Analiză

Chioscurile au mai pierdut o batalie in lupta cu retail-ul modern. Poate si razboiul

Chioscurile au mai pierdut o batalie in lupta cu retail-ul modern. Poate si razboiul

Click pentru imaginea marita

30.10.2006, 20:44 21

Vanzarile de bunuri de larg consum din supermarketuri au crescut cu 34% in volum in prima jumatate din acest an, de peste sase ori mai mult decat cresterea totala a pietei.
Cresterea vanzarilor formelor moderne de retail este cumulata cu o scadere de aproape 20% a vanzarilor din chioscuri, potrivit unui studiu al MEMRB, care analizeaza piata bunurilor de larg consum (FMCG) in magazinele traditionale, farmacii si supermarketuri, fara a include hipermarketurile si magazinele de tip cash&carry.
O evolutie foarte buna au avut-o farmaciile, care au inregistrat vanzari cu 22% mai mari in primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada din 2005.
Piata bunurilor de larg consum a inregistrat o crestere de 5% in volum in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2005, in timp ce valoarea vanzarilor a crescut cu 15% in aceeasi perioada, potrivit studiului MEMRB.
Produsele alimentare au fost si in prima jumatate a anului categoria cea mai dinamica a pietei de bunuri de larg consum, cu cresteri de 13% in volum si aproape 20% in valoare,
Segmentul non-food, dominat de detergenti si cosmetice, chiar daca a crescut cu 7% in valoare, a consemnat volume cu 4% mai scazute fata de prima jumatate a anului trecut. Nici vanzarile de bauturi (alcoolice si racoritoare) nu au inregistrat rate mai mari de crestere, doar 1% mai mult in volum si un plus de 14% in valoare.
"Cresterea de doua cifre a vanzarilor valorice de bauturi se datoreaza in primul rand segmentului bauturilor non-alcoolice, care au inregistrat cresteri de pret, dar si unor taxe si accize mai mari aplicate din acest an", precizeaza MEMRB.
Atat bauturile, cat si produsele alimentare si chiar cosmeticele au plusat in prima jumatate din acest an mai mult la nivel valoric, decat volumic.
"Sunt cresteri datorate pe de o parte inflatiei, dar si cresterii pretului la bauturile alcoolice din cauza accizelor. Au fost si catvea categorii de produse alimentare ale caror preturi au crescut, ceea ce a dus la un ritm mai accelerat valoric", spune Marius Caluian, deputy general manager, MEMRB.
Scaderea vanzarilor pe segmentul non-food este pusa de reprezentantii MEMRB pe seama schimbarii comportamentului de consum in materie de detergenti.
"Consumatorii au inceput sa cumpere detergenti in ambalaje mai mari in detrimentul celor mai reduse, ceea ce a determinat ca numarul de bucati vandute sa fie mai mic, desi cantitatea totala vanduta (in kilograme) a fost mai mare in prima jumatate a anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2005", spun reprezentantii MEMRB.
Daca bauturile si produsele nealimentare au scazut ca importanta in ponderea pietei bunurilor de larg consum, alimentele au castigat aproape 3% din piata totala de FMCG, in prima jumatate din acest an. Astfel, produsele alimentare au ajuns sa detina peste 41% din vanzarile totale, fata de numai 38% in 2005, in timp ce bauturile au pierdut aproape 2%, iar detergentii si cosmeticele 1%.
Printre cele mai dinamice categorii din industria alimentara se numara lactatele, a caror pondere in totalul pietei a crescut volumic de la 7,1% in prima jumatate a lui 2005, la 8,8% in acest an, in timp ce valoric ponderea a ajuns anul trecut la 6,4%, fata de 5,5% in 2005.
Atentia acordata de cumparatori calitatii consumului rezulta si din cresterea mai accelerata a vanzarilor din supermarketuri. Daca in prima jumatate a anului trecut, volumele realizate in supermarketuri reprezentau doar 8,6% din total, anul acesta ele au ajuns la 11%, iar tendinta de crestere se va manifesta si in continuare, odata cu deschiderea de noi magazine in toate regiunile tarii.
Anul trecut, toate cele trei segmente ale pietei bunurilor de larg consum au inregistrat evolutii pozitive. Ritmul de crestere a fost mai mare in cazul produselor alimentare (20,2%) si al celor nealimentare (12,4%) si mai scazut in cazul bauturilor, segment care a inregistrat o crestere volumica de doar 6,6%.
Anul acesta este considerat de catre companiile de cercetare ca fiind anul hipermarketurilor, in urma intrarii unor noi lanturi de retail pe piata local, dupa ce 2005 a fost anul retelelor de magazine de tip discounter (cu preturi mici), prin intermediul investitiilor realizate de Kaufland, Penny Market, Plus sau Minimax.
Rata de crestere a magazinelor de tip discounter a fost de 275% in 2005 fata de 2004, iar estimarile pentru acest an indica o rata de 145%, potrivit unui alt studiu realizat de MEMRB.
In acelasi timp, daca numarul de hipermarketuri a crescut cu doar 42% in 2005 fata de 2004, pentru acest an se estimeaza o crestere de circa 120%. Aceste estimari sunt realizate pe baza planurilor de expansiune anuntate de retailerii prezenti pe piata locala.
Concurenta in segmentul hipermarketurilor a crescut in acest an prin intrarea pe piata a Real, divizia de profil a grupului german Metro. Auchan, un lant francez de hipermarketuri, va concura si el pe acest segment, acoperit deocamdata de alti doi operatori francezi, Carrefour si Cora. Nu in ultimul rand, grupul austriac Spar si-a adus pe piata romaneasca divizia de hipermarketuri.
In perioada 2002-2005, hipermarketurile si supermarketurile au cunoscut o crestere a numarului de magazine de 30,3%, in timp ce numarul magazinelor alimentare mici a scazut cu 35%. In aceeasi perioada, farmaciile au inregistrat o crestere de 34%.
Magazinele mici vor supravietui daca adopta acele strategii care pot atrage clientul, daca vor sti sa-si reinnoiasca formatul, sa aduca noi produse pe raft sau chiar sa dezvolte propriile marci private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO