Ziarul de Duminică

Tenismanul care urăşte tenisul

Tenismanul care urăşte tenisul

Autor: Ziarul de Duminica

09.02.2012, 11:35 779

Andre Agassi, Open. Autobiografie, Editura Victoria Books

Andre Agassi deţine două recorduri greu de egalat, fiind singurul jucător din lume care se poate lăuda cu un Golden Şlem (câştigarea tuturor celor patru turnee de Mare Şlem plus o medalie olimpică de aur la Atlanta în 1996) şi cel mai în vârstă jucător din lume care s-a situat pe poziţia numărul unu în clasamentul ATP (performanţă obţinută la vârsta de 33 de ani). Dacă e să ne luăm după cei de la revista Times Magazine, iată şi un al treilea record: "Agassi a scris, probabil, cea mai bună autobiografie a unui sportiv din toate timpurile. O poveste frustă scrisă într-un stil captivant şi plin de nerv. Memoriile lui Andre sunt la fel de fermecătoare precum jocul său de tenis".

Iar memoriile lui au apărut în traducere românească (Open) la editura Victoria Books. O carte atipică, scrisă cu umor negru, de către un nevrotic mereu nemulţumit de el însuşi.

Figură controversată, mereu aflat la graniţa dintre puseurile auto-distructive şi mania pentru perfecţiune, Andre Agassi a şocat afirmând adeseori că urăşte sincer tenisul. Acest lucru însă nu l-a împiedicat să câştige opt turnee de Mare Şlem, să fie în diferite perioade ale carierei sale numărul unu mondial şi să fie catalogat drept cel mai bun jucător la returul de serviciu din istoria tenisului. Născut în anul 1970 într-o familie modestă din Las Vegas, Nevada, copilăria i-a fost marcată de figura paternală, un bărbat dominator şi irascibil, al cărui unic scop în viaţă era să-şi transforme unul dintre copii într-un campion la tenis. Căsătorit timp de doi ani cu celebra actriţă Brooke Shields, Agassi este una dintre cele mai reprezentative figuri în tenisul mondial, atât prin calitatea jocului prestat, cât şi prin caracterul rebel al firii sale. Din 2001 este căsătorit cu multipla campioană Steffi Graf, alături de care are doi copii, Jaden şi Jaz. Andre s-a retras din tenisul profesionist în anul 2006.

Mai mult decât o carte de memorii despre viaţa unui profesionist în tenis, "Open" este povestea captivantă a unei vieţi remarcabile. Împins de la spate de tatăl său, Andre Agassi a reuşit ca la vârsta de 22 de ani să câştige primul dintre cele opt turnee de Grand Şlem pe care le-a cucerit de-a lungul carierei, lucru care i-a asigurat succesul financiar, celebritatea şi în multe rânduri poziţia de lider mondial în tenisul profesionist. În spatele acestei poveşti stă însă istoria unui om adeseori nefericit şi confuz, care niciodată nu s-a simţit confortabil cu realizările sale profesionale. Cu o sinceritate dezarmantă, Andre scrie despre succesul dobândit la o vârstă fragedă, despre ce înseamnă cu adevărat celebritatea, despre căsătoria cu Brooke Shields şi despre urcuşurile şi coborâşurile unei cariere fabuloase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO