Ziarul de Duminică

Prima coridă/de Stelian Ţurlea

Prima coridă/de Stelian Ţurlea

Prima coridă/de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

07.10.2011, 00:04 100

Kiyoko Murata

Ceaunul

Editura Humanitas

Traducere din japoneză şi note de Ruxandra Mărgineanu Kohno. Această cărticică, apărută în 1987, a obţinut unul dintre cele mai prestigioase premii literare japoneze, Akutagawa (mai târziu a primit multe alte premii importante), şi a fost adaptată şi ecranizată de Akira Kurosawa în 1991, sub titlul "Rapsodie în august". O adolescentă de şaptesprezece ani îşi petrece vacanţa la bunica pe care o ajută să gătească într-un ceaun negru, în vreme ce bătrâna reconstituie trecutul cu povestiri fragmentare.

Andrew Lane

Tânărul Sherlock Holmes

Norul morţii

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Laura Frunză. Andrew Lane este romancier şi un admirator fidel al lui Sherlock Holmes. Pasiunea lui pentru romanele lui Sir Arthur Conan Doyle şi ambiţia de a crea un portret autentic al tânărului Sherlock au dus la reinventarea faimosului personaj într-o serie de cărţi dedicate copiilor. Aceasta este una dintre ele. Acţiunea se petrece în anul 1868. Tânărul Sherlock Holmes are paisprezece ani. Fiu de ofiţer în armata britanică, el studiază într-un internat, exersează bunele maniere şi primeşte o educaţie clasică. Dar lucrurile iau o întorsătură cu totul nouă când este trimis să-şi petreacă vara în conacul de la ţară al unchiului său, în Hampshire.

Crista Bilciu

Poema Desnuda

Editura Cartea românească

Crista Bilciu s-a născut la 19 iulie 1978, la Târgu-Mureş. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe şi Litere a Universităţii "Petru Maior", secţia Limba şi Literatura Română/Limba şi Literatura Engleză. Master în Istoria Criticii literare şi în Managementul proiectelor. A obţinut şi o licenţă în regie de teatru, la Universitatea de Teatru, Târgu-Mureş. În prezent este studentă la Universitatea Media, secţia Regie film, clasa profesorului Dan Piţa. Din anul 2008, regizează la Teatrul Studenţesc PODUL din Bucureşti, spectacole susţinute de echipa ei formată din studenţi ai Facultăţii de Actorie din cadrul Universităţii Hyperion, Bucureşti. A câştigat cu acest volum de versuri Concursul de manuscrise 2011 al Editurii Cartea românească.

Ernest Hemingway

Moarte după-amiază

Editura Polirom

"La prima coridă la care am participat mă aşteptam să fiu îngrozit şi, poate, îngreţoşat de ceea ce mi se spusese că li se întâmplă cailor. (...) M-am dus în Spania ca să văd luptele cu tauri şi să încerc să scriu despre ele aşa, pentru mine. Credeam c-o să fie vorba despre un spectacol primitiv, crud şi barbar, care n-o să-mi placă, dar că o să pot vedea un anumit tip de acţiune decisivă, iar ea o să-mi dea acea senzaţie de viaţă şi moarte pe care mă străduiam s-o prind." Rezultatul a fost această carte, considerată şi azi cea mai bună carte despre coridă. Scrisă cu pasiune de un mare prozator, ea este şi o meditaţie asupra vieţii. Traducere din limba engleză şi note de Ionuţ Chiva.

Herman van Rompuy

Haiku

Editura Limes

Herman A. Van Rompuy (născut în 1947) este un politician flamand, fost prim-ministru al Belgiei, actualmente primul Preşedinte permanent al Consiliului UE. La 28 decembrie2008 a fost însărcinat de către regele Albert al II-lea cu formarea unui nou guvern în urma demisiei celui condus de către Yves Leterme. Anterior ocupa postul de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, camera inferioară a parlamentului belgian. A fost ales ca prim-ministru la data de 30 decembrie 2008. Din ianuarie 2010 este preşedinte al Consiliului European al şefilor de state şi de guverne. Ceea ce puţini ştiu este că e şi poet, scrie haiku, dovadă acest volum bilingv - versiunea românească în aparţine lui Constantin Abăluţă şi Jan H. Mysjkin. "Dorinţa mea este ca această culegere să-i facă şi pe alţii să scrie poeme şi astfel adevăratul talent să poată înflori. Haiku-ul este o formă poetică dar şi un mod de a trăi care ne ameliorează fiinţa umană."

Jonas Jonasson

Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut

Editura Trei

Traducere din suedeză şi note de Liliana Donose Samuelsson. Primul roman al unui ziarist care a ajuns un fenomen al pieţei de carte din Suedia, este în curs de traducere în 20 de ţări şi va fi adaptat pentru cinematografie. Eroul, un genial specialist în explozibili, e un bătrân care trăieşte într-un azil şi e pe cale să împlinească 100 de ani. Cum detestă sindrofiile, decide să fugă din azil. Încălţat cu cei mai buni şoşoni pe care îi are, sare pe fereastră şi pleacă în lume. Aşa începe aventura nebunească şi plină de umor a bărbatului de 100 de ani, care nu ezită să se arunce într-un şir neaşteptat de păţanii, ignorându-şi pur şi simplu vârsta. O călătorie de-a lungul Suediei şi, în acelaşi timp, un voiaj irezistibil prin istoria secolului XX. Vom reveni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO