Analiză

Asiguratorii au avut ce raporta

14.03.2003, 00:00 16

Piata asigurarilor s-a dezmortit greu anul acesta. Abia din a doua parte a lunii februarie incoace au aparut primele rezultate financiare ale companiilor pe 2002. Unele companii mari (cum e cazul Asirom) nu au dat inca publicitatii rezultatele nici pana acum. In schimb, daca nu au fost "harnice" in publicari de rezultate, companiile de asigurari au inceput sa nu se mai inteleaga intre ele. Si nici Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nu le-a mai inteles pe Grup As, Metropol, Mondial si Croma.
Pe 24 februarie a aparut prima estimare privind piata totala pe anul trecut: 475 milioane $, conform datelor CSA.
In 2001, piata totala a asigurarilor a fost de 344 milioane $, ceea ce inseamna o crestere de 38% in 2002 fata de anul anterior. Ritmul de crestere este triplu fata de anii 2001 sau 2000: de 11% si, respectiv, 12%. Piata asigurarilor generale este estimata ca ajuns la 345 milioane $ anul trecut, cu 27% mai mult ca in 2001, iar cea a asigurarilor de viata de 130 milioane $, cu 78% mai mult ca in 2001.

CSA continua curatenia
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a cerut la inceputul acestei luni companiei de asigurari Croma, abia intrata sub controlul firmei israeliene Kolal BV, actionarul majoritar al Eurom Bank, un plan de redresare financiara. Tot in aceasta prima perioada a anului, CSA a retras dreptul a emite polite societatii de asigurare Metropol, companie aflata in administrare financiara din iunie anul trecut din cauza datoriilor. Mai mult, CSA considera ca justitia urmeaza sa stabileasca insolvabilitea companiei.
CSA a mai anuntat, la mijlocul lunii februarie, ca a retras autorizatia de functionare companiei Mondial Assurance, dupa ce-i retrasese dreptul de a emite polite. Grup As a intrat de pe 3 februarie, in stare de "insolventa", conform deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor publicata la aceasta data in Monitorul Oficial. Grup As este prima companie de asigurari importanta de pe piata romaneasca care intra in insolvabilitate.

Zazanie intre asiguratori
Companiile de asigurari Asirom, Omniasig si AIG Romania au anuntat la inceputul lunii februarie infiintarea Asociatiei Profesionale a Asiguratorilor din Romania(APAR), impartind astfel piata asigurarilor in doua din punctul de vedere al asociatiilor profesionale.
Pe de o parte, cele trei companii, care detin 40% din piata, pe de alta parte alte 20 de companii grupate in Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, care detin aproape tot restul de 60%.
Toate cele trei companii au fost membre al UNSAR, dar si-au dat demisia, fiecare insa la date diferite si din motive diferite, cel putin la modul declarativ.

Schimbare la Asirom
Asirom n-a anuntat rezultatele financiare, astfel incat deocamdata orice clasament nu poate fi facut pe anul trecut in ceea ce priveste cote de piata. Dar a anuntat altceva, chiar in aceasta saptamana: schimbarea conducerii. 
Cea mai mare parte a echipei de conducere a societatii de asigurare Asirom a fost schimbata. Presedintele societatii a ramas Angela Toncescu.
Conducerea Directiei Asigurari Generale, nou infiintata, a fost preluata de Carmeluta Carnu, iar cea a Directiei Buget-Contabilitate de Angela Pichi.
In locul Directiei Marketing, Relatii Publice si Publicitate au aparut Serviciul Managementul Vanzarilor si Serviciul Relatii Publice si Publicitate.
Nu este limpede inca de ce au fost facute aceste schimbari. Compania, care  nu si-a publicat datele financiare pe anul trecut, a afirmat doar ca au fost necesare "o serie de masuri organizatorice menite sa mentina pe un curs ascedent activitatea societatii".

Asigurari generale
Allianz-tiriac a anuntat o crestere a incasarilor din prime brute din asigurari generale de 77% in 2002, pana la 92 milioane euro, fata de 52 milioane in euro anul anterior. Aceasta crestere, aproape tripla fata de cea a pietei, este una dintre cele mai ridicate printre companiile aflate in topul furnzirorilo de asigurari generale. Cu acest nivel al incasarilor, compania ar putea ajunge la o cota de.piata de 25% pe piata asigurarilor generale, fata de 17% anul trecut.
Omniasig a avut incasari din prime brute de 50 milioane $ anul trecut, cu aproape 40% mai mult ca in 2002. Compania a raportat incasari estimative din prime brute corectate cu inflatia de 1.701 miliarde lei pe tot anul trecut, ceea ce indica o crestere de 70%, in lei, a acestui indicator.
Generali Asigurari a inregistrat in 2002 cea mai mare crestere a primelor brute incasate dintre toate companiile de asigurari ale grupului Generali din Europa Centrala si de Est. Valoarea primelor brute incasate, exprimata in euro a consemnat o crestere de peste 100% fata de 2001. Primele brute incasate in 2002 s-au ridicat la 24,6 milioane de euro, fata de 12,2 milioane de euro in anul anterior.
Astra a avut in 2002 prime brute incasate de aproape 25 milioane $ (823 miliarde lei), cu 30% mai mult in dolari, si cu 47% mai mult in lei fata de anul anterior. Pentru anul acesta, compania estimeaza o crestere a incasarilor de 40% in lei, pana la 1152 miliarde lei.
ARDAF a incheiat anul 2002 cu o cifra de afaceri de peste 19 milioane de dolari, in crestere cu circa 14,5% fata de 2001.
Exprimate in lei, primele brute incasate anul trecut au insumat peste 660 miliarde de lei, in conditiile in care primele subscrise s-au ridicat la circa 857 miliarde de lei.
Asiban a avut incasari din prime brute de 501 miliarde lei anul trecut (15,2 mil. $), cu 46% mai mult, in lei, fata de anul anterior. In dolari, prime brute incasate au crescut cu aproape 30%. Profitul companiei a fost de 80 miliarde lei anul trecut, fata de 55 miliarde lei in 2001.
AIG Romania, sucursala romaneasca de asigurari generale a companiei de asigurari si servicii financiare American International Group, a avut incasari cu 60% mai mari  anul trecut. Compania a avut prime brute subscrise de 12,8 milioane $ in 2002, fata de 8 milioane $ anul anterior.
Agras, specializata in asigurari agricole, a avut incasari din prime brute de 4,4 milioane $ (145 miliarde lei) in 2002, cu  52% mai mult, in dolari, fata de anul anterior.
SAR Transilvania a raportat la sfarsitul anului trecut incasari din prime de asigurare de 132,2 miliarde de lei (3,99 milioane de dolari), comparativ cu 59,6 miliarde de lei (2,05 milioane de dolari) in 2001.
Asitrans, o companie de nisa specializata in asigurari pentru transportul de marfuri intern si internationaa avut prime brute incasate de 4,27 milioane $ anul trecut (141 mld.lei), cu 60% mai mult, in dolari, fata de anul anterior.

Asigurari de viata
ING Nederlanden Asigurari de Viata a anuntat ca a incheiat anul trecut pe profit, dupa cinci ani de pierderi.  Cea mai parte a profitului de 4,6 mil. euro - adica 70-80% - a provenit din activitatea de baza, iar restul din investitii. Compania a avut anul trecut incasari din prime brute de 79,3 milioane euro, in crestere cu 79% fata de anul anterior, si venituri din investitii de 17,1 milioane euro, cu 35% mai mult fata de anul anterior.
AIG Life Asigurari Romania a avut anul trecut incasari din prime brute de 328 miliarde de lei, in crestere cu 66% in lei fata de anul anterior. In dolari, cresterea a fost de peste 50%, de la 6,5 mil. $ la 10 mil. $ prime brute incasate.
Aviva Romania a incasat, in anul 2002, venituri din prime de asigurare de 163,9 miliarde de lei (4,96 milioane de dolari), comparativ cu 48,1 miliarde de lei (1,65 milioane de dolari) in 2001.
Omniasig Asigurari de Viata: afacerile s-au multiplicat prin sase anul trecut. Compania a anuntat ca avut prime brute incasate din asigurari de viata in 2002 de 150 miliarde lei (4,5 mil. $), de sase ori mai mult, in lei, fata de anul anterior.
Interamerican Romania a obtinut in 2002 2,8 milioane $ din  prime brute subscrise de asigurari de viata, cu peste 80% in dolari mai mult ca in anul anterior, iar pentru anul acesta estimeaza o dublare a acestui indicator.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO