Aleph Story

ALEPH STORY: Peste 40% din plafonul de garantare Noua casă pe tot anul, alocat în primele două luni. O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

19.05.2021, 18:20 669

O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF şi Ioana Răduca, head of content Aleph News.

 

Dana Ciriperu: În mai puţin de două luni de la lansarea programului Noua casă, 40% din plafonul de garantare a fost deja epuizat. De ce ne îmbulzim aşa la achiziţia de case acum?

Ioana Răduca: Pentru că putem. Dacă poţi să faci un lucru, îl faci. Cred că sunt mai multe explciaţii. Prima are legătură cu ce am experimentat în perioada pandemică, în momentul în care am ieşit din starea de urgenţă şi am intrat în starea de alertă, care a fost mult mai relaxată, au început să se crească mult căutările şi ulterior şi vânzările caselor, caselor pe pământ, toată lumea voia o curte, după ce ai stat închis între patru pereţi şi dacă ai avut o suprafaţă foarte mică ţi-ai dat semaa cât de importantă este locuinţa. Şi atunci era cumva un trend aşteptat să crească numărul de achiziţii al caselor cu curte. Apoi, cred că toată lumea a rămas cu idea că este importantă locuinţa, că trebuie să pui mai mult preţ decât pe orice altceva pe confortul casei tale. Şi nu în ultimul rând, cred că se vede economia pe care am făcut-o din pricina restricţiilor. Nu ai mai dat banii pe vacanţe, nu ai mai mâncat atât de des n oraş, la restaurant, poate nu ai mai făcut la fel de multe comenzi acasă, ai mai strâns ceva bani şi ţi-ai dat seama că te-ai putea arunca într-o achiziţie de genul acesta. Evident, noi vorbim de prima casă, adică nu  case foarte scumpe, pentru că există şi aici nişte limitări, şi nu case foarte mari.

 

Dana Ciriperu: Dacă tot încercăm să definim un pic proiectul, practic Noua casă e varianta celebrului Prima casă, prin intermediul căruia peste 300.000 de români şi-au cumpărat locuinţe din 2009 încoace. El se numeşte Noua casă de anul trecut, a început la finalul lunii martie, practic atunci s-a deschis lista să ne putem înscrie pentru achiziţia de locuinţe, plafonul a fost şi el majorat. Dacă iniţial, în programul rima Casă plafonul era stabilit la 60.000 de euro, acum a urcat la 70.000 de euro în cazul unui apartament vechi.

Ioana Răduca: Da, dar în Bucureşti spre exemplu nu reprezintă mai nimic, pentru că au crescut foarte mult şi preţurile apartamentelor.

 

Dana Ciriperu: Iar la apartamene noi se duce plafonul la 140.000 de euro. Şi pentru că ai vorbit despre creşteri de preţ, ele nu merg cumva mână în mână? Tocmai şi acest program susţinut de stat să fie un impuls pentru preţurile din zona de real estate?

Ioana Răduca: Hai să ne aduce aminte de 2008. În 2008, când s-a dat drumul puternic la creditare şi s-a dus piaţa imobiliară până la cer. Sunt oameni care şi în zilele noastre plătesc rate astronomice pentru nişte locuinţe care acum le-au rămas mici. Pentru că asta s-a întâmplat atunci. Evident că asta s-a întâmplat şi acum. Există o cerere foarte mare, creditarea a devenit posibilă pentru mai mulţi dintre noi şi atunci cei care au la vânzare apartamente sau case doar nu o să de ducă cu preţul în jos.

 

Dana Ciriperu: În 2008 ajunsese un apartament cu două camere, de dimensiuni reduse de până în 40 mp, în cartiere precum Militari, mergeau către 80.000 – 100.000 de euro, nişte preţuri de neconceput pe atunci. Acum suntem pe acelaşi trend de creştere a preţurilor locuinţelor, cel puţin în primul trimestru. Şi consultanţii imobiliari spun.

Ioana Răduca: Şi cred că mai este un aspect de luat în calcul. Dacă după 2008 am avut o criză financiară, de data asta am avut o criză de altă natură. Banii nu au dispărut din piaţă aşa cum s-a întâmplat în 2009, banii au rămas, problema a fost ce se întâmplă cu banii, cum circulă ei, economişti serioşi au explicat lucrurile astea mai bine decât mine, dar cred că putem deduce fiecare dintre noi că de data asta nu am avut o criză de finanţe, nici la nivel personal. Cred că numărul celor, dacă te uiţi pe statistici, al celor care au avut probleme serioase cu banii a fost relativ mic raportat la nivelul populaţiei generale.

 

Dana Ciriperu: Au fost şi măsurile de sprijin venite şi către angajatori şi către populaţie.

Ioana Răduca: Venite tărziu, dar au venit.

 

Dana Ciriperu: Şi la un moment dat s-ar putea să plătim cu toţi preţul şi creşterilor de preţuri de acum şi a celor 200 de oameni care stau practic în fiecare zi la coadă să îşi ia un credit prin intermediul programului Noua casă.

Ioana Răduca: De asta m-am dus cu gândul la 2008 pentru că se pare că nu prea învăţăm nimic din lecţiile trecute şi ce mă surprinde pe mine cel mai mult este că am auzit în ultimul an foarte mulţi oameni spunând că am învăţat în perioada de pandemie că nu am nevoie de atât de multe lucruri, că în esenţă îmi trebuie X, Y, Z, am nevoie de mai puţin dar de mai bună calitate, nu mă mai arunc să fac achiziţii nejustificate, nesustenabile pe termen lung. Şi cu toate astea, în momentul în care am prin aşa, prima gură de oxigen, am dat toţi năvală inclusiv pe piaţa imobiliarelor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO