Ziarul de Duminică

Un irlandez în Maramureş/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

14.03.2014, 00:00 212

Peter Hurley

Drumul crucilor

Editura Martor

Peter Hurley este un irlandez îndrăgostit de Maramureş şi de România – a fost şi vice consul onorific al Irlandei în România, din 2000 în 2006, decorat în 2011 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Cartea prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley în ţara noastră, în special călătoria pe jos de la Săpânţa la Bucureşti. Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţară „vest” europeană care încă mai păstrează vie, nealterată, civilizaţia rurală autentică, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere atât comoara nepreţuită pe care o reprezintă tradiţiile populare, cât şi responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.

 

Liana Mânzat

Visul

Editura Limes

Dacă informaţiile mele sunt corecte (din păcate şi această stimată editură procedează aidoma altora, adică nu oferă nicio informaţie despre autorii publicaţi), Liana Mânzat trăieşte de peste cinci ani în Spania, e jurnalist, dar nu practică, are un blog, colaborează la diferite publicaţii şi scrie romane, cum este şi această surprinzătoare carte de debut, bazată pe fapte reale, despre infernul vieţii conjugale. După evocarea anilor copilăriei si adolescenţei, cu accente aproape idilice, naraţiunea ne poartă într-o căsnicie care se transformă pe zi ce trece în coşmar. Secvenţele de viaţă conjugală infernală ţin cititorul cu sufletul la gură. O eroină, cum scrie autoarea, „prinsă la mijloc între justiţie şi familie, lipsuri şi dreptate”, care se apără cu cuţitul, ajunge la puşcărie după ce îi retează penisul soţului agresiv şi cunoaşte mediile cele mai sinistre.

 

Andrei Velea

Plaja de la Vadu

Editura Brumar

O carte de patru proze scurte grupate în patru „capitole”: „Luna pe scripeţi”, „Cum ai trăit teoria conspiraţiei”, „Alte broderii”  şi „Bonus”. Textele se inspiră din realitatea „brută”, din cazuri de presă, din întâmplări reale dimprejurul autorului. În „Bonus” e vorba de o monodramă intitulată „Păpuşa din podul bunicii”, micro-piesă scrisă pentru o tânără şi talentată actriţă gălăţeană: Petronela Buda. Autorul a acceptat provocarea de a scrie despre studenta criminală de la Timişoara un text care să poată fi interpretat pe scenă într-un „one woman show” exploziv.

 

Pete Johnson

Metode de a învinge plictiseala la şcoală

Ghidul lui Harvey

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Sorin Petrescu. Acest jurnal se adresează elevilor de pretutindeni. Harvey crede că şcoala este cel mai plictisitor loc de pe pământ – aşa că alături de colegii săi găseşte o cale de a mai înviora puţin atmosfera. „Orele interminabile şi deprimante devin mult mai interesante când există o miză adevărată, cum ar fi să pariezi de câte ori îşi smuceşte capul profesorul suplinitor sau de câte ori îşi suflă nasul proful de Geografie. Dintr-odată, şcoala devine captivantă, dar microbul pariurilor se răspândeşte cu repeziciune şi situaţia scapă complet de sub control...” Pete Johnson este autor a peste 40 de titluri pentru copii şi adolescenţi, traduse în peste 20 de limbi, multe dintre ele premiate.

 
 
 

Scott Turow

Nevinovat

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Bogdan Olteanu. Romanul este urmarea aşteptată a precedentului roman al autorului, „Presupuns nevinovat”, un răsunător succes de debut. „Cu douăzeci de ani in urmă – spun editorii –, procurorul Tommy Molto îl acuzase pe Rusty Sabich,  colegul său, de uciderea unei foste iubite, într-o răsturnare de situaţie care îl transformase pe acesta din urmă din acuzator în acuzat. Acum, Rusty – în vârstă de şaizeci de ani şi devenit între timp judecător – se confrunta cu un alt coşmar. Soţia sa, Barbara, moare în condiţii suspecte şi, din nou, Rusty este principalul suspect. Va reuşi el să-şi dovedească şi de aceasta dată nevinovăţia?”

 

Cornel Ivanciuc

Stapânul spaimei

Editura Tracus Arte

Cornel Ivanciuc a debutat în anul 1999, cu volumul de proză „Cartea cuceririlor”, premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Pare să fi deschis o trilogie, romanul de faţă fiind al doilea, după care va fi scris al treilea volum, „Cartea călătoriilor neterminate”. Stăpânul spaimei” este „epopeea a sase generaţii de căutători, care investighează prin intermediul unui sofisticat instrumentar cultural, urmele unei stirpe aproape dispărute, cu origini pierdute în negurile timpului, călăuzită de biblioteci călătoare, care apar periodic în diverse locuri. Întâmplările personale ale căutătorilor se intersectează cu cele majore ale omenirii, în câteva locaţii cheie, printre care Ada Kaleh, o Atlantidă sui-generis. Cititorul va fi introdus într-un captivant truvai, va participa la bătălii terestre şi navale şi va fi martorul uluit al unor fapte exemplare, istorisite de o Şeherezadă autohtonă, care face ca trama romanului să aducă aminte de cele 1001 de nopţi.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO