Ziarul de Duminică

Un roman dictat de îngeri

Un roman dictat de îngeri
05.08.2010, 23:49 39

Radu Aldulescu
Ana Maria şi îngerii
Editura Cartea Romanească

"Cunoscand-o si ascultand-o pe femeia aflata in cautarea cuivacare sa-i scrie romanul vietii, am simtit in fiinta ei, in vorbelesi-n toata povestirea ei un patos inlacrimat al pocaintei, carevenea din aceeasi rugaciune: cum voi putea sa-mi cer iertarefaptelor mele celor amare, rele si viclene in care cad in toatezilele si noptile si in tot ceasul? De aceea cad inaintea ta si marog, pazitorul meu cel sfint, milostiveste-te de mine pacatosul.Fii mie sprijinitor si Imparatiei lui Dumnezeu ma fa partas cu totisfintii; acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin!" (RaduAldulescu)

IonVianu
Amor intellectualis
Romanul unei educaţii

Editura Polirom

Povestea unei maturizări intelectuale şi sentimentale pefundalul unei epoci tulburi. Un extraordinar volum de memorii careimpresionează prin directeţea şi francheţea celor spuse, un volumîn care autorul nu încearcă nicio clipă să se evidenţieze pe sineînsuşi drept cea mai de adimirat persoană, cum se întamplă înfoarte multe alte volume recente de memorii. În plus, volumulconţine minunate portrete ale intelectualilor, numeroşi, pe carei-a cunoscut Ion Vianu, indiferent că au fost sau nu "prinşi înmenghinele maşinii de zdorbit oameni."


Tanya Huff
Cărţile sangelui
Volumul I - Preţul sangelui
Editura Leda

Tanya Huff este o scriitoare canadiană care a publicat înultimii douăzeci de ani mai multe serii de proze în genul fantasticsau science fiction. Mai este autoarea unei serii de romane cuvampiri ("Cărţile sangelui") care a fost adaptată pentruteleviziune în 2007. În centrul acţiunii este un fost detectiv laBrigada Omucideri a Poliţiei din Toronto, care este martoră laprimul omor înfricoşător făcut de un vampir. Curand omorurile seînmulţuesc şi eroina se lasă prinsă într-o anchetă în care faceechipă cu un scriitor care este... vampir! "Huff este unul dintrecei mai buni scriitori de fantasy pe care îi avem" scria Chronicle.Traducere din limba engleză şi note de Iulia Arsintescu.

ElisabethStrout
Olive Kitteridge
Editura Litera

Elisabeth Strout este o romancieră americană care a debutat în1998 şi a obţinut mai multe premii pentru cărţile sale. Romanul defaţă a apărut în 2008 şi a caştigat Premiul Pulitzer pentruficţiune în 2009. Eroina este o profesoară pensionară dintr-un oraşmic de provincie care înregistrează toate schimbările care sepetrec în jurul ei, în oameni şi în localitate. "Plăcerea de a citiacest roman vine din identificarea intensă a cititorului cupersonajele complicate, nu întotdeauna demne de admirat. Nu e nimicieftin sau siropos în această carte." (The New York Times BookReview) Traducere din limba engleză de Ioana Opaiţ.

JohnUpdike
Rabbit e bogat
Editura Humanitas fiction

Este al treilea volum al tetralogiei care îl are dreptprotagonist pe Harry Angstrom. Romanul a fost distins în 1982 cuPremiul Pulitzer. Într-o spectaculoasă răsturnare de situaţie faţăde finalul volumului anterior, 2Întoarcerea lui Rabbit", unde neapărea în ipostaza de şomer şi homeless (cu casa incendiată denişte vecini "binevoitori") îl regăsim pe Rabbit în hazlia posturăde "ţăran parvenit" al sfârşitului de secol XX, stăpân pe prosperaafacere moştenită de la defunctul său socru. Banii, sexul, statutulsocial, ireconciliabilul război al generaţiilor dintre Rabbit şiNelson, permanenta pendulare a eroului între hedonismul exacerbatşi momentele nostalgice, de evocare a celor dispăruţi şi deanticipare a propriului sfârşit, mutaţiile suferite de imaginaruloraş Brewster sunt coordonatele pe care imaginează autorul undestin individual şi, în acelaşi timp, o copleşitoare frescă asocietăţii americane. Traducere din engleză şi note de GeorgeVolceanov.

CiprianMăceşaru
Focul din tâmplă
Editura Brumar

Un jurnal care acoperă perioada 2000-2009 şi care descrie cufervoare şi febrilitate în special experienţele culturale care i-aufundamentat autorului personalitatea. Dan C. Mihăilescu, caresemnează prefaţa acestei cărţi, prezintă întâlnirea sa cu autorulca pe una dătătoare de surprize şi pe de-a-ntregul captivantă -impresie care se va confirma prin parcurgerea volumului. Iată oschiţă de portret: "Ciprian citeşte efervescent, este melomanrabiat şi înghite pictură cu o bulimie de nedescris. Bateinsaţiabil muzeele şi expoziţiile, are un cult pentru GeorgeEnescu, dar şi pentru Italo Svevo, ascultă stoner rock,dodecafonie, indie, math rock, imnuri gregoriene, Mahler şi jazz detoate culorile, trece cu egală nonşalanţă asimilatoare de laVermeer la Dali, de la Magritte la Bernea, de la Prokofiev, Kafka,Borges, Victor Brauner, Erik Satie şi desfătările lui Bosch, laŢuculescu, Andrei Pleşu, Jeni Acterian, Theodor Rogalski,Patapievici, Toscanini, Petre Pandrea şi Diego Rivera."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO