Ziarul de Duminică

Zilele Bucurestiului: 550 de ani in noua zile

Zilele Bucurestiului: 550 de ani in noua zile
11.09.2009, 12:14 304

Carnavalul copiilor, spectacole de teatru, concertul artistilorAngela Gheorghiu si Vlad Mirita, Noaptea Alba a Muzeelor, o paradaa tramvaielor, bataia cu flori "la Sosea" si expozitii sunt catevadintre evenimentele organizate la aniversarea a 550 de ani deatestare a Bucurestiului.

Manifestarile de Zilele Bucurestiului vor incepe sambata, la ora10.00, cu Carnavalul Copiilor, in Parcul Herastrau, si se vordesfasura in fiecare zi a saptamanii viitoare, pana la orele16.00.

Sambata seara, in Piata Constitutiei, la ora 20.30, va fiorganizat spectacolul care va prezenta, "in termeni metaforici,geneza Bucurestiului", evenimentul fiind organizat in colaborare cuARCUB.

Tot de sambata, Muzeul Literaturii Romane gazduieste o expozitiede pictura si grafica, iar Galeria Municipiului Bucuresti prezintao expozitie de pictura, decoratiuni interioare si arta fotografica.De asemenea, luni, de la ora 20.00, la Muzeul Saranului Roman,bucurestenii vor putea urmari filmul "Bucurestiul Interzis".

Simpozionul cu tema "550 de ani de la atestarea documentara aorasului Bucuresti" va fi gazduit, joi, de Muzeul MunicipiuluiBucuresti, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor(MAI), iar vineri institutia va lansa, in Parcul Herastrau, colitafilatelica aniversara "Bucuresti 550".

Expozitia "Ctitorii ale domnitorilor romani in Cetatea de Scauna Bucurestilor" va putea fi vizionata in Pasajul Universitatii, in18 septembrie, in timp ce, duminica, 20 septembrie, BibliotecaMetropolitana va gazdui simpozionul international "Cartea - Romania- Europa".

Timp de doua seri, pe 19 si 20 septembrie, teatrele bucurestenevor pune in scena spectacole la care accesul va fi gratuit. Astfel,la Teatrul Bulandra se va juca "Richard al III-lea se interzice",la Teatrul Bulandra - "A douasprezecea noapte", la Teatrul Nottara-"Doi pe o banca", la Teatrul Odeon - "Pyram si Thisbe", la TeatrulMic - "Se joaca pe gaura cheii", la Teatrul de Comedie -"DomnisoaraIulia", "Sunt un orb" si "Poker", la Teatrul Sandarica -Cenusareasa" si "Pacala", la Teatrul Ion Creanga - "Palaria cusurprize", la Teatrul Evreiesc de Stat - "Careu de asi cu valet",la Teatrul "Constantin Tanase" si la Teatrul de Vara din Herastrau- "Nimic despre papagali", la Teatrul Excelsior - "Vacanta vesela",la Teatrul Metropolis - "Zaruri si carti", la Teatrul Masca -"Gardienii se intorc" si "Prostia omeneasca", iar la Opera Comicapentru Copii, spectacolul "Balul Ispravnicesei".

In noaptea dintre 19 si 20 septembrie - "Noaptea Alba aBucurestilor" -, Muzeul "George Enescu", Muzeul National de Arta alRomaniei, Muzeul de Geologie, Muzeul National de Istorie, MuzeulNational al Literaturii Romane, Muzeul Municipiului Bucuresti,Muzeul Militar National, Muzeul de Arta "Vasile Grigore", MuzeulHartilor Vechi, Muzeul National de Arta Contemporana, dar siPalatul "Curtea Veche" si Observatorul Astronomic vor fi deschisepana la orele 3.00.

Si Arcul de Triumf va fi deschis vizitatorilor, intre 18 si 20septembrie, cu expozitia "Legiunea Romana din Italia in timpulPrimului Razboi Mondial".

Timp de noua zile, intre 12 si 20 septembrie, Teatrul NationalBucuresti gazduieste expozitia fotografica intitulata"Caleidoscopul Chinei - Stilul de viata contemporan al chinezilor",realizata in colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze siMuzeul National de Arta Contemporana.

"Toata saptamana aniversara, Centrul Istoric va fi din nou inprim-plan, ca inima a manifestarilor culturale", au spusautoritatile municipale.

Astfel, strada Carada va fi locul in care vor sustinutespectacolele Art Show, Comedy Show, Cutia Istoriei, dar si loculunor minirecitaluri ale unor solisti romani. Tot aici va putea fivizitat si un targ de produse realizate manual, acesta fiindorganizat in colaborare cu Scoala de Arta a MunicipiuluiBucuresti.

Potrivit municipalitatii, Asociatia Tinerilor din Romania pentruCultura si Normalitate (ATRCN) se alatura Zilelor Bucurestiului cuun program cultural finantat din fonduri proprii, evenimenteleurmand a fi organizate in Parcul Herastrau si in Teatrul de Varadeschis in incinta acestuia.

Astfel, in Parcul Herastrau va putea fi vizitata "UlitaTraditiei si Mestesugului" si va putea fi ascultata FanfaraStudentilor de la Conservator, in timp ce la Teatrul de Vara vor fisustinute concertele "Next Generation Pop Simphony", duminica, 13septembrie, de la ora 22.30, un spectacol de dansuri de societate,miercuri, 16 septembrie, ora 20.30, iar joi, 17 septembrie, laaceeasi ora, un spectacol al artistului Nicolae Voiculet.

ATRCN a pregatit si o prezentare de moda, care va avea loc laTeatru de Vara din Herastrau, marti, 15 septembrie, incepand cu ora20.30.

Soprana Angela Gheorghiu si tenorul Vlad Mirita vor sustine unconcert in Piata Constitutiei, pe data de 19 septembrie, de laorele 21.00

Centrul de Conservare si Valorificare a Traditiei si CreatieiPopulare al Municipiului Bucuresti va organiza, intre 12 si 20septembrie, in Piata Constitutiei, un Targ de Mesteri Populari,urmand ca in zilele de 12 si 13 septembrie, dar si intre 18 si 20septembrie sa fie prezentate, in aceeasi piata, parade alecostumelor de epoca si plimbari cu trasura pe BulevardulUnirii.

Nu vor lipsi fanfara si celebra bataie cu flori «la Tosea», careva avea loc in Piata Constitutiei, sambata, 12 septembrie, de laora 17.00.

Tot in Piata Constitutiei, Centrul de Conservare si Valorificarea Traditiei si Creatiei Populare al Capitalei va organiza vineri,18 septembrie, spectacolul "Seara Romaneasca". Sambata, 19septembrie, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol alminoritatilor (turco-tatari, romi, germani, rusi si lipoveni), iar,duminica, de la ora 12.00, va putea fi urmarit spectacolulminoritatilor italiene, poloneze, aromane si germane.

Si ARCUB va organiza, pe 19 septembrie, la orele 20.30, in Piata"George Enescu", un concert Florin Niculescu cvintet.

In holul Primariei Municipiului Bucuresti vor fi expuse, inperioada 15-20 septembrie, lucrarile pictorului VitalieButescu.

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB), care aniverseaza osuta de ani de existenta, organizeaza pe 19 septembrie, incepind cuora 10.00, parada "Caravana Timpului", care va aduce in prim-plande la tramvaie trase de cai, la autovehicule noi, produse, inBucuresti, la RATB-URAC.

Prima referire la orasul Bucuresti a fost facuta la 20septembrie 1459, intr-un document prin care domnitorul Vlad Sepesconfirma o donatie facuta unor mici feudali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO