Analiză

Bancherii se asteapta la cresteri moderate. cu retailul locomotiva

08.12.2003, 00:00 25



O crestere in jur de 10% a activelor bancare totale, retailul va continua sa creasca mai repede decat segmentul de corporate, creditul de consum si cel ipotecar au loc de crestere comparabil cu 2003, vor continua sa apara noi jucatori pe piata bancara, si nu in ultimul rand marje se vor diminua din ce in ce mai mult.. Cam asa arata in viziunea bancherilor tabloul sistemului bancar in 2004.



"Este destul de greu de spus ce se va intampla mai ales ca este un an electoral. Cred insa ca sistemul bancar va continua sa creasca mai repede decat economia, chiar daca gradul de intermediere bancara este inca mic. Daca economia va creste in jur de 5%, este loc pentru o crestere a sistemului bancar, vorbind in active, in jur de 10%. Bancile vor trebui sa fie pregatite pentru a continua reducerea marjelor, si implicit pentru majorarea costurilor implicate de dezvoltarea activitatii bancare. Va depinde foarte mult si de nou intratii pe piata sau de strategiile ultimelor grupuri mari care au venit aici (n.r.-UniCredit)", spune Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.



Sergiu Manea, directorul directiei piete financiare din ABN Amro, crede ca fara indoiala anul 2004 va fi marcat de continuarea procesului de consolidare si maturizare a sistemului bancar, existand sanse minime pentru eventuale sincope.



"Cred ca aceasta consolidare va avea loc, sau cel putin asa s-ar dori, prin prisma a doua forte; pe de-o parte achizitii si/sau fuziuni interne, pe de alta parte achizitii transfrontaliere din partea unor actori care doresc intrarea pe piata romaneasca. Nu cred ca deschiderea de oficii, agentii izolate si dezvoltarea organica in baza acestora mai poate fi o optiune de succes pentru grupurile financiare ce doresc acces in piata romaneasca", spune Manea.



Ca in acest moment sistemul bancar este suprasaturat si nu toate bancile active sunt si mature este de parere si Patrick Gelin, directorul general al BRD-Groupe Societe General care crede ca numarul bancilor care opereaza in Romania este mult prea mare fata de potentialul pietei si se va injumatati in urmatorii ani. "Nu sunt convins ca la ora actuala exista loc chiar si pentru 20 de banci pe piata romaneasca", spune Gelin.



Ca retailul va continua si anul viitor sa creasca mai repede decat segmentul de corporate sunt de acord toti jucatorii de pe piata bancara, "prajitura" urmand sa fie impartita tot pe segmentul creditarii. Chiar daca ritmul de crestere, cel putin pe piata creditului de consum, nu va mai fi acelasi ca in 2003, bancherii vad totusi cresteri de peste 100% a volumului total de imprumuturi pe acest segment. Si asta comparabil cu o crestere de peste 300% anul acesta.



"Cererea de credite va creste intr-un ritm exponential si pe parcursul anului viitor, in special din partea populatiei, un prag de saturatie urmand sa fie atins in 2005-2006. Poate ca la anul creditele vor creste cu 100%. Nu vad ca in 2004 sa asistam la o saturatie a pietei, dar s-ar putea ajunge la un nivel de echilibru in 2005-2006", crede si Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si prim-vicepresedintele Alpha Bank Romania.



Tot ei, bancherii, sunt constienti si atrag insa atentia si asupra efectelor negative pe care le-ar putea avea scaparea din mana a acestui fenomen: creditarea.



"Chiar daca majoritatea bancilor vor adopta o imagine universala acoperind atat partea corporatista cat si cea de retail cred ca,



strategic, accentul va cadea pe una dintre cele doua segmente in functie de viziunea bancii respective. Accentuez problema viziunii,



deoarce o crestere nesustenabila a masei creditului (in special cel individual) se poate dovedi pe termen mediu foarte costisitoare atat la nivel macroeconomic cat si la nivel specific(n.r.- la nivelul fiecarei banci care se expune in parte)", mai spune Manea.



El crede ca imprumuturile ipotecare trebuiesc incurajate si probabil ca vor fi incurajate, si, desi este foarte devreme, bancile vor incepe sa gandeasca scheme de impachetare a acestor ipoteci pentru o piata secundara ce va apare fara indoiala.



"Se constata in continuare existenta unei cereri nesatisfacute pentru creditul imobiliar precum si pentru finantarea bunurilor de consum. Nu se prevede inca o erodare a marginilor in aceste segmente intrucat sunt inca jucatori mari pseudo-absenti din piata acestor produse, cererea depasind inca cu mult oferta institutiilor financiare. De asemenea, segmentul IMM-urilor va reprezenta o carte castigatoare pentru cei ce vor intelege sa se angajeze in aceasta piata pe termen mediu si lung", spune si Ionut Patrahau, vicepresedintele Bancii Transilvania.



Concluzia? Cel putin din punctul lor de vedere?



"Cred ca si anul viitor retailul va creste mai repede decat segmentul de corportate, mai ales ca trebuie sa fie realisti ca este doar o picatura ceea ce s-a intamplat pana acum (n.r.-cresterea creditului de consum de exemplu cu peste 300%). Firmele mici si mijlocii vor ocupa fara discutie o parte importanta din atentia bancherilor in 2004", conchide Van Groningen.



Ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa nu mai e un secret pentru nimeni asa ca ramane de vazut care vor fi segmentele pe care se va castiga cel mai mult, cine vor fi cumparatorii Bancii Tiriac sau RoBank (banci ale caror actionari sunt in discutii pentru vanzare) sau care vor fi schimbarile din top 10.





Leasing-ul, spre 2 miliarde de euro, adica 50% in plus



Potentialul pietei de leasing in Romania este de 4-5 miliarde de euro anual. Cu toate acestea, valoarea totala a contractelor de leasing incheiate in ultimii doi ani a fost situata la mai putin de 1 miliard euro. Anul acesta, valoarea ar putea creste la 1,2-1,3 miliarde euro, pentru ca in 2004 sa explodeze la 2 miliarde euro.



"Explicatia va fi noua lege a leasingului, care va aparea pe piata undeva in prima jumatate a anului", crede Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). Potrivit acestuia, reglementarile prevazute in aceasta lege vor permite asezarea pietei leasingului pe fundamente care ar permite si dezvoltarea unor segmente precum leasingul pentru echipamentele insurtiale sau leasingul imobiliar, care au avut o evolutie foarte timida in ultimii ani.



"Daca in cazul leasingului imobiliar ar putea exista un un puternic concurent pe piata, creditul ipotecar, in cazul leasingului pentru echipamente va fi fara indoiala o crestere puternica. Exista si in prezent o cerere sustinuta pentru leasing de echipamente, singurele limitari au fost date pana acum de lipsa unor oferte competitive", adauga Constantinescu.



In prezent, leasingul auto reprezinta mai bine de 90% din piata, iar analistii spun ca acesta ar putea fi nivelul maxim la care ajunge acest segment al pietei. Aceasta nu inseamna ca va scadea volumul total al contractelor de leasing auto, ci doar ca acestea vor inregistra o crestere mai redusa comparativ cu leasingul de echipamente sau cel imobiliar.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO