Analiză

Banca Nationala si-a luat patru masuri de siguranta pentru a limita efectele intrarilor speculative de capital

11.04.2005, 18:30 38

Retinerea unei parti din valuta ce face obiectul schimbului valutar, aplicarea de comisioane pentru tranzactiile de pe piata valutara, cresterea rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei constituite din intrari de capital si instituirea unor restrictii de scadenta pentru aceste depozite sunt cele patru masuri pe care BNR le poate lua incepand de azi pentru limitarea dezechilibrelor care ar putea fi provocate de fluxurile speculative de capital strain care vor insoti liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele bancare.

Strainii pot constitui incepand de azi depozite in bancile romanesti, iar liberalizarea accesului la depozitele ban-care este insotita de un nou regulament valutar pe care banca centrala l-a publicat la finele saptamanii trecute.

Tendinta preconizata de apreciere a leului, alaturi de dobanzile mai mari decat la euro sau dolar fac din depozitele in lei o oportunitate buna de castig pentru un investitor strain care isi face calculele in valuta.

Noul regulament permite bancii centrale sa adopte masuri de salvgardare prin care va putea interveni pe piata monetara sau pe cea valutara in cazul in care liberalizarea va aduce fluxuri de capital speculativ care sa creeze presiuni asupra pietei valutare si sa genereze fluctuatii mari ale lichiditatii de pe piata monetara.

"In situatiile in care fluxuri de capital pe termen scurt de o amploare deosebita exercita presiuni puternice asupra pietei valutare si provoaca perturbari grave in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb, avand ca efect in special variatii semnificative ale lichiditatii interne, Banca Nationala a Romaniei poate lua masuri de salvgardare privind miscarile de capital", se prevede in noul regulament valutar.

Una sau mai multe dintre masurile de salvgardare vor putea fi aplicate pe o perioada de cel mult sase luni, acestea urmand a fi notificate Comisiei Euopene. Liberalizarea contului de capital, care include si liberalizarea accesului la depozite face parte din angajamentele luate de Romania pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Prima dintre masurile pe care banca centrala le poate adopta este retinerea in cont la BNR pentru un termen fix a unei cote din intrarile de capital in valuta utilizate pentru constituirea de depozite sau din sumele convertite in valuta care provin dintr-un depozit in lei.

Masura ar permite bancii centrale sa reduca castigurile obtinute de strainii care depun bani in bancile comerciale si ar reduce, de asemenea, presiunea creata de intrarile sau iesirile de capital asupra pietei valutare, prin faptul ca valuta retinuta de banca centrala nu mai face obiectul schimbului valutar.

In cazul in care BNR ar decide sa aplice aceasta masura, retinerea va avea loc atat la momentul conversiei valutei in depozite in lei sau la momentul unei iesiri de valuta, prin inchiderea unui depozit in lei.

De asemenea, BNR are in vedere posibilitatea aplicarii unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital care genereaza vanzari/cumparari de valuta pentru deschiderea sau inchiderea unor depozite in lei la institutiile de credit din Romania.

Aplicarea masurii ar avea, de asemenea, ca efect reducerea castigurilor obtinute de nerezidenti prin constituirea unor depozite bancare, fapt care i-ar putea descuraja pe o parte dintre nerezidenti.

O alta masura vizeaza posibilitatea de impunere a unor restrictii de maturitate a depozitelor bancare rezultate din intrarile de capital in valuta ale rezidentilor sau nerezidentilor.

Banca centrala ar putea impune astfel nerezidentilor o durata minima a depozitelor pe care le pot constitui, in conditiile in care principala temere a Bancii Nationale sunt intrarile de capital pe termen scurt.

Banca centrala ia in calcul si posibilitatea aplicarii unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia in lei a unor sume in valuta.

Cresterea rezervelor minime obligatorii pentru astfel de depozite ar obliga bancile sa reduca dobanzile pe care le ofera, in conditiile in care in prezent rezervele minime obligatorii constituie la banca centrala sunt remunerate cu 2% pe an, fata de 9-10% cat ofera majoritatea bancilor la depozite. In prezent bancile trebuie sa depuna la BNR 18% din depozitele in lei pe care le atrag.

Cele patru masuri de salvgardare vor fi aplicate, conform normei emise de BNR echidistant atat pentru nerezidenti, cat si pentru rezidenti. Gradul de utilizare a masurilor de protectie va tine cont de amploarea presiunilor exercitate de fluxurile de capital asupra pietei valutare si de perturbarile generate in aplicarea politicii monetare si a cursului de schimb.

Analistii spun ca liberalizarea contului nu va aduce, cel mai probabil, influxuri masive de capitaluri speculative, datorita nivelului scazut la care au ajuns dobanzile si cursul valutar, dar si din cauza contextului international. In plus, nerezidentii au utilizat in ultimele luni diferite subterfugii pentru a profita de pe urma aprecierii leului si a dobanzilor mari. De aceea este putin probabil ca masurile de salvgardare sa fie aplicate.

Liberalizarea accesului strainilor la depozitele bancare este doar un pas in procesul de liberalizare a contului de capital. Conform noului regulament valutar adoptat de BNR, strainii vor avea acces la instrumentele financiare tranzactionate curent pe piata monetara cel mai tarziu in luna septembrie a anului viitor.

In categoria acestor instrumente financiare sunt incluse titlurile de stat, certificatele de depozit, instrumentele financiare derivate, titluri de credit si alte instrumente specifice pietei monetare, cu scadenta initiala, de regula, mai mica de un an.

Contul de capital va fi complet liberalizat o data cu accesul neingradit al nerezidentilor la cumpararea de terenuri in Romania. Autoritatile de la Bucuresti au cerut o perioada de tranzitie din momentul aderarii de cinci ani pentru terenurile in intravilan si 15 ani pentru suprafetele in extravilan.

Premergator acestui pas de liberalizare a contului de capital BNR a permis, incepand din luna martie, accesul direct al companiilor romanesti si straine la tranzactii pe piata valutara. Pana la acel moment companiile puteau cumpara valuta doar cand aveau de facut plati externe.

Regulamentul valutar recent adoptat de BNR prevede ca operatiunile valutare curente si de capital se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti, exceptiile de la aceasta regula fiind stabilite prin norme emise de BNR. Platile, incasarile si trasferurile care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii intre rezidenti se realizeaza doar in moneda nationala, celelalte operatiuni intre rezidenti putand fi realizate atat in moneda nationala, cat si in valuta.

Conform regulamentului, rezidentii si nerezidentii pot dobandi si utiliza active financiare exprimate in valuta sau in moneda nationala. Sumele detinute de rezidenti sau nerezidenti in lei si valuta pot fi convertite liber prin intermediul pietei valutare, nerezidentii avand dreptul de a transfera liber sau repatria activele financiare detinute

Normele de aplicare a regulamentului prevad ca piata valutara functioneaza in fiecare zi bancara intre orele 9 si 16, iar banca centrala calculeaza la ora 13 cursurile de schimb ale pietei valutare din Romania in functie de cotatiile afisate la acel moment de intermediarii de pe piata valutara interbancara.

Intermediarii de pe piata sunt bancile comerciale, acestea fiind obligate sa afiseze pe piata pe durata orelor de functionare a pietei cursuri de schimb la vedere si la termen cel putin pentru dolar si euro. Cursurile de schimb la termen sunt cotate cel putin pentru scadentele de una, trei sase, noua sau douasprezece luni.

Conform normelor emise de Banca Nationala, operatiunile de schimb valutar cu numerar pot fi realizate doar de institutiile de credit sau casele de schimb autorizate de BNR, de entitatile care administreaza unitati turistice sau de catre alte persoane juridice carora legislatia le permite sa realizeze astfel de operatiuni, cum ar fi societatile de intermediere de pe piata de capital. Unitatile turistice vor avea dreptul sa realizeze doar operatiuni de cumparare de valuta de la clienti, pe de alta parte casele de schimb valutar sunt obligate sa mentina pe parcursul desfasurarii activitatii disponibilitati in lei si valuta in valoare de cel putin 75.000 de euro.

Regulamentul valutar si normele de aplicare nu prevad restrictii in ceea ce priveste intrarea sau iesirea din tara a persoanelor fizice cu lei sau valuta. Acestea sunt obligate in schimb sa declare autoritatilor sumele mai mari sau egale cu echivalentul a 10.000 de euro de persoana cu care intra sau ies din tara intr-o calatorie, nedeclararea sumelor ce depasesc 10.000 de euro, constituind contraventie.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO