Analiză

Cele mai bune subiecte din punctul nostru de vedere

23.12.2003, 00:00 31



La fiecare sfarsit de an, Ziarul Financiar a decis sa va prezinte cele mai importante evenimente reflectate in paginile sale, in viziunea echipei editoriale. Nu o sa renuntam la acest obicei nici in 2003, cand ZF a fost de multe ori in "prima linie" a relatarii principalelor tranzactii, decizii macroeconomice sau tendinte din mediul de afaceri romanesc. Anul acesta ati aflat in exclusivitate de la Ziarul Financiar despre decizii precum introducerea cotei unice de impozit pe venituri, tranzactii precum Advent International - Terapia, Cargill - Comcereal sau vanzarea Opera Center, nemultumirile Statelor Unite fata de politica economica a Uniunii Europene vizavi de Romania. Alte articole v-au prezentat opinii cel putin interesante ale unor oameni politici precum Ion Iliescu fata de economia romaneasca.





In ianuarie, privatizarea Petrom era ilegala, fapt sesizat pentru prima data de Ziarul Financiar. In vara, Guvernul a modificat legea prin care Petrom putea fi exclusiv companie de stat.





Ca Ion Iliescu era in 1990 un adept al modelului economic socialism nu reprezinta o noutate. Acest lucru era valabil insa si in ianuarie 2003, cand presedintele statului sustinea hotarat interventia statului in economie. Se mai mira cineva ca Romania nu a terminat reforma in 14 ani?





Carrefour si concurentul sau pe segmentul romanesc de hipermarketuri - Cora si-au "ascutit sabiile", fiecare anuntand deschiderea unui magazin in apropierea concurentului.





ZF si-a propus in februarie sa vada cat se fura din magazinele romanesti. Rezultatele au fost oarecum surprinzatoare: mai putin de 1% din vanzarile magazinelor sunt incadrate la pierderi. Procentul este mai mic decat in Europa si chiar decat in America.





In primavara acestui an, ZF va anunta ca grupul financiar american Advent International negociaza preluarea Terapia Cluj, al doilea producator roman de medicamente. In septembrie, Advent a cumparat peste 90% din actiunile Terapia cu circa 40 de milioane $.





Consolidarea pietei de cablu TV din Romania a continuat si in 2003 iar ZF v-a relatat despre preluarea TerraSat, al patrulea jucator de pe piata, de catre RCS&RDS, al doilea jucator. In urma acestei tranzactii, RCS&RDs a devenit lider de piata, devansand Astral Telecom.





Toata lumea stia insa nu exact. ZF a obtinut date de la toate companiile de asigurari care au incheiat polite de asigurare RCA pentru 2003 si a ajuns la concluzia ca, din totalul masinilor inmatriculate in Romania, doar o treime au o astfel de asigurare.





Opera Center, unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Bucuresti, a fost vandut pentru aproape 30 de milioane de dolari in luna mai. ZF a anuntat inceperea negocierilor inca de la inceputul lunii aprilie.





2003 a fost primul in care majoritatea bancilor au acceptat ca profiturile obtinute in anii precedenti pot deveni istorie. Concurenta din ce in ce mai mare din ultimul an a facut ca bancile sa lase "garda" jos si sa reduca vizibil marjele (diferenta dintre dobanzile solicitate la credite si cele de platite la depozite) ceea ce a facut ca implicit bancile sa-si reduca si profiturile.





Am fost aproape de un sistem modern de impozitare a veniturilor populatiei: cota unica. Proiectul de introducere a cotei unice de impozit a avut aprobarea intregului mediu de afaceri romanesc, nu insa si a presedintelui Ion Iliescu. Suficient pentru a fi ingropat.





Pe fondul exploziei creditarii, companiile de asigurari au inceput sa vanda din ce in ce mai multe asigurari de credite si garantii. Prin aceste polite, bancile se asigura ca, in caz de neplata a debitorului, sa recupereze banii de la asigurator. Astfel, aceste polite transfera riscul din banci in companiile de asigurari. Ceea ce poate deveni o mare problema.





Dupa mai multe incercari esuate statul roman a reusit in aceasta toamna sa vanda catre BERD si IFC un pachet de 25% din actiunile celei mai mari banci romanesti. Tranzactie care, desi anuntata cu pompa de oficialii romani, nu a fost incadrata de sefii celor mai mari banci din Romania la categoria "Privatizare".





In luna iunie, ZF a anuntat ca gigantul american Cargill negociaza cu fondul de investitii Broadhurst preluarea Comcereal SA, cel mai mare depozitar de cereal din Romania. In decembrie, Cargill a lansat la Bursa Electronica Rasdaq o oferta de preluare de peste 25 de milioane de dolari pentru achizitia Comcereal.





Ei bine, s-a intamplat pana la urma si asta: gigantul IT american Microsoft a cumparat tehnologie romaneasca antivirus (RAV) de la GeCad. Tranzactia a fost estimata la 10 - 20 de milioane de dolari.





In luna noiembrie, Joseph Bogosian, un inalt oficial al Secretariatului Comertului din SUA, a criticat vehement, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, politica economica a Uniunii Europene fata de Romania. A fost prima interventia de acest gen al unui oficial american vizavi de relatia Romania - Uniunea Europeana.





La inceputul lunii decembrie, ati citit in ZF despre intentia managerilor Luxten de a prelua controlul companiei printr-o operatiune de management buy - ot in valoare de 54 - 55 milioane dolari. Compania nu a negat informatiile iar tranzactia va avea loc pana la sfarsitul acestui an sau in ianuarie 2004.
zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO