Ziarul de Duminică

REPORTAJUL SAPTAMANII / Tineri IT

REPORTAJUL SAPTAMANII / Tineri IT
21.12.2009, 14:28 82

Conduc afaceri de milioane de euro, dar sunt faimosinecunoscuti! Cel putin la noi in tara, fiindca in Silicon Valley sipe piata europeana de IT si-au facut deja un renume. Sunt baietifoarte tineri si foarte destepti care au dat lovitura, unii s-auimbogatit peste noapte, altii sunt la inceput. Cu totii creeazalocuri de munca si, fara sa-si dea seama, au devenit un brand alRomaniei. Sunt oameni simpli, timizi, care stau mai tot timpul cunasul in calculator. Cativa dintre ei ne-au deschis usa.

Tehnologia Informatiei, pe scurt IT, o piata care a crescut cu33% in 2008, pana la 1,97 de miliarde de euro, si care s-a clatinat- un pic, din cauza crizei financiare si a scazut la 1,53 demiliarde de euro in 2009. Este poate cea in care ar trebui cu totiisa ne punem speranta: baietii destepti din IT au uimit deja Americasi Europa cu ideile lor si au facut milioane de euro din vanzarealor - in strainatate.
Acum, in IT lucreaza cam 44 de mii de oameni, dar studiile despecialitate arata ca pana in 2013 vor mai fi create 22 de mii denoi locuri de munca in domeniu. O nisa a fortei de munca sortita sacreasca de 50 de ori mai rapid decat piata fortei de munca ingeneral, in Romania.
Andrei, George, Sergiu, Mihai, Radu - oameni simpli, cu ideimarete: gandesc fara granite si chiar misca lucrurile in Romania.Fac parte din armata IT a Romaniei, si sunt cativa dintre miile debaieti destepti care - fara sa ne dam seama, au devenit un brand alRomaniei. Ideile IT-istilor romani au speriat vestul, cu Europa sicu Silicon Valley cu tot, si au scos zeci de milioane de euro dinconturile marilor companii de tehnologie a informatiei.
Tehnologia informatiei, IT - un business - de 1,53 de miliarde deeuro in Romania. In principiu, un business ca oricare altul, sitotusi, face diferenta. Ca si-n businessul IT, in businessul cugogosi ai nevoie de cineva care stie ce se cere pe piata, cinevacare stie sa faca si cineva care stie sa vanda, dar exista odiferenta: o gogoserie are un vad de cateva sute, o mie de oamenicare trec prin zona, dar in businessul IT nu mai avem granite,vorbim de o piata uriasa, de 1,5 miliarde de calculatoare.
Si in timp ce in gogoseriile din Romania, gogoasa cu gogoasasfaraie in ulei ca sa ajunga apoi fierbinte in mana vreunui client,in IT, afacerile romanesti cresc ca Fat Frumos din lacrima, inciuda crizei, si trezesc respect si admiratie in Silicon Valley sioriunde in Europa: "In
software - spune Radu Georgescu - exista in Romania foarte multebusinessuri de succes, companii multe si necunoscute, care sunt intop 10 internaional in zona lor de nisa, companii despre care lumeahabar n-are ca exista in Romania." Radu insusi este un baiatdestept care a refuzat prin 2003 sa fie vicepresedinte laMicrosoft, in Silicon Valley. Si, mai mult, intreaga lui echipa apreferat sa ramana cu el, in Romania, refuzandu-i elegant pe cei dela Micorsoft. Pentru ei a fost stupefiant. Dar le-a vandut atunciun program antivirus - RAV - si a castigat 20 de milioane de dolaridintr-un foc. De atunci si pana azi, in jumatate dintrecalculatoarele care functioneaza in lume este si o bucatica dincreierul colegilor lui.
Astazi, Radu este magnatul IT-stilor din Romania, are 3 companii pecare le-a creat de la zero, si care valoreaza de cateva ori maimult decat programul antivirus vandut la Microsoft in 2003.
E un tip modest, dupa modelul Bill Gates: in blugi si adidasi, farasofer la scara, dai nas in nas cu el la baia comuna de pe hol, saula cafeneaua de la parterul firmei, sau… in metrou, daca nu egreva.
E ciudat, dar n-are birou, se plimba prin firmele lui cu un scauncare are atasata o masuta pentru laptop si, desi s-a imbogatitingrozitor, si-a pastrat prietenii din tinerete. Nu si-a inchipuit,pe vremea cand era student intr-o tara comunista, condamnat sa sefaca inginer intr-o fabrica, iar apoi, in anii 90, cand stateanopti intregi, in dormitor, la vechiul calculator 286, ca mintealui va valora vreodata atat de mult. Si, ce-i mai important pentruel, lucreaza de placere, in fiecare zi. Uneori, cate 20 de ore!

Romania e plina de tineri, ale caror creiere fierb intr-obucatarie sau intr-un dormitor, in fata calculatorului si careviseaza sa dea intr-o zi lovitura. Cu o idee! George se pare ca areusit! A nascocit, pe internet, un simulator geopolitic, de faptun joc, care a ajuns in 2 ani sa valoreze cat n-a visat elvreodata: 5 milioane de euro. Evident, cu aport de capital strain,de la un partener strategic, de la Madrid. Jocul sau, cu republicivirtuale, cu guverne si strategii financiare, politice militare,sociale are 230 de mii de e-cetateni! Se logehaza gratis, primescpentru inceput un mic ajutor social, ca sa-si cumpere paine, isicauta un job, si se antreneaza ca sa devina mai puternici. Putereaii face influenti si cei mai influenti isi fac partide sicandideaza. Cristi Badea a fost presedinte intr-o Romanie virtuala.Si-a fondat un partid, a promis scaderea taxelor, a castigat, apoia fost atat de tare, incat dupa nici 15 zile de mandat, George l-aconvins sa demisioneze de la carma tarii, si l-a angajat in echipa.Si, ca in viata reala, si aici angajarile s-au facut apoi, peprincipiul romanesc al nepotismului. Nu radeti - pare - poate chiareste un joc copilaresc, dar aduce bani! Deocamdata, doar dinvanzarea aurului virtual. Cine il cumpara prin SMS sau cu card,on-line, castiga putere. Deocamdata, jocul lui George are doar 60de tari, cu cetateni din toata lumea, care si-au luat pasaportul pecare l-au vrut. Pasaport eRepublik!
Si fiindca, din punct de vedere grafic, e cam simplist, George aangajat un expert neamt, din Londra, care sa-i comercializezebusinessul.

Deja, piata IT pare sa fi ramas una dintre putinele sperante aleRomaniei. Doar chinezii si indienii mai fac concurenta baietilordestepti de la noi. Si studiile internationale arata ca piataromana de IT, inca imatura, va erupe ca un vulcan in cativa ani.Pana in 2013, analistii prevad o crestere cu 7% pe an, in timp cePIB-ul Romaniei va creste doar cu 2,7%. In Romania, pe piata ITsunt 44 de mii de angajati, dar in 4 ani ea va genera 21 de mii denoi locuri de munca, asta inseamnand o crestere de 7,4%, de 50 deori mai mare decat cresterea totala a fortei de munca.
Cat despre businessul Microsoft, in Romania, pentru fiecare leutcastigat de aceasta corporatie, Romania castiga deja cate 6 lei siceva.
Cele mai vizibile succese sunt in zona internet: de pilda, Mihai,are 27 de ani. Ultima lui cifra de afaceri: 400 de mii de euro.Face publicitate on-line si, cu putin noroc, isi va deschide incurand birou in Marea Britanie. Deocamdata are doar 3 sedii:Bucuresti, Iasi si Craiova.

Showroomuri virtuale, case tridimensionale, programe careimbraca si dezbraca manechine, pentru magazine virtuale, programecare iti trimit numele intr-o capsula pe luna, pomisorul cu cont petwitter si blog personal, un flash-mob, organizat pe net si pus inpractica in Piata Universitatii, cate nu se inventeaza! Pare ojoaca de copii, dar este o afacere cu potential de milioane. AndreiGheorghe este parintele celui mai lung poem din istorialiteraturii! Nu l-a scris el, el a facut un program care genereazaversuri din status-urile utilizatorilor de pe twitter - un site desocializare. Are 600 de mii de versuri. Creatia creste cu 5.000 deversuri pe zi si cine citeste, e invitat sa-i cumpere lui Andrei ocafea, adica sa doneze bani on-line pentru proiectul sau. Sa nucredeti ca-i cersetor pe net. I-a naucit pe cei de la CNN, cares-au grabit sa-i ia un interviu. Dar Andrei isi framanta creierulin cautarea unei idei mai folositoare decat poemul nesfarsit. Isihraneste neuronii cu multa, multa ciocolata. Il lasam in lumea luisi ne intoarcem la George, tipul care a pus pe picoare un jocvirtual ce valoreaza cam 5 milioane de euro. Isi pregateste mutareaintr-un sediu nou, mai spatios, fiindca echipa lui s-a marit.
Sergiu Biris conduce si el o afacere de milioane, tot pe internet.A terminat liceul de informatica din Gherla, s-a apucat sa facasiteuri pentru firme mici din Gherla, a urmat o facultate demanagement, s-a asociat cu prietenii si in 2007 a pornit un fel deYoutube in varianta romaneasca - un site pe care oricine poateposta orice. Au pornit afacerea cu 30 de mii de euro. N-a trecut unan ca le-a batut la usa un investitor francez: prima lui investitiea fost de 100.000 de euro pentru 10 % din proiect, practic la maiputin de un an de la lansare valora 1 milion de euro, iar jumatatede an mai tarziu, cand a cumparat celelalte 41 % din actiuni,proiectul valora 2,5 milioane de euro. In apartamentul castigat depe urma site-ului, si a darului de nunta, la 26 de ani, Sergiu efericit: casa lui e plina, cu prietenii din scoala generala. Iiplace sa creada ca banii nu l-au schimbat.

Sergiu, George, Mihai, Radu, Andrei - oameni simpli, cu ideimarete. Ca ei, sunt cateva sute de oameni, care fac lucruri multmai complicate, si pe care nu-i vom cunoaste niciodata. Sunt oamenidezinhibati, care pot face lucrurile sa se miste si chiar lemisca.
Deocamdata, aceasta piata IT, pe cat de enigmatica, pe atat decolorata si de profitabila, a creat in Romania 44.000 de locuri demunca si a generat anul acesta taxe la bugetul de stat de 1,1miliarde RON. Cateva sute de mici companii, cu actionariat local,vor aparea pana in 2013. Asadar, cine a ramas cu bani in urmacrahului imobiliar, ar face bine sa-si indrepte de pe acuminvestitiile catre .... baietii romani din IT.


Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 22 noiembrie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO