Analiză

Care sunt criteriile după care trebuie ales managementul privat al companiilor de stat. 10 exemple de profiluri de manageri

Care sunt criteriile după care trebuie ales managementul privat al companiilor de stat

Autor: Adelina Mihai

20.09.2011, 00:00 2269

"Managerii care vor veni la conducerea marilor companii de stat trebuie să aibă experienţă pe poziţii de vârf în companii aflate în topul celor mai mari jucători de pe o piaţă. Ei trebuie să fie suficient de puternici pentru a face restructurări masive, dar destul de sensibili în aşa fel încât să poată gestiona schimbarea, să menţină un climat organizaţional bun în companie. De asemenea, ei trebuie să aibă experienţă de peste 10- 15 ani în companii diferite, pe pieţe diferite, să fi lucrat în ţări emergente sau în statele din centrul şi estul Europei", este de părere headhunterul de origine germană Werner Stein, care conduce firma de executive search Stein&Partner, cu afaceri de peste 360.000 de euro anul trecut.

Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Electrica Furnizare sunt primele companii de stat care vor fi conduse de manageri privaţi începând cu luna martie a anului viitor. ZF continuă exerciţiul de selecţie de manageri care ar putea să se afle pe listele scurte ale headhunterilor, în funcţie de experienţa profesională şi de studiile absolvite, dar şi după dimensiunea bugetelor sau a responsabilităţilor pe care aceştia le gestionează în firmele private de pe piaţa locală.

În acest profil se încadrează, de exemplu, Anca Georgescu (Romtelecom), Alexandru Blemovici (Schaeffler), Carmen Neagu (GE Energy) şi Radu Maftei (P&G Balkans) care au acumulat o vastă experienţă în sectorul privat, au avut în gestiune bugete de zeci sau chiar sute de milioane de euro şi care au luat decizii care au influenţat destinul a mii de angajaţi. Ei sunt reprezentanţii companiilor care au reuşit să treacă cu bine peste perioadele de scădere economică şi care au restructurat activităţile companiilor în care lucrează în aşa fel încât acestea să devină mai eficiente. Expertiza lor creează un profil pentru executivii pe care îi vor căuta în următoarele luni headhunterii câştigători ai licitaţiei demarate de Ministerul Economiei. Activitatea derulată în funcţii de top management în companii mari, cu afaceri de sute de milioane de euro şi mii de angajaţi, experienţa în negocierile cu sindicatele şi modul în care ştiu să comunice deciziile sunt doar câteva dintre atuurile pe care ar trebui să le aibă trecute în CV un manager eligibil pentru funcţia de CEO la o companie mare de stat.

Executivii din mediul privat care vor veni la con-ducerea marilor companii de stat precum Hidroelectrica, Oltchim sau Nuclearelectrica ar putea încasa salarii lunare cuprinse între 11.000 şi 75.000 de euro, la care se adaugă bonusuri-record de până la 4,5 milioane de euro pe an, potrivit unor calcule făcute de Mediafax pe baza unor metode de calcul salarial cuprinse într-un proiect trimis spre avizare la Guvern. Deşi o componentă importantă la recrutare o reprezintă şi studiile absolvite, headhunterii spun că experienţa profesională este cel mai important criteriu de selecţie.

"Din punctul meu de vedere, absolvirea unor programe de MBA sau a unor universităţi din străinătate nu este obligatorie, ci experienţa profesională şi deciziile pe care le-au luat de-a lungul timpului sunt principalele aspecte luate în considerare la recrutare", a mai spus Stein.

Ce urmează în proiectul "CEO la stat"

Ministerul Economiei a anunţat ieri, oficial, că Pedersen& Partners a fost firma de executive search care a obţinut cel mai mare punctaj şi care a fost declarată câştigătoare a licitaţiei pentru selectarea consultantului care va realiza managementul de proiect. Pedersen & Partners este o firmă de executive search prezentă în 41 de ţări, condusă pe piaţa locală de mai bine de cinci ani de Mona Neagoe, absolventă a programului de MBA la IEDC - Bled School of Management (Slovenia) şi a Facultăţii de relaţii economice internaţionale din cadrul ASE. Compania pe care o conduce a avut anul trecut o cifră de afaceri de 825.000 de euro, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

"Companiile de recrutare a managerilor vor fi alese probabil în noiembrie, iar acestea vor începe procesul imediat, aşa că sperăm că la sfârşitul anului vom fi la nivelul de «listă scurtă», ceea ce înseamnă că va exista o listă de manageri", a declarat pentru Ştirile PRO TV Kristian Pedersen, principal în cadrul Pedersen&Partners. Compania a câştigat licitaţia împreună cu firma de consultanţă în management Roland Berger şi casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

După soluţionarea contestaţiei depuse săptămâna trecută de firma de recrutare Lugera&Makler, contractul dintre Pedersen&Partners şi Ministerul Economiei va fi semnat cel mai probabil la finele acestei săptămâni. Contractul, care va fi încheiat pe o perioadă de un an, are o valoare maximă de 600.000 de euro, din care 120.000 de euro pot fi încasaţi în acest an.

Pedersen&Partners va avea două săptămâni la dispoziţie pentru elaborarea caietului de sarcini - alături de consilierii Ministerului Economiei - pentru următoarea licitaţie din cadrul acestui proiect: cea de selecţie a firmelor de executive search care se vor ocupa de recrutarea efectivă a managerilor. Astfel, contractele dintre cele cinci companii pentru care se va face recrutarea de CEO şi headhunteri se vor semna cel mai probabil în noiembrie, după care va începe procesul de recrutare efectivă.

Apoi, în prima jumătate a lunii decembrie, headhunterii vor prezenta reprezentanţilor din minister o listă scurtă cu managerii propuşi pentru companiile de stat şi o listă cu criteriile de selecţie pentru membrii consiliilor de administraţie ale celor cinci companii. Până la finalul anului se vor face modificările legislative necesare pentru semnarea contractelor cu managerii, iar la 1 martie 2011 primii cinci manageri privaţi vor lua în gestiune companiile de stat şi vor putea analiza bugetele înainte ca acestea să fie aprobate de Guvern.

10 exemple de profiluri de manageri pentru companii de stat