Ziarul de Duminică

Un secol cât o eternitate/ de Ziarul de duminică

Un secol cât o eternitate/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

05.12.2014, 00:02 42

David R. Marples

Rusia in secolul XX

În căutarea stabilităţii

Editura Meteor Press

Traucere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Rusia a avut parte de un secol XX violent şi tumultuos, marcat de invazii, ridicarea şi prăbuşirea unui regim totalitarist şi tulburări interne. De la Nicolae al II lea şi până la Vladimir Putin, Rusia în secolul XX, scrisă într-un stil accesibil şi penetrant, reprezintă o incursiune într-un secol de frământări din interiorul Rusiei, dar şi privite într-un context global.

Acoperind perioada 1894-2008 şi încorporând biografiile unor personaje importante, David R. Marples utilizează noi descoperiri din arhive şi rezultatele unor cercetări recente pentru a zugrăvi un tablou complet al perioadei, inclusiv:

Revolutia din Octombrie; Noua Politică Economică şi ascensiunea lui Stalin; Marea Epurare şi Marele Razboi pentru Apărarea Patriei; Reformele şi politica externă ale lui Hrusciov; Regimul Brejnev; Gorbaciov, glasnost şi perestroika; Declinul economic şi revenirea Rusiei postsovietice; Problemele culturale, cu accent deosebit asupra realismului socialist.

David R. Marples este profesor universitar emerit la Catedra de istorie şi clasicism a Universităţii Alberta din Canada. A publicat douăsprezece cărţi despre Rusia, Ucraina şi Belarus contemporane, printre care Lenin’s Revolution: Russia 1917-1921 (2000) şi The Collapse of Soviet Union, 1985-1991 (2004).

„O versiune anterioară a acestei cărţi – scrie autorul în prefaţă – a apărut în anul 2002 cu titlul «Motherland: Russia in the Twentieth Century». Textul de faţă a fost revizuit în mare parte, şi au fost adăugate mai multe secţiuni şi capitole. Ediţia aceasta reprezintă o tentativă de a prezenta «lungul secol al XX-lea», mai precis dintre anii 1894 şi 2008, din punctul de vedere al conducătorilor ţării, de la domnia lui Nicolae al II-lea până la sfârşitul celui de-al doilea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin. Ea se adresează studenţilor, dar nădăjduim ca va fi accesibilă şi publicului larg. Cartea este împărţită cronologic şi se bazează, în general, pe perioadele în care şefii statului s-au aflat la conducere – în primul rând din motive practice, dar şi pentru că, în mare parte, direcţia de dezvoltare a sosit de la vârf într-o societate tot mai centralizată. De asemenea, conducătorii statului au iniţiat întotdeauna unele schimbări şi şi-au lăsat amprenta personală pe o perioadă explicită. Am căutat să acord atenţia cuvenită tendinţelor şi dezvoltărilor sociale şi culturale, ca şi politicii externe şi interne. Personaje esenţiale ale culturii sunt evidenţiate în mini-biografii, deoarece sunt mai puţin cunoscute decât liderii politici şi militari. Bibliografia este împărţită în două secţiuni: lucrări binecunoscute pentru fiecare capitol, care sunt oferite la sfârşitul cărţii, şi apariţii mai recente (2002-2009), care sunt enumerate la sfârşitul capitolelor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO