Ziarul de Duminică

Scrisori din Iad/ de Stelian Ţurlea

Scrisori din Iad/ de Stelian Ţurlea

Scrisori din Iad

Autor: Stelian Turlea

17.08.2012, 00:22 131

Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu

Scrisori către Monica

1947-1951

Editura Humanitas
Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu a fost căsătorită între 1916 şi 1934 cu criticul literar E. Lovinescu, cu care a avut un singur copil, pe Monica Lovinescu. Din 1947, când Monica Lovinescu a plecat la Paris cu o bursă, mama şi fiica nu s-au mai revăzut, însă au purtat o intensă corespondenţă. Din 1955, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu a fost urmărită de Securitate, a fost arestată în 1958 şi condamnată la 18 ani de temniţă grea pentru "discuţii duşmănoase la adresa regimului democrat din RPR". În momentul arestării avea 71 de ani. A murit la penitenciarul spital Văcăreşti, în iunie 1960. A fost aruncată într-o groapă comună din cimitirul închisorii. În 1947, la plecarea fiicei la Paris, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu avea presentimentul că despărţirea va fi pentru totdeauna. Tot din aceste scrisori, reiese presimţirea morţii, dar şi a "sârmei ghimpate" care o va încercui. Şi-a presimtit permanent destinul. Scrisorile sunt de o calitate literară exemplară.

Eugen Ovidiu Chirovici

Sanitarium

Locul în care nimic nu este ce pare a fi

Editura RAO
David Eagan, fost ziarist de succes din Chicago, este angajat de fundatia L.S. Hope să scrie monografia unui spital de psihiatrie din Missouri, cunoscut în zonă sub numele de Sanitarium. El soseste acolo insotit de sotia lui, Amy, desfigurata in urma cu trei ani, intr-un accident, si este cazat in casa fostului director al spitalului, Robert Coen, despre care afla ca se sinucisese cu putin timp in urma. Asistenta-sefa, Sandra Wilson, pare sa fie nu doar adevarata stapana a locului, dar si pazitoarea unor taine ale familiei Hope ale caror origini se afla adanc in trecut si pe care David incearca, treptat, sa le aduca la lumina. Pe masura ce ancheta lui inainteaza, personalul devine tot mai ostil, au loc intamplari stranii, iar secretul care pare sa fie ingropat in Sanitarium devine tot mai tenebros si mai periculos pentru David si Amy.

Oliver Harris

Goana după bani

Editura Trei

Traducere din engleză de Bogdan Pedivară. Un roman debut de excepţie al unui tânăr londonez care ţine o rubrică în "Times Literary Supplement". E primul roman dintr-o anunţată serie de thrillere poliţiste, despre jocuri de noroc, corporaţii, interlopi, poliţişti corupţi. Acţiunea se peterce la Londra. Un poliţist pe cale de a-şi pierde slujba anchetează sinuciderea unui oligarh rus, vrea să-şi înuşească identitatea acestuia şi implicit banii, dar descoperă că alţii i-au luat-o înainte, inlcusiv printr-o serie de crime ingenios concepute. Romanul are toate ingredientele unei cărţi captivante şi, în plus, este bine scris şi excelent tradus.

Nagai Kafū

Komayo

Povestea unei gheişe

Editura Humanitas fiction
Traducere din japoneză şi note de Anca Focşeneanu."După moartea soţului, Komayo are nevoie de siguranţă financiară şi afecţiune, aşa că se întoarce la vechea ei meserie de gheişă. Dornică să se afirme în lumea artistică şi să practice artele tradiţionale, îşi caută susţinători influenţi. Ca să nu rateze nici o şansă, pendulează între trei bărbaţi: Yoshioka, fostul patron, regăsit după şapte ani, Segawa, actor tânăr şi strălucitor, şi "monstrul marin", un negustor de antichităţi respingător, dar putred de bogat. Trebuie să înfrunte însă rivalitatea dintre cei trei amanţi ai săi, precum şi intrigile, invidia şi loviturile sub centură ale celorlalte gheişe".Nagai Kafū a fost un important prozator, dramaturg şi eseist japonez de la începutul secolului XX.

Jostein Gaarder

Castelul din Pirinei

Editura Univers

O poveste de dragoste sub forma unui roman epistolar între un bărbat şi o femeie, care se revăd după treizeci de ani de la despărţire. Obsedată de întrebări şi de angoasa dispariţiei din această lume, femeia caută răspuns la întrebarea: există viaţă după moarte? Un miracol îi aduce răspunsul. Romanul are un deznodământ surprinzător. Jostein Gaarder este un scriitor norvegian născut în 1952, faimos pentru o carte publciată în 1991, "Lumea Sofiei", tradusă în 53 de limbi, inclusiv în româneşte, şi vândută în peste 10 milioane de exemplare în toată lumea. Cartea aceea se voia o scurtă istorie a filosofiei pe înţelesul elevilor de liceu, un dialog între eleva Sofie şi profesorul ei de filosofie.

Antologiile Millennium

2012 Premiile Galileo

Editor: Horia Nicola Ursu

Editura Millennium Books

Cartea cuprinde Premiile Galileo, adiţia a doua, acordate în martie 2012 la Satu Mare: premiul pentru întreaga operă - Liviu Radu; premiul pentru cel mai bun volum F&SF publicat în 2011 - Dan Doboş, "DemNet"; premiul pentru cea mai bună proză scurtă publicată în 2011 - Michael Haulică, "Povestea lui Calistrat Hadîmbu din Vizireni, ucis mişeleşte de nenicul Raul Colentina într-un han din marginea Bucureştilor"; premiul pentru cea mai bună antologie publicată în 2010-2011: "Steampunk: A doua revoluţie", editor Adrian Crăciun. Volumul cuprinde însă şi fragmente din textele finaliştilor la premiile respective - Costi Gurgu, Ştefana Cristina Czeller, Bogdan Tudor-Bucheru, Oliviu Crâznic, Aron Biro, George Lazăr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO