Ziarul de Duminică

Povestirile unui „fraier” de Bucureşti/ Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

20.08.2015, 23:59 243

Daniel Turcea

Cântarea treptelor

Poezii postume din arhiva Mitropolitului Bartolomeu Anania

Editura Eikon

„Volumul reproduce integral cele 131 de postume ale lui Daniel Turcea, aflate, din toamna anului 2001, în Arhiva de la Nicula a Mitropolitului Bartolomeu Anania. Sora poetului, doamna Daniela Turcea, le-a transcris dintr-un bogat fond de manuscrise moştenite şi păstrate cu sfinţenie după moartea prematură a autorului, în 1979. Cât de fidelă e recuperarea şi transcrierea versurilor, unele dictate pe patul de spital, altele abia schiţate, rămâne încă o problemă de istorie literară. Tocmai de aceea, în câteva cazuri, au fost necesare discrete intervenţii în text, pentru îndreptarea neclarităţilor de sens şi a unor erori gramaticale (comentariile finale înregistrează diferenţele de la o ediţie la alta).” (Aurel Sasu)

 

Karine Lambert

Femeile care au renunţat la bărbaţi

Editura Trei

Traducere din franceză de Doina Ioanid. „Cinci femei din generaţii diferite, care provin din lumi diferite, au un singur punct comun: nu vor să mai audă de dragoste şi bărbaţi şi au inventat un alt mod de a trăi. Bărbaţii sunt prezenţi doar prin absenţă, apar în amintirile, în nostalgiile, în visele şi în dorinţele lor ascunse. Singura prezenţă masculină acceptată este motanul casei! O nouă locatară vine într-o zi să le bulverseze viaţa. Juliette află cu uimire regulile casei şi e impresionată de complicitatea, de curajul şi de nebunia acestor femei. Însă ea nu a renunţat încă la dragoste. Va zgudui ea oare convingerile vecinelor sale?”

 

Florin Iaru

Fraier de Bucureşti

Povestiri

Editura Polirom

„Daca doriţi să revedeţi trecutul, într-o noua prezentare!” – astfel ar putea fi rezumat volumul de povestiri al lui Florin Iaru. Textele pendulează între oraşul cufundat în beznă din anii comunismului şi Capitala (cu majusculă) cuprinsă de fiorul capitalismului (cu minusculă). Fiecare pastila de râs lasă în urmă mai mereu un gust amar, anulat însă de următoarea pastila de râs. Viaţa literară sau intim urbană, viaţa de şomer sau de gazetar în libertate (şi cu carte de muncă) oferă cele mai neprevăzute şi mai inedite momente, surprinse în Fraier de Bucureşti cu o extraordinară măiestrie narativă şi umor debordant. O carte care, odata deschisă, poate da dependenţă.

 

Anda Docea

Camere de hotel

Editura Herg Benet

„Citind «miniaturile» Andei Docea, ai senzaţia că deschizi rând pe rând uşile unor camere de hotel şi arunci câte o scurtă, vinovată privire înăuntru. Descoperi spaţii mult prea intime ca să îndrăzneşti să intri. Spaţii suspendate în timp, zugrăvite din câteva tuşe, în care detaliile sunt cele care contează: o ceaşcă cu ceai, un geam aburit, un flacon cu parfum, un motan «de mansardă», o carte de Balzac îngălbenită, cu colţurile paginilor răsucite. Fiecare spaţiu transmite o emoţie, o stare care pendulează între melancolie şi aşteptare, ca să ţi se spună, până la urmă, că «viaţa s-a mutat în altă parte».” (Adina Popescu)

 

Dan Dănilă

Frontieriştii

Cum am învins regimul comunist cu o barcă de cauciuc şi două vâsle

Editura Vremea

O emoţionantă evocare a vremurilor în care cetăţenii României erau obligaţi să caute libertatea cu riscul vieţii. O povestire adevărată, pe cât de dureroasă, pe atât de plină de speranţă. „Am părăsit România şi am emigrat în Lumea Nouă pentru a-mi găsi libertatea. Tot ce am vrut de la viaţă a fost obţinerea unei oaze de libertate şi puţină recunoaştere. Dar ignoranţa şi prejudecăţile vechiului continent traversaseră şi ele Oceanul Atlantic, cu mult înaintea mea, probabil cu primii pionieri ajunşi în America de Nord. Deci lupta mea nu luase sfârşit odată cu emigrarea, ba chiar din contră, tocmai urma să înceapă. Toată această strădanie a mea pentru emancipare şi eliberare din chingile ignoranţei umane o vei putea urmări în romanul ce va apărea în curând, Manifestul unui om liber. Dacă vei citi această carte, vei deveni părtaş al unei cunoaşteri ce mi-a înlesnit pasajul de la un imigrant sărac şi umilit la un businessman care continuă să inspire atât prin intermediul activităţilor antreprenoriale cât şi prin cărţile publicate.”

 

Simona Popescu

Autorul, un personaj

Editura Paralela 45

„Cartea de faţă poate fi privită ca întâlnirea mea, scriitoare, cu nişte autori sau teoreticieni cu aceleaşi preocupări – spune Simona Popescu. M-au mirat întotdeauna cei care despart viaţa unui scriitor de opera lui. La fel de mult ca şi aceia care le apropie didactic-meschin. Şi unii, şi alţii au o înţelegere îngustă a ceea ce numim cu toţii viaţa, atunci când o pun în legătură cu literatura. Cred că ei nu ştiu cu adevărat nici ce e viaţa şi nici ce-i literatura. Mesmerizaţi de Text sau intimidaţi de Autor (dacă e în viaţă sau de efigie dacă e în moarte), mulţi uită de scriitorul în carne şi oase despre care Holden Caulfield, puştiul lui Salinger, spunea că ar vrea să fie cel mai bun prieten al său şi să-i dea câte-un telefon când are chef.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO