Aleph Story

ALEPH STORY: Piaţa imobiliară a explodat! O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

În fiecare zi de la Ora 18.00 Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

18.08.2021, 18:20 4376
ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la 18:00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF, o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, fie că este politic, social, cultural, economic sau de business
 

Dana Ciriperu: Indexul Imobiliar al ZF ne arată că preţul apartamentelor vechi cu trei camere trece în multe zone din Capitală de 100.000 de euro. E un prag psihologic pe care îl aşteptam cumva cu toţii, nu ni-l doream dar era anticipat că se va duce acolo. Deocamdată, din analiza ZF, din 20 de cartiere din Bucureşti pe care le analizăm noi, în şapte cartiere locuinţele cu trei camere sunt mai scumpe de 100.000 de euro. Tendinţa e de creştere. 

Ioana Răduca: E adevărat, dar uite şi eu am privit cifrele pe care le-aţi prezentat voi, cu atenţie m-am uitat şi ce cartiere sunt trecute acolo pe lista, hai să-i spunem a campionilor. Şi-ai să vezi că nu sunt, acolo unde cele mai mari creşteri, chiar şi cele de două cifre, în procente evident, la apartamentele de trei camere vechi, nu vorbim despre cartiere în zonele cele mai bune ale Capitalei. Şi cred că şi acesta este un indicator, atâta vreme cât o creştere spectaculoasă să spunem de preţ la apartamentele cu trei camere e înregistrată în zone precum Olteniţei, asta arată că de fapt creşte cererea ceva mai mult pentru un apartament ceva mai mare, din partea unei categorii care nu neapărat are un stil de viaţă opulent şi care are nevoie de mai mult spaţiu, doar încearcă să acopere o necesitate, până la urmă. Probabil vorbim despre familii în care a mai apărut un copil, al doilea, al treilea şi care caută acum singura opţiune disponibile de pe piaţă. Nu vedem aceleaşi creşteri cu două cifre în procente, cum spuneam, la apartamentele noi cu trei camere şi suprafeţele generoase. Pentru că noi, în ultimul an, dacă îţi aduci aminte de fiecare dată când vorbim despre locuinţe invariabil ajungem la dorinţa noastră în creştere, despre care vorbesc agenţii imobiliari, de a găsi apartamente cu spaţii cât mai generoase, case pe pământ, terase de dimensiuni foarte mari, care să răspundă la nevoile pe care le avem acum după un an de pandemie.

 

Dana Ciriperu: Da, într-adevăr, şi cele şapte cartiere despre care spuneam şi unde preţurile au trecut de 100.000 de euro, câteva dintre ele sunt cu preţuri de peste 100.000 de mii de euro încă din 2020, pentru că vorbim de zona Victoriei, de Piaţa Unirii din Capitală şi acolo cumva e un preţ consacrat faţă de Olteniţei sau Berceni, pentru că şi în Berceni preţul locuinţelor a crescut.

Ioana Răduca: Pe mine m-a surprins din analiza voastră faptul că apartamentele cu trei camere din Drumul Taberei, un cartier considerat relativ bun, cu metrou, unde te-ai fi aşteptat, pentru că a apărut o nouă facilitate, să se întâmplă ceva şi din acest punct de vedere, nu au crescut deloc preţurile acum. Într-adevăr zona este renumită pentru suprafeţele foarte mici ale locuinţelor, dar e o zonă verde, liniştită preferată de familiile cu copii. 

 

Dana Ciriperu: Exact şi blocurile din Drumul Taberei nu sunt neapărat blocurile acelea cu zece etaje pe care le avem în Militari, construite multe dintre ele foarte repede şi foarte îngrămădit, cu suprafeţe mici. Blocurile din Drumul Taberei sunt cumva în oaze de verdeaţă, mai liniştite decât în Militari.

Ioana Răduca: De asta spun că e uşor ciudat, dacă te uiţi la analiza voastră nici nu ştii ce concluzie să tragi. Da, e clar, ce spuneam mai devreme, că nu neapărat în zonele mai scumpe ale Bucureştilului vezi aceste creşteri de preţuri la apartamentele cu trei camere, dar sunt aşa nişte discrepanţe care te duc cu gândul până la urmă că nu e o chestiune care ţine de trend, ci de necesitate şi de cât ne permitem noi aici în Bucureşti la această oră. Şi e clar că cea mai mare parte dintre noi îşi permit case un pic mai generoase din punct de vedere al spaţiului, dar în cartiere nu neapărat mai deosebite, mai spre Centru.

 

Dana Ciriperu: Şi pentru că tot vorbim de Index-ul Imobiliar şi de această analiză pe care ZF o face de foarte mulţi ani, mă uitam la un moment dat din arhivă şi am găsit aici un un articol pe care l-am scris în 2006, de atunci facem acest Index Imobiliar, şi mă uitam pe preţuri. Apropo de ce spuneai tu, zona Olteniţei care creşte acum şi unde preţurile au trecut de 90.000 de euro, erau de 30.000 de euro, în martie 2004. Un alt exemplu, în Militari preţurile erau de 55.000 de euro, în iunie 2006. Şi a urmat boom-ul, aşa cum povesteam noi, în 2008 preţul mediu pe un apartament vechi cu trei camere în Bucureşti ajunsese către 150.000 de euro.

Ioana Răduca: Păi, în Militari, că tot aminteai zona, ţin minte că în perioada aceea de boom din 2008, o garsonieră care costa undeva la 20 000 de euro înainte de boomul din 2008, de la o săptămână la alta ajungea să coste şi 70 şi ceva de mii de euro, absolut nejustificat, adică uitându-ne acum în urmă îţi dai seama că era imposibil ca acela să fie un preţ real al unui apartament în zona respectivă. 

 

Dana Ciriperu: Crezi că mergem spre asta? Pentru că şi creditarea imobiliară ipotecară, mână în mână cumva cu creşterea asta a preţurilor, şi pe creditare ipotecară avem un boom în primul semestru din 2021.

Ioana Răduca: Păi, o ducem mai bine. Toate statisticile arată cum bubuie, duduie economia României, deci asta, mai devreme sau mai târziu, nu, ar trebui să se găsească în veniturile fiecăruia dintre noi şi atunci, dacă se regăseşte în venit, evident şi pretenţiile noastre cresc, evident dacă nu ai toţi banii în casă şi dacă oricum consideri că e mult mai inteligent să cumperi o locuinţă pe credit, astfel încât să nu dai tot cashflow-ul afară din casă, aşa, cu mătura, dintr-o dată printro achiziţie imobiliară, vom avea şi aici un boom. Dar îmi e greu şi cred că e greu inclusiv unii specialist din zona asta imobiliară să anticipeze ce se va întâmpla în zona asta din două motive: să vedem ce se întâmplă în toamnă. Aşteptăm toţi această toamnă cu mare nerăbdare să ne putem răspunde la nişte întrebări apropo de stilul nostru de viaţă. E posibil să nu se întâmple nimic. Toamna să fie ca vara şi atunci lucrurile se vor aşeza de la sine. E posibil să fie un pic mai complicate din punct de vedere sanitar şi de aici să plece o serie de restricţii şi de auto restricţii pe care ni le punem noi, pentru că din nou ne vom pune semnele de întrebare: stai că nu ştiu ce se întâmplă nu e momentul nu e o achiziţie de luat în calcul acum. Mai mult decât atât, din păcate, eu nu cred că există până la această oră o analiză, spuneam noi că e absolut necesar în discuţiile noastre anterioare, cu privire nu doar la suprafaţă şi costuri, aşa per total, ci care să ne arate în detaliu cam ce reprezintă un apartament de trei camere la noi. Mă uitam pe o comparaţie, apropo de creşterile de preţ între România şi celelalte state din UE, noi stăm chiar bine. Nu au crescut atât de mult preţul locuinţelor la noi, în schimb la noi n-au crescut nici suprafeţele. Diferenţa între apartamentele noastre şi apartamentele care sunt scoase la vânzare în vestul Europei este teribil de mare din punct de vedere al confortului. Da, diferenţele de preţ sunt majore, dar vin la pachet şi cu suprafeţe mai generoase în vest faţă de ţara noastră, cu alte facilităţi - de la spaţii de depozitare, de la locuri de parcare pe care automat le ai incluse. Uite, analiza pe care aţi făcut-o voi vorbeşte despre cele trei camere în blocurile vechi, unde nici pomeneală nu discutăm despre locuri de parcare, despre spaţiile de joacă ale copiilor, despre zonele verzi unde pur şi simplu pot să mai respiri un pic într-un oraş cu atât de mult beton. Ei bine, lucrurile astea nu le-am văzut niciodată cuprinse într-o analiză, pentru că cred că e imposibil să le să le şi aduni.

 

Dana Ciriperu: Aşa este. Pe de altă parte astea ţin şi de calitatea vieţii, alt indicator la care spuneam de fiecare dată că ar trebui să ne uităm, pentru că dincolo de locuinţa în care stai şi apartamentul cu trei camere pe care ţi-l cumperi cu credit sau cu banii jos, contează şi cât de departe sau aproape e şcoala copilului, care e programul lui ţinând cont de supraaglomerarea din şcolile din Bucureşti, cu care pare că nimeni nu poate să facă nimic, nu se poate rezolva problema, cât de departe e parcul? Magazinul cu siguranţă e aproape, la fel şi casa de pariuri. Şi asta e un factor la care ar trebui să ne uităm atunci când luăm o locuinţă. Cred că deja începem să ne uităm când ne cumpărăm o locuinţă.

Ioana Răduca: Aici am dubii. Ştii că te mai întrebam eu pe tine dacă o să devenim noi mai pretenţioşi după acest an mai complicat? Şi nu sunt foarte sigură că e aşa. Exact ce spuneam şi mai devreme, în condiţiile în care cartiere care nu sunt recunoscute pentru calitatea vieţii creşte foarte mult preţul la locuinţe, asta nu îţi arată că au crescut pretenţiile noastre ci că în continuare avem acest apetit extraordinar de a fi proprietari. Şi atunci ne orientăm către locuinţa pe care ne-o permitem, nu pe care ne dorim.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO