Ziarul de Duminică

The Roumanian Blouse/ de Ziarul de duminică

The Roumanian Blouse/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

29.04.2015, 23:45 113

Vineri, 24 aprilie 2015, la Galeria Galateca din Bucureşti a avut loc vernisajul, în premieră în România, al expoziţiei „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, primul proiect românesc care a obţinut trei premii „Special Mention”  la International Fashion Showcase IFS 2015 – London Fashion Week: Best Country Exhibition (România – expoziţia Galateca), Best Designer (Alexandru Nimurad şi Vika Tonu pentru colecţia colaborativă de bijuterii), Best Curator (Roxana Gibescu). Proiectul a fost realizat împreună cu Institutul Cultural Român din Londra ca parte din International Fashion Showcase 2015 – London Fashion Week.

Expoziţia este parte din Noaptea Albă a Galeriilor (24 aprilie), Noaptea Muzeelor (16 mai) şi Romanian Design Week (16-18 mai).

Expoziţia, curatoriată de Roxana Gibescu, este organizată de către Galeria Galateca, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra. Proiectul multimedia îşi are rădăcinile în reinterpretarea multidisciplinară a iei româneşti, o piesă vestimentară rafinată şi delicată, dar cu un aspect neîmblânzit, purtată în mod tradiţional aproape de piele şi a cărei ţesătură era lucrată manual din fibre naturale, brodate cu simboluri primordiale.
Cei trei artişti vizuali, Alexandru Nimurad, Vika Tonu şi Alexandra Abraham, au dezvoltat o colecţie colaborativă de îmbrăcăminte, accesorii şi bijuterii în jurul formei şi simbolurilor iei româneşti, pe care au reinterpretat-o raportându-se la propria identitate artistică, onorând astfel bogatul bagaj al patrimoniului cultural românesc şi înglobând istoria vizuală a iei, atât pe teritoriul României, cât şi la nivel internaţional.
„Am conceput o colecţie vestimentară dedicată simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce încă se practică în anumite sate româneşti. Colecţia a mai fost influenţată de legătura puternică dintre viaţa rurală şi natură, ce a fost întrupată în simplitatea şi, totodată, complexitatea iei româneşti. În completare, împreună cu Vika Tonu, am dezvoltat colecţia colaborativă de bijuterii «Ensemble of Broken Pieces», inspirată din povestea Reginei Maria. A treia componentă, hamurile arhitecturale din piele realizate de Alexandra Abraham, reinterpretează ia românească într-o formă străveche, nefinisată şi brută, în culori deschise, aşa cum era ea creată pe vremuri”, declara Alexandru Nimurad.
Pentru expoziţia de la Galateca, este inclusă şi o componentă “Behind the Scenes”, prin care se dezvăluie şi se împărtăşeşte cu publicul ce a implicat procesul creativ din spatele ţinutelor, bijuteriilor şi hamurilor: de la schiţe, prototipuri, matriţe, mulaje la unelte specifice şi mai multe surse inspiraţionale.
„Untamed Skin – The Romanian Blouse” rămâne deschisă până pe 18 mai la Galateca, urmând să fie itinerată, cu sprijinul Institutelor Culturale Române din Bruxelles şi Berlin, la centrul de design Winkelhaal din Antwerp, între 29 mai şi 10 iunie, şi la galeria de artă şi design BraubachFive din Frankfurt, între 26 şi 28 iunie.

Alexandru Nimurad a creat a colecţie vestimentară dedicată simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce încă se practică în anumite sate româneşti. Fiecare ţinută interpretează o ie specifică ce obişnuia să fie purtată doar o singură dată în viaţă pentru cele mai importante evenimente ritualice, precum ia de nuntă, ia de moaşă sau ia de înmormântare.

„Ensemble of Broken Pieces”, colecţia capsulă de bijuterii conceptuale creată de Vika Tonu împreună cu Alexandru Nimurad, este formată din 6 coliere în formă de inimă, turnate din alamă, ulterior îmbrăcate în argint şi aur şi împodobite cu pietre preţioase şi semipreţioase precum rubine, un diamant neşlefuit, zirconiu şi corali naturali. Colecţia spune povestea unei inimi care a suferit o pierdere, urmată de procesul de vindecare. Fiecare piesă reprezintă un pas în călătoria către refacere şi surprinde, în metal, frumuseţea întunecată şi grea a emoţiei. Colecţia este inspirată din povestea Reginei Maria şi are ca element central inima îndurerată – lăsată ca moştenire României de către Alteţa Sa.

Sub creaţia Alexandrei Abraham ia românească capătă, în cadrul expoziţiei „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, o formă străveche, nefinisată şi brută, în culori deschise, aşa cum era ea creată pe vremuri. Dacă libertatea este exprimată prin fluiditatea pânzei naturale folosite în crearea rochiilor lungi până în pământ, simbolurile primordiale cusute odată pe aceste pânze au fost înlocuite cu altele de natură structurală, care au căpătat forme anatomice, exprimate prin hamuri. Aşadar, rochiile lungi expuse, elemente ale înrădăcinării şi tradiţiei, devin astfel suportul hamurilor arhitecturale din piele, ce completează firesc ţinutele.
Despre proiect:
Proiectul multidisciplinar itinerant organizat de Galateca a fost prezentat prima dată la Londra la începutul anului 2015. Dintre cei 110 designeri din 27 de ţări intraţi în concurs, „Untamed Skin –The Romanian Blouse” a primit trei premii „Special Mention” în cadrul International Fashion Showcase IFS 2015 – London Fashion Week, la categoriile Best Exhibition, Best Designer (Alexandru Nimurad şi Vika Tonu pentru colecţia colaborativă de bijuterii), Best Curator (Roxana Gibescu).

 

Alexandra Abraham. Absolventă a secţiei de Modă în cadrul UNArte Bucureşti şi cu o diplomă în Arhitectură la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Alexandra Abraham reuşeşte, prin colecţiile sale de hamuri, să reinterpreteze uzul elementelor vestimentare fixe din dorinţa de a exprima o libertate funcţională şi de a găsi un echilibru perfect între piesele vestimentare şi accesorii. A colaborat, în repetate rânduri, cu brandurile de fashion design Simona Semen, Imaculatura, dar şi cu artistul Ioana Sisea, colecţii ce au fost prezentate în cadrul Gala Avanpremiere, Galeria Galateca şi Studio Arte.

 

Alexandru Nimurad. A studiat arhitectură şi design vestimentar, însă educaţia sa cuprinde şi designul grafic, ilustraţiile sale fiind expuse în ultimii ani în cadrul mai multor expoziţii la MNAC Bucureşti. În 2014 a făcut parte din echipa de creaţie a Festivalului de Arte Performative de la Glastonbury, unde a contribuit în calitate de graphic artist şi set designer.


Vika Tonu. Absolventă a Facultăţii de Artă şi Design din Huddersfield, Marea Britanie, are ca domenii de specializare bijuteria, colajul şi printul. Vika Tonu Design a luat naştere în iunie 2013, odată cu seria de inele „Dimiourgia”, dezvăluind un univers al bijuteriilor încărcate cu simbolism şi alchimie. Utilizând cele patru forme de bază asociate celor patru forţe primordiale, Vika doreşte să sugereze un proces cognitiv purtătorilor bijuteriilor sale, oferindu-le totemuri ce amintesc subtil de elementele prezente în personalitatea fiecăruia. Maniera în care lucrează este una minimalistă, geometrică, de simplificare până la apropierea de esenţă.


Roxana Gibescu. În prezent este curator la Galeria Galateca din Bucureşti, iar înainte a lucrat la Institutul Cultural Român din Londra. A curatoriat proiecte şi expoziţii ce au făcut parte din London Cultural Olympiad 2012, Muzeul Horniman din Londra, Bucharest Biennale 6, Bucharest International Experimental Film Festival, Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, Muzeul Naţional Brukenthal şi International Fashion Showcase – London Fashion Week.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO