Ziarul de Duminică

Scriitori din Bucureşti/ de Simona Ioniţă

Mircea Cărtărescu ridică premiul acordat Ioanei Nicolae

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.12.2014, 00:09 225

Marţi, 25 noiembrie 2014, la sediul Primăriei sectorului 2 din Bucureşti, a avut loc ceremonia de decernare a Premiilor Filialelor Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România. Amfitrionul galei a fost Nicolae Manolescu, Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Aceste premii, precum şi decernarea lor, au fost susţinute de Primăria sectorului 2 şi de primarul Neculai Onţanu, pentru al zecelea an consecutiv. La Gala premiilor acordate de Filialele Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România au participat Nicolae Manolescu – preşedintele U.S.R., Gabriel Chifu – vicepreşedintele U.S.R, criticul de artă Ruxandra Garofeanu şi numeroşi scriitori. Juriile celor şase Filiale USR din Bucureşti – Poezie, Proză, Traduceri, Critică literară, Dramaturgie, Literatură pentru copii şi tineret – au stabilit mai multe premii Opera Omnia, Cartea anului, premii speciale sau pentru debut. Prima Filială care şi-a anunţat premianţii a fost Filiala Poezie. Poetul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Poezie a USR Bucureşti, a înmânat premiile, nu înainte însă de a ruga participanţii la Gală să ţină un moment de reculegere în memoria poetei Cornelia Maria Savu.

 

Filiala Bucureşti – Poezie

Juriul a fost format din: Magda Cârneci, Dan Mircea Cipariu – preşedinte, Denisa Comănescu, Cornelia Maria Savu, Octavian Soviany.

Au fost acordate următoarele premii:

– Premiul Opera Omnia: Ioana Ieronim

„Sunt emoţionată să văd atât de multă lume într-un loc care a ştiut să protejeze ani la rând cultura. Trebuie să spun că m-am trezit de dimineaţă cu un sentiment al nedreptăţii sorţii, pentru că o fiinţă unică prin generozitatea, inteligenţa, dăruirea ei către ceilalţi, Cornelia Maria Savu, nu mai este printre noi. Este pur şi simplu ireparabil pentru acest moment pierderea ei, faptul că nu suntem împreună cu ea. Îi mulţumesc ei şi celor care au făcut posibil acest premiu”, a declarat Ioana Ieronim.

– Premiul Cartea anului: Ioana Nicolaie – „Autoimun”, Editura Cartea Românească

A fost oferit de Primăria sectorului 2. Mircea Cărtărescu a fost cel care a ridicat acest premiu.

„Cu toate că nu am luat eu acest premiu sunt mult mai emoţionat decât dacă l-aş fi luat eu. Este primul premiu pe care l-a luat Ioana în toată activitatea ei de scriitoare. Ea m-a rugat să mulţumesc în primul rând juriului care de data aceasta a fost compus din poeţi, adică oameni care ştiu cu adevărat ce este poezia, ce este literatura. Le mulţumeşte tuturor şi eu vă mulţumesc mult de tot”, a declarat Mircea Cărtărescu.

– Premiul Cartea anului: Ioana Diaconescu – „Nusakan”, Editura Timpul

„Ca şi pentru Ioana Nicolaie, acesta este primul meu premiu de la Uniunea Scriitorilor şi sunt cu atât mai emoţionată şi, în acelaşi timp, aş vrea să rog încă o dată, deşi există probabil în minţile tuturor, următorul lucru: aveţi mai mare grijă de poeţi! Poeţii sunt altfel de fiinţe decât orice altfel de om. Poeţii, cum spuneam eu într-o poezie, au inima înfăşurată într-o membrană de fum care se sparge uşor. Vă mulţumesc că sunteţi cu mine aici, sunt fericită de câte ori am ocazia să fiu împreună cu colegii mei. Mulţumesc juriului şi, acolo unde este, Corneliei. Mulţumesc întregii împrejurări care mă face atât de fericită şi în acelaşi timp profund nefericită, înţelegeţi de ce”, a declarat Ioana Diaconescu.

Premiul Special „Opera Scrisă.ro”: Valeriu Mircea Popa – „Cercul de camfor”,

Editura Herg Benet

Premiul pentru debut – Simona Dumitrache – „Viziuni mute”, Editura Palimpsest

 

Filiala Bucureşti – Proză

Juriul a fost format din: Radu Aldulescu, Aurel Maria Baros – preşedinte, Ştefan Dimitriu, Alexandru Ecovoiu, Ştefan Mitroi.

Premiul Cartea anului: Nicolae Stan – „Ceaţă pe Tamisa”, Editura Cartea Românească, a fost înmânat de domnul Radu Aldulescu.

„Am scris acest roman din curiozitatea de a afla ce gândeşte un personaj situat în anul 2091 despre noi cei de astăzi. Se cunoaşte că noi suntem foarte critici cu epoca noastră. Am fost surprins să constat că personajul meu trăitor al anului 2091 ne priveşte pe noi cu multă nostalgie şi cu multă simpatie. Mulţumesc juriului pentru că a avut încredere în acest roman”, a declarat Nicolae Stan.

Premiul Cartea anului:  Emil Lungeanu – „Jocul”, Editura Betta.

Premiul special pentru roman-document: Valentin Hossu-Longin – „Canalul morţii. Martor”, Fundaţia Academia Civică

 

Filiala Bucureşti – Traduceri literare

Juriul a fost format din: Mihai Maxim, Peter Sragher – preşedinte, Mariana Ştefănescu, Marina Vazaca, Luminiţa Voina-Răuţ.

Premiul Cartea anului: Adrian Daniel Lupeanu, Mira Lupeanu, Constantin Lupeanu – „Părinţii Sistemului Filosofic Taoist. Lao Zi, Lie Zi, Zhuang Zi”, Editura Rawex Coms

Maria Balaşa: „Este o carte mare la propriu. Reuneşte cei trei filozofi taoişti: Lao Zi, Lie Zi, Zhuang Zi. Literatura contemporană chineză este aproape necunoscută în România. Avem de la cei trei traducători 37 de traduceri. Performanţa nu este doar cantitativă, ci sunt traduceri de excelenţă.”

Al doilea premiu Cartea anului: Bogdan Ghiu traducere din franceză „Mii de platouri”, Editura Art

Al doilea premiu special: George Volceanov pentru traducerea romanului din engleză „Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald, Editura Polirom

– Al treilea premiu – Antoaneta Olteanu pentru traducerea din limba rusă a romanului „Părul Venerei” de Mihail Şişkin, Editura Curtea Veche Publishing.

 

Filiala Bucureşti – Critică literară, Eseistică şi Istorie Literară

Radu Voinescu, preşedintele Filialei Bucureşti, Critică literară, Eseistică şi Istorie Literară, a prezentat juriul format din: Nicolae Bârna, Dan Cristea – preşedinte, Nicolae Georgescu, Eugen Negrici, Mihai Zamfir.

Premiul Cartea Anului: Răzvan Voncu –„O istorie literară a vinului în România”, Editura Curtea Veche, a fost înmânat de Dan Cristea, preşedintele juriului. Acesta a declarat că „Răzvan Voncu a scris o carte ca un vin bun.”

„Cartea nu este o istorie literară din perspectivă vini-viticolă. Nu este nici o istorie a vinului din perspectivă literară… Am constatat că premiile nu fac bine scriitorilor. Când iei premii, amicii se plasează brusc, iar inamicii descoperă un nou motiv să te maltrateze în presă. Suntem contemporani cu Mircea Cărtărescu care merită demult un Nobel şi gândiţi-vă la ce tratament mediatic a fost supus doar pentru că e genial şi are succes. Nici scriitorului însuşi nu-i face bine premiul, ajunge să se creadă cine ştie ce. Totuşi, mă bucur că mi-aţi acordat acest premiu. Mă bucur pentru că este un premiu profesional. E un premiu care mă onorează şi mă obligă foarte mult”, a spus Răzvan Voncu.

Premiul pentru debut Corina Stoean – „Constantin Ţoiu. Studiu monografic”, Editura Tracus Arte

Premiul Opera Omnia Mircea Martin

 

Filiala Bucureşti – Dramaturgie

Juriul a fost format din: Horia Gârbea – preşedinte, Mircea M. Ionescu, Emil Mladin, Sebastian Ungureanu, Lucia Verona.

„Mă bucur foarte mult că, pentru a zecea oară, mă aflu pe această scenă pentru o decernare de premii. Aici foarte mulţi autori au obţinut premii şi toţi laolaltă dau greutate ceremoniei şi desigur îi obligă pe cei care iau premii astăzi să scrie cât mai bine, să bucure cititorii şi pe critici, dacă se poate. Juriul a hotărât să se arate exigent cu producţia de dramaturgie pe anul 2013 şi să ia în considerare doar acordarea unui premiu pentru debut pentru o scriitoare care chiar a lansat în 2013 prima carte, iar premiul Opera Omnia să meargă către un minunat coleg şi un extraordinar scriitor care a depăşit pragul de 90 de ani de curând. Acesta ne îndreptăţeşte şi nouă speranţele că dramaturgii sunt mai longevivi decât autorii altor genuri. M-aş bucura să fie aşa pentru toţi colegii”, a declarat domnul Horia Gârbea, preşedintele Filialei Bucureşti – Dramaturgie.

Premiul Cartea anului: Carmen Dominte – „Oraşul de nisip”, Editura Tracus Arte

„Din păcate, autoarea nu ştia că va lua un premiu şi nu se află în sală. Este vorba despre o tânără autoare, doctor în filologie. A fost doctorandă la domnul Mircea Martin, ceea ce cred că spune multe despre calităţile sale literare şi teoretice. Scrie un teatru interesant, viu, de nuanţă absurdă. Între timp i-a apărut şi a doua carte, de unde rezultă că este şi foarte harnică. Premiul însă îl ia pentru prima carte de teatru”, a declarat domnul Horia Gârbea.

Premiul Opera Omnia: Dan Tărchilă

 

Filiala Bucureşti – Literatură pentru copii şi tineret

Juriul a fost format din: Dragoş Elena Bumbac, Geo Călugăru, Lică Pavel, Victor Gh. Stan – preşedinte, Gheorghe Zarafu.

A prezentat premiile domnul Victor Gh. Stan – preşedinte.

– Premiul Opera Omnia: George Şovu şi Tudor Opriş

Premiul George Şovu a fost ridicat de către soţia autorului care a mulţumit juriului şi organizatorilor. „Îmi pare foarte rău că soţul meu, fiind foarte bolnav, nu a putut să fie astăzi aici, dar în numele lui mulţumesc tuturor şi vă asigur că acest premiu aduce o lumină în viaţa unui om foarte bolnav”, a declarat domna Şovu.

Premiul Cartea anului: Petre Crăciun – „Basme”, Editura Zorio

„Sunt foarte emoţionat. Cartea Basme, scrisă de mine şi ilustrată de Anca Smărăndache, face parte dintr-un proiect mai amplu, de 7 volume. Deja volumul al doilea, care se numeşte «Basme pentru familia mea», a apărut la Târgul Gaudeamus. Povestea continuă. Eu cred în basme, în basmele româneşti”, a declarat Petre Crăciun.

De asemenea, Primăria sectorului 2 a acordat un premiu Opera Omnia poetului Nicolae Prelipceanu.

(preluare după Agenţia de carte)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO