Ziarul de Duminică

Terorismul, dincolo de clişeele de presă/ de Ziarul de duminică

Terorismul, dincolo de clişeele de presă/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

13.08.2015, 23:45 307

Problema transilvană

Disputa teritorială româno-maghiară şi URSS

1940-1946

Documente din arhivele ruseşti

Editura Eikon

Sub redacţia: Onufrie Vinţeler, Diana Tetean. Onufrie Vinţeler (comentarii). Ediţia include documente din cele mai mari arhive ale Rusiei: APRF (Arhiva Preşedintelui Federaţiei Ruse), RGASPI (Arhiva rusă de stat pe probleme de istorie social-politică), GARF (Arhiva de stat a Federaţiei Ruse), documente privitoare la Transilvania, regiune istorică multinaţională, devenită mărul discordiei între Ungaria şi România. Este prima sistematizare de acest fel. Documentele incluse în volum permit crearea unei baze de surse noi pentru studiul unei teme, care în trecutul recent a fost practic închisă, pe considerente conjuncturale, temă privind conflictele naţional-teritoriale în Europa de Est şi suport pentru expunerea obiectivă a influenţei factorilor interni şi externi în rezolvarea celor mai complexe probleme de dezvoltare a regiunii în anii ’40 ai secolului al XX-lea.

 

Loretta Napoleoni

ISIS

Califatul terorii

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Sorin Şerb. Prefaţă de Luca Niculescu. Loretta Napoleoni, renumită expertă în terorism pe plan internaţional, este autoarea unor bestselleruri internaţionale precum Rogue Economics: Capitalism's New Reality şi Terror Incorporated: Tracing the Money Behind Global Terrorism. Ca preşedintă a grupului de finanţare a programului de contraterorism al Clubului de la Madrid, Napoleoni a convins şefi de stat de pe tot mapamondul să pună la punct o nouă strategie pentru combaterea finanţării reţelelor teroriste. A lucrat la Londra în calitate de corespondent şi editorialist pentru La Stampa, La Repubblica şi El País. A fost bursieră Fulbright, a absolvit un masterat în relaţii internaţionale şi economie la Universitatea Johns Hopkins şi un masterat în terorism la London School of Economics. În calitate de consultantă în domeniul pieţelor de mărfuri, a călătorit frecvent în Pakistan, Turcia, Iran, Irak, Siria şi alte ţări din Orientul Mijlociu, unde a întâlnit lideri importanţi din domeniul financiar şi politic. Locuieşte la Londra şi în Montana.

În cartea de faţă, Loretta Napoleoni ne propune să trecem dincolo de titlurile senzaţionale, demonstrând că, deşi presa occidentală prezintă Statul Islamic drept o bandă de criminali aflată pe o pantă ascendentă, organizaţia propune un nou model de construcţie naţională. Purtând un război tradiţional de cucerire pentru a edifica o versiune de secol XXI a califatului musulman originar, ISIS se foloseşte de tehnologia modernă pentru a-şi recruta oamenii şi a colecta fonduri, angrenând, în acelaşi timp, populaţia locală în eforturile zilnice de administrare a noului stat.

Ridicându-se din cenuşa celorlalte proiecte jihadiste eşuate, Statul Islamic a dovedit o profundă înţelegere a mediului politic din Orientul Mijlociu, exploatând din plin tactica războiului purtat prin intermediari şi pe cea a utilizării statelor-fantomă.

„O contribuţie însemnată la înţelegerea evenimentelor din Orientul Mijlociu, cartea ISIS. Califatul terorii de Loretta Napoleoni refuză capcana clişeelor facile şi obtuze colportate în mediile occidentale cu privire la rezistenţă şi la islamismul radical. Autoarea reuşeşte să ne dezvăluie nebunia imperiului. Ne forţează să ne vedem pe noi înşine aşa cum ne văd ceilalţi. Ne pregăteşte pentru lumea care va veni cu adevărat, nu pentru lumea fantezistă pe care am încercat s-o creăm prin violenţă generalizată, ocupaţie brutală şi peste un deceniu de război.” – Chris Hedges, fost şef al biroului pentru Orientul Mijlociu de la The New York Times

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO