Analiză

Castigurile brokerilor au depasit anul trecut ritmul de crestere al Bursei

14.04.2006, 00:00 17

Peste tot in lume cuvantul "broker" este considerat a fi sinonim cu " a avea multi bani". Si cel putin la modul figurat, asocierea este corecta. Brokerii au in fiecare zi "pe mana" , inclusiv pe piata din Romania, sume care pot ajunge la ordinul milioanelor de euro, reprezentand, bineinteles, banii clientilor care tranzactioneaza pe Bursa. Cat de bogate sunt totusi principalele societati de brokeraj de pe piata romaneasca?

In topul principalelor zece societati de brokeraj de la Bursa de Valori la finalul anului trecut, aproape toate societatile au obtinut profituri de cel putin trei ori mai mari decat in 2004, in timp ce rulajul mediu zilnic a urcat anul trecut de peste trei ori, iar cresterea pietei in ceea ce priveste preturile a fost de 50% la nivelul indicelui de referinta BET, iar cele mai tranzactionate actiuni - SIF-urile - au plusat cu 100%.

Cu cel mai mare castig pe 2005 se poate lauda Broker din Cluj, care a obtinut un profit net de 3,6 milioane de euro. Pozitionarea pe locul intai a acestor brokeri nu este surprinzatoare, intrucat Broker, care este singura societate de intermediere financiara listata la Bursa si are deci un interes crescut in a avea performante financiare cat mai bune, este cunoscuta ca fiind un jucator foarte activ pe Bursa in nume propriu.

Astfel, societatea a raportat de regula castiguri de aproape trei ori mai mari din speculatii decat din comisioanele incasate de la clienti. Anul trecut, cifra de afaceri realizata de societate, in speta comisioanele incasate de la clienti, a fost de 2,5 milioane de euro, in timp ce veniturile totale care includ si veniturile financiare din diferentele favorabile de pret aferente speculatiilor facute la Bursa, au insumat 6,7 milioane de euro.

Cresterea anul trecut a numarului de investitori activi la Bursa si concomitent cu acesta a tranzactiilor realizate de brokeri pe piata, la care s-au adaugat avansurile importante inregistrate de preturile celor mai multe dintre titlurile de la Bursa, au determinat ca influenta negativa a tendintei usoare de scadere a comisioanelor asupra afacerilor brokerilor sa treaca neobservata. Toate societatile din top 10 au reusit sa obtina afaceri in crestere substantiala comparativ cu situatia din 2004.

Societatea ING Securities, prima in topul brokerilor, a obtinut anul trecut un profit net de 1,7 milioane de euro fata de un castig de 0,3 milioane de euro la finalul lui 2004. Cifra de afaceri realizata de ING Securities in 2005 a fost de 2,87 milioane de euro comparativ cu afacerile de 0,7 milioane de euro din 2004. Acesti brokeri sunt cunoscuti pe piata pentru faptul ca lucreaza preponderent cu investitori straini. De altfel, primele trei locuri in clasamentul brokerilor dupa rulajele realizate sunt detinute de brokeri care obtin cea mai mare parte a comisioanelor de la clientii investitori institutionali.

O surpriza in privinta profitului realizat o reprezinta situatia brokerilor de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), care au ocupat locul al doilea in topul brokerilor pe 2005, dar au raportat un profit net de 0,3 milioane de euro, mai mic decat profitul obtinut de societati precum Carpatica Invest, Delta Valori Mobiliare sau IFB Finwest, care s-au clasat pe locurile 6-8.

Potrivit conducerii RCI, profitul obtinut a fost afectat de anumite cheltuieli exceptionale ale societatii, acesti brokeri nedorind sa mai ofere si alte detalii suplimentare.

Raiffeisen Capital & Investment a ales in ultimii ani sa-si dezvolte mai puternic si partea de retail, ajungand ca urmare a acestui obiectiv sa aiba in jur de 100 de angajati in toata tara, din care aproximativ 40 in Bucuresti. Societatea are astfel mai multi angajati chiar decat una din cele mai puternice societati orientate mai ales pe partea de retail - BT Securities, care are in jur de 60 angajati.

Spre deosebire, ceilalti brokeri care lucreaza mai ales cu investitori institutionali nu au mai mult de 10-15 angajati. Astfel, BRD Securities - locul al treilea in clasamentul brokerilor - a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,2 milioane de euro fata de un castig de 0,26 milioane de euro in 2004.

Castigul raportat de societate in 2004, regasit in datele de pe situl Ministerului Finan-telor, difera foarte mult de datele prezentate ZF de BRD Securities, dar conducerea acestei societati a precizat ca datele de pe site sunt gresite. BRD Securities a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro fata de afaceri de 0,9 milioane de euro in 2004.

Singura societate care a mai reusit sa depaseasca pragul de un milion de euro la castiguri a fost BT Securities - locul al patrulea in topul brokerilor. Acesti brokeri au raportat pentru 2005 un profit net de 1,07 milioane de euro la o cifra de afaceri de 2,62 milioane de euro. In anul anterior, BT Securities obtinuse un profit net de 0,32 milioane de euro la o cifra de afaceri de 0,75 milioane de euro. Aceasta societate si-a redus in ultimii ani tranzactiile facute pe cont propriu. Astfel ca, daca in urma cu doi ani, profitul financiar al BT Securities reprezenta 60-70% din profitul net al societatii, anul trecut ponderea a fost de circa 15%.

Brokerii de la Carpatica Invest, Delta Valori Mobiliare sau IFB Finwest au inregistrat anul trecut profituri apropiate. Carpatica Invest a obtinut un profit net de 0,57 milioane de euro fata de un castig de 0,037 milioane de euro in 2004. In acelasi timp, Delta Valori Mobiliare a inregistrat un castig de 0,62 milioane de euro fata de cel de 0,085 milioane de euro din 2004, iar cei de la IFB Finwest au avut un profit net de 0,71 milioane de euro comparativ cu cele 0,21 milioane de euro castigate in anul anterior.

Carpatica Invest si IFB Finwest au avut in 2005 afaceri in jur de doua milioane de euro, in timp ce brokerii de la Delta Valori Mobiliare au avut o cifra de afaceri de aproape 1,1 milioane de euro. Anul anterior, Carpatica Invest raportase o cifra de afaceri de 0,53 milioane de euro, Delta Valori Mobiliare - 0,25 milioane de euro, iar IFB Finwest- 0,76 milioane de euro.

Societatea de brokeraj Swiss Capital care a ocupat locul al noualea in topul brokerilor a obtinut un profit net de 0,35 milioane de euro la o cifra de afaceri de 0,82 milioane de euro. In 2004, castigul fusese de 0,13 milioane de euro, iar afacerile de 0,3 milioane de euro.



Targul bursier

Circa 20 de societati de brokeraj sunt prezente in aceasta perioada la Targul Bursier, organizat de Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM). Targul, care se desfasoara la World Trade Plaza in Bucuresti, isi propune sa promoveze piata de capital in randul potentialilor investitori si sa prezinte publicului oportunitatile de investitii care exista in acest moment pe piata de capital.

O parte dintre societatile de servicii financiare mai mici prezente la targ au venit cu oferte promotionale, constand in comisioane de tranzactionare mai reduse sau noi platforme de tranzactionare online.

"Acest Targ Bursier reprezinta o buna oportunitate de popularizare a pietei de capital in randul publicului", a declarat Florin Dan, broker la Carpatica Invest. Cu toate acestea, vizitatorii nu s-au inghesuit ieri, in prima zi de desfasurare, sa ia cunostinta de cele mai noi oferte ale societatilor de brokeraj, atmosfera din jurul standurilor fiind destul de relaxata.

"Participarea la un astfel de targ reprezinta mai mult un exercitiu de imagine pentru societatile de brokeraj si pentru piata de capital in general, insa nu mizam pe atragerea unui numar mare de clienti prin aceasta metoda. In general, la alegerea unei societati de brokeraj se merge mai mult pe baza de recomandare si e greu de crezut ca investitorii vin sa-si aleaga brokerul la un targ de acest fel", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. (Andrei Chirileasa)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO