Analiză

Cât costa 4-5 ore de blackout al sistemului energetic? De patru ori mai mult decat pagubele produse de cutremurul din 1977

Cât costa 4-5 ore de blackout al sistemului energetic? De patru ori mai mult decat pagubele produse de cutremurul din 1977

Autor: Roxana Petrescu

03.02.2012, 12:07 2777

Un picaj complet al sistemului energetic este o ipoteză de lucru exclusă în aceste zile de frig puternic, fiind luate toate măsurile pentru funcţionarea în parametri de siguranţă a acestuia. Totuşi, în cazul în care acest lucru s-ar intampla, pagubele ar fi enorme.

"Din 1947 şi până în prezent, România a avut un singur moment în care sistemul energetic a picat în totalitate. Pe data de 10 mai 1977, timp de aproape 4-5 ore sistemul energetic nu a mai funcţionat şi totul s-a întamplat pentru că nimeni nu a luat în calcul avertizările specialiştilor. Pagubele înregistrate au fost de 4 ori mai mari faţă de cele produse de cutremurul din martie 1977. Totul a fost afectat. Au murit animale în ferme, oameni. Repornirea sistemului s-a făcut din termocentrala Doiceşti, despre care lumea a ajuns să spună acum că este cea mai proastă unitate", a declarat Constantin Ioaniţescu, un om cu o experienţă de 40 de ani în sistemul energetic, care acum lucrează în funcţia de director de dezvoltare al Electrocentrale Bucureşti.

Potrivit datelor de la Banca Mondială, cutremurul din 1977 care a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a provocat pagube de 2 miliarde de dolari.

AFACERI DE LA ZERO