Ziarul de Duminică

Români în lume/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

06.03.2015, 00:03 73

Artişti vizuali la Veneţia

Luni, 2 martie 2015, în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură a artiştilor vizuali Ion Iancuţ şi Aurel Roşu, curator Prof. univ.dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. Expoziţia va  fi deschisă până la 22 martie 2015. (foto 1)

Ion Iancuţ este pictor, sculptor şi desenator, o personalitate marcantă a artei plastice româneşti contemporane (foto 2, Fiul risipitor). Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Ion Iancuţ are o bogată activitate expoziţională, atât în ţară (la Sinaia, Focşani, Iaşi, Timişoara, Bucureşti), cât şi în Europa şi Asia (Italia, Olanda, Suedia, Germania, Bulgaria, Cehoslovacia, Japonia), unde a participat cu expoziţii personale sau alături de alţi artişti plastici reprezentativi din România.

„Elementul antropomorf este omniprezent în opera lui Ion Iancuţ (…). Sculpturile şi lucrările grafice ale lui Iancuţ sunt, până la capăt, plastice antropomorfizări ale tragicului. Fiinţa umană îşi exersează existenţa tragică în raport cu limitările care i-au fost hărăzite (…). Fără a fi pur conceptuală, deşi niciodată nu se îndepărtează de idee, această antropomorfizare a tragicului îl individualizează pe Ion Iancuţ nu doar în peisajul plasticii româneşti contemporane, ci şi în acel al plasticii europene. Rar ideea şi măiestria tehnică s-au întâlnit cu atâta folos în ultimii zeci de ani.” (Aurel Chiriac)

 

Aurel Roşu este un artist plastic contemporan cu recunoaştere în ţară şi străinătate, preşedinte a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Bihor şi şef al Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a început activitatea din 1990.

„Aurel Roşu mizează pe vizualizarea unor semne-simbol (foto 3) cu circulaţie universală, în general, pe care le concentrează întotdeauna în prim-plan, pentru a fi percepute cu limpezime din punct de vedere imagistic. Artistul apelează la tehnici mixte (acril, tempera, creion, baiţ – pictură, grafică; baiţ, metal, bronz, lemn – sculptură) armonizate pictural cu multă sensibilitate şi acurateţe; totodată plasticianul se bizuie pe mesaje ideatice care conturează o fiinţă ce nu şi-a negat niciodată dimensiunea religioasă, respectînd-o cu sfinţenie, dar n-a pus în umbră nici sentimentele care ţin de acele momente ale copilăriei şi tinereţii ce se întipăresc pentru totdeauna în memorie, tocmai prin sensibităţile declanşate sub semnul clipei.” (Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor)

 

Acasă la Lisabona

Astăzi, vineri 6 martie, ora 18.30, ICR Lisabona, în parteneriat cu ambasada României în Portugalia, organizează în sala de expoziţii a institutului din Avenida Luís Bívar 91, vernisajul expoziţiei de fotografie „Acasă. Revenire” a fotografului Mihai Potârniche. (foto 4, 5, 6)

Manifestarea este prima dintr-o serie de întâlniri lunare programate de instituţiile menţionate sub genericul „Acasă” şi dedicate diasporei româneşti din ţara soră latină. Expoziţia cuprinde fotografii care fac parte din eseul omonim publicat de artist în volum, în condiţii grafice excepţionale, la Editura Princeps din Chişinău în anul 2011.

Arta lui Mihai Potârniche are ceva din realismul romanului românesc interbelic. Nu idealizează, ci numeşte binele şi răul din satul românesc cu termenii cei mai potriviţi, fără ca prin aceasta să facă vreo concesie vulgarităţilor şi tuşelor groase prea des întâlnite în arta contemporană. Tandreţea şi nostalgia cu care abordează satul (putem presupune) natal îşi recapătă în fotografiile sale forţa de expresie, tocmai pentru că nu cedează nici unei tentaţii din afara lumii „plastice", a artelor vizuale. 

Fotografiile sale (când picturale, când tăioase sau onirice) etalează fără emfază largul arsenal de mijloace de expresie pe care artistul îl stăpâneşte. 

Scriitorul Spiridon Vangheli scrie că „De ochiul lui Mihai Potârniche nu te poţi ascunde, el înlătură masca şi coboară în adâncul sufletului pentru a scoate la suprafaţă caractere, stări sufleteşti, înălţarea şi coborârea omului, arderea lui pentru ceea ce numim viaţă. Multe dintre personajele lui Mihai Potârniche sunt atât de originale şi expresive, încât, dacă le-ai văzut odată, nu le mai poţi uita. Tocmai aceasta e dovada că ele sunt fireşti şi exprimă adevărul, pe care îl caută mulţi, dar îl găsesc puţini în artă.”

Expoziţia va rămâne deschisă până pe 20 martie.

După vernisaj va avea loc o serată muzicală susţinută de chitaristul Titus Isfan şi Victoria Leuca (voce), doi tineri artişti rezidenţi în Portugalia.

Mihai Potârniche a fost fotoreporter la numeroase publicaţii din Republica Moldova, Ucraina şi fosta Uniune Sovietică („Femeia Moldovei”, „Cultura”, „Moldova”, „Sovietski Ceasovoi”, agenţiile de presă ATEM şi TASS) şi şef al departamentului foto din agenţia de presă de stat a Moldovei „Moldpress”. A avut 33 de expoziţii personale la Chişinău, Paris, Strasbourg, Varşovia, Bucureşti, Kiev, Odesa ş.a.md. A publicat patru albume de fotografie de înaltă ţinută artistică şi grafică. Este laureat al Confederaţiei Jurnaliştilor din CSI (1993), Maestru în Artă al Republicii Moldova (1993), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova şi al Uniunii Artiştilor Fotografi din Republica Moldova. Este un apreciat autor de eseuri fotografice şi portret, de concepte grafice pentru publicaţii, având o extinsă activitate de presă. (Gelu Savonea)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO