Ziarul de Duminică

Tulburătorul cerşetor de cafea/ de Stelian Ţurlea

Tulburătorul cerşetor de cafea/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

16.11.2012, 00:04 131

Emil Brumaru

Opere III

Cerşetorul de cafea

Editura Polirom

Prefaţă de Livius Ciocârlie. Volumul cuprinde scrisorile către Lucian Raicu, Leonid Dimov, Şerban Foarţă, Radu Petrescu, Alex. Ştefănescu, Ilie Constantin, Florin Mugur. În corespondenţă, precizează prefaţatorul, "Brumaru dovedeşte că poate să scrie liteartură nu neapărat despre urâţenie, dar despre lumea lui, cu toate feţele ei. Nici urâţenia nu lipseşte... Emil Brumaru se întreabă dacă avem corespondenţe memorabile în literatura română. Avem câteva. Şi este sigur că la şirul lor se adaugă acum, încântător, tulburător, acest volum."

Camilla Grebe & Asa Traff

Ar fi putut fi paradisul

Editura Trei

Traducere de Doru Mareş. Camilla Grebe este antreprenor şi a lucrat ca director executiv în presă. Sora ei, Asa Traff, este psiholog specializat în terapia cognitiv-comportamentală. În mare măsură aşa se şi explică lucrul împreună la acest roman care are drept eroină o psihoterapeută în vârstă de 34 de ani, căreia îi este frică de întuneric. Siri Bergman se trezeşte aruncată în miezul unei anchete în care toţi din jur sunt suspectaţi de crimă. Fireşte, la capătul anchetei se descoperă un secret cumplit, de multă vreme îngropat.

Corina Cristea

Cartea din berjera aurită

Editura Vremea

Cartea - scrie editura - poate fi citit ca un roman de atmosferă, un roman‑cronică a mediului rural transilvan peste care s‑au abătut vijelios şi fără milă Lemuria "noii orânduiri" roşii, vremuri care au tulburat societatea ca întreg dar şi pe fiecare individ în parte, întrucât impresia de întoarcere a lucrurilor cu susul în jos e resimţită la toate nivelele. Într‑unul din satele din zona Făgăraşului, există un castel, în care descendenţii înnobilatului cavaler Puşcariu îşi duc dramatica existenţă în încercarea de a supravieţui în toată această lume anapoda. Drama intelectualului - care se vede înlăturat treptat dar definitiv de la viaţa comunităţii ce pare să nu mai aibă nevoie de cunoaşterea şi cunoştinţele lui, care nu poate să înţeleagă şi să accepte rugul aprins al cărţilor şi care, adâncit în refugiul ultim al lecturii din berjera lui, alunecă încet în atotstăpânitoarea reverie‑nebunie - se profilează cel mai puternic în universul acaparator al cărţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO