconstruirea produselor destinate consumatorilor, nudistribuitorilor; este esenţial ca un lider să înveţe să se facăînţeles, să deprindă şi să stăpânească arta persuasiunii. Sunt atâtde multe idei valoroase pentru un om de afaceri în această carte,încât ar trebui s-o cităm aproape pe toată. Vă lăsăm pedumneavoastră s-o citiţi...

Steven Paul Jobs (născut în1955) esteco-fondatorul şi directorul general al companiei Apple Computer,cel mai mare acţionar al companiei Disney şi cel mai influent"personaj" din industira calculatoarelor. El a reuşit să contribuiemai mult decât oricine la crearea mitului întreprinzătoruluiinteligent şi individualist din Silicon Valley.Împreună cu co-fondatorul "Apple", Steve Wozniak,Jobs a ajutat la popularizarea calculatorului personal spresfârşitul anilor '70.

De mai bine de un an au apărut zvonuri, repede confirmate,privind starea de sănătate a lui Steve Jobs, care a fost operat deun cancer de pancreas în 2004. Boala a recidivat, Jobs a apărut înultimele ieşiri în public foarte slăbit, dar a continuat să-şiprezinte produsele - ultimele generaţii ale telefonului iPhone şiale dispozitivelor iPod şi Macbook. Cartea de acum nu va face decâtsă-i sporească succesul, în ciuda bolii.

Autorul cărţii, Jay Elliot, a muncit umăr la umăr împreună cuSteve Jobs în calitate de vicepreşedinte Apple şi ne dezvăluie înpaginile de faţă stilul unic de leadership specific lui Steve,iLeadershipul, unul care se bazează pe patru principiicălăuzitoare: produs, talent, organizaţie, marketing. O lecturăcare ne aduce în prim-plan provocările şi drumul sinuos parcurs dedirectorul general al celor de la Apple pentru obţinerea aprecieriide care se bucură în prezent la nivel mondial. "Am cunoscut şi ammuncit alături de lideri de la IBM şi Intel - spuneJay Elliot; i-am întâlnit pe uniidintre cei mai influenţi lideri şi gânditori din mediul de afaceri,incluzându-i aici pe Jack Welch, Buckminster Fuller sau JosephCampbell, şi am discutat despre noua paradigmă în culturaorganizaţională cu Peter Drucker. Steve face parte dintr-ocategorie aparte."

"O lucrare fascinantă care mistifică, dar în acelaşi timp şidemistifică, relaţia Jobs/Apple. O lectură minunată pentru toţi ceicare doresc să-şi alinieze viziunea la acuitatea detaliilor."(David Allen, autorul bestsellerului GettingThings Done)"Steve Jobs este un liderrevoluţionar şi un gânditor despre care s-au scris multe rânduri.Dar, pentru prima dată într-un volum, Jay Elliot explorează înprofunzime stilul unic de leadership al lui Steve Jobs, unul care aschimbat pentru totdeauna viaţa noastră şi a celor din jurulnostru." (Howard Behar, fost preşedinte Starbucks Coffee şiautorul cărţii It's Not About the Coffee)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO