Analiză

Connex a dat startul la videoconvorbiri pe telefonul mobil

18.04.2005, 18:33 33

Acum 8 ani, cand Connex si-a lansat serviciul de telefonie mobila GSM in Romania, planul de afaceri prevedea ca in decurs de 8 luni - adica la 1 ianuarie 1998 - operatorul sa aiba cateva mii de clienti. A incheiat anul cu peste 100.000 de utilizatori.

Asa s-ar putea intampla acum si cu serviciile de telefonie de generatia a treia (3G), au spus oficialii companiei, care au prezentat vineri, la exact 8 ani dupa lansarea primei retele GSM din Romania, prima oferta comerciala de telefonie de generatia a treia. Serviciile 3G vor deveni disponibile incepand cu data de 25 aprilie.

"Este o zi extraordinara", a spus Ken Campbell, directorul de marketing al Connex. "Lansam o retea noua si mult mai puternica".

Utilizatorii noii retele vor putea sa efectueze videoconvorbiri si video-conferinte, sa receptioneze emisiuni TV si clipuri video, precum si sa acceseze Internetul la viteze de pana la 384 kbps de pe telefonul mobil.

Serviciile 3G vor putea fi accesate pentru inceput in 8 mari orase (Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Brasov, Iasi, Craiova, Ploiesti), precum si pe DN1 intre Bucuresti si Brasov. "Acesta este doar inceputul", a spus Campbell. "Vom continua extinderea acoperirii intr-un ritm cel putin la fel de rapid ca si cel de dupa acordarea licentei" (n.r. - in noiembrie anul trecut).

Oficialii companiei nu au dorit sa precizeze valoarea investitiilor facute pentru punerea la punct a retelei 3G si nici numarul de utilizatori la care se asteapta intr-o prima faza pentru noile servicii. "Din acest punct de vedere, putem avea surprize placute", a spus Lidia Solomon, purtator de cuvant al Connex, amintind de evolutia peste asteptari a numarului de utilizatori de dupa lansarea GSM-ului in 1997. Reprezentantii operatorului impreuna cu ministrul comunicatiilor, Zsolt Nagy, au efectuat si o serie de demonstratii ale noilor servicii.

"Buna ziua, domnule ministru!", a fost salutul entuziast al presedintelui Traian Basescu. Presedintele se afla la Cotroceni si a intrat in videoconferinta cu ministrul comunicatiilor, aflat la Hotel Marriott. Ecranul telefonului 3G l-a aratat pe Basescu asezat comod pe un fotoliu si zambind adesea pe durata celor 3 minute de convorbire in care a apreciat ca lansarea 3G este "un pas mare inainte" si ca "Romania poate fi performanta atata timp cat creeaza conditii firmelor".

La randul sau, ministrul Nagy a spus ca "Romania este intr-o pozitie privilegiata azi, fiind una din primele tari din sud-estul Europei cu o retea 3G".

A urmat un tur virtual al celorlalte 7 orase aflate pe "harta 3G" a Connex, in timpul videoconvorbirilor fiind vizibile obiective turistice precum catedrala din Timisoara, Biserica Neagra din Brasov sau faleza de langa cazinoul din Constanta. Ken Campbell a demonstrat si functionarea internationala a 3G intrand in legatura, tot prin videoconvorbire, cu una dintre angajatele companiei aflata langa cladirea Operei din Viena.

Utilizatorii romani vor avea trei motive sa aleaga noile servicii, a spus si Ken Campbell, directorul de marketing al Connex: posibilitatea ca vocea sa fie insotita de imagini in timp real, acces la Internet la viteze ridicate si convorbiri telefonice la tarife mai reduse.

In plus, clientii vor avea acces la programe TV in timp real (videostreaming) sau la clipuri video preinregistrate, ce pot fi descarcate si stocate pe telefonul mobil (videodownload). De asemenea, utilizatorii vor putea alege intre 3.500 de tonuri de apel si 100.000 de melodii in versiune integrala pentru descarcare. Printre partenerii internationali care vor oferi continut multimedia se numara EMI, Warner Bros si Sony BMG. Acestia vor asigura continut din partea unor artisti si formatii precum Atomic Kitten, Kylie Minogue, Deep Purple, Depeche Mode, Massive Attack, Norah Jones, Queen, Sex Pistols, Sinead O''Connor, Tina Turner, Robbie Williams si altii. Connex va oferi utilizatorilor si posibilitatea de a descarca teme muzicale din filme precum "Pantera Roz", "Ingerii lui Charlie", "Star Trek", "Totul despre sex", "Misiune imposibila," "Pulp Fiction", "James Bond". "Pe scurt, 3G pur si simplu ofera mai mult", a spus Campbell.

Oferta promotionala de servicii 3G contine, in schimbul unui abonament lunar de 33 de dolari, un pachet cu 3 ore si 33 de minute de videoconvorbiri, 4 ore si 33 de minute de apeluri voce, 33 MB de trafic de date si 33 de mesaje multimedia (MMS).

Costul unei videoconvorbiri este de 20 de centi pe minut. Tariful pentru convorbiri voce obisnuite este de 12 centi pe minut catre retelele Connex si RomTelecom si de 17 centi pe minut catre alte retele. Dupa depasirea traficului de date inclus in abonament, costul suplimentar este de 30 centi/MB. Mesajele multimedia si mesajele text (SMS) au preturile neschimbate - 19, respectiv 7 centi.

Campbell a apreciat ca oferta Connex este printre cele mai ieftine pachete de servicii 3G din Europa.

Pentru abonatii Connex care doresc sa isi pastreze vechile abonamente, dar sa aiba acces si la serviciile 3G, operatorul va percepe un abonament suplimentar de 3 dolari pe luna, in schimbul caruia sunt oferite 10 minute de videoconvorbiri si 10 MB de trafic de date. Insa oferta promotionala le ofera gratuit clientilor care semneaza contracte de cel putin un an sau si le prelungesc pe cele existente cu 1 an cate 3 ore si 33 de minute de apeluri video, 33 MB de trafic si 33 de mesaje multimedia pe luna, in primele trei luni.

Potrivit oficialilor Connex, Internetul va putea fi accesat la viteze de pana la 384 kbps in varianta download (descarcare fisiere) si de pana la 64 kbps in cazul upload (transmitere de fisiere). "Cu alte cuvinte, viteza mai mare decat au multi utilizatori acasa", a apreciat Campbell. "In urmatoarele luni, viteza de acces va creste pana la 4 Mbps, respectiv 384 kbps", a spus si Gabriela Matei, director in cadrul departamentului de marketing al Connex.

Printre cei care ar putea folosi printre primii serviciile 3G se numara clientii care poseda deja un telefon compatibil 3G, pe care l-au cumparat din strainatate, a declarat recent Ted Lattimore, presedinte si director de operatiuni (COO) la Connex. "In reteaua noastra exista in jur de 10.000 de astfel de utilizatori", a apreciat el.

Cu ocazia prezentarii serviciilor 3G, Connex a dezvaluit si un portofoliu de 5 telefoane compatibile: Nokia 6630 si 6680, Motorola V975, Sony Ericsson Z800 si Samsung 130. Acestea vor fi vandute pana la sfarsitul lunii mai la un pret redus cu 33% (vezi caseta).

Serviciile de videotelefonie vor fi disponibile si din strainatate, pentru ca operatorul a incheiat acorduri de roaming cu parteneri din Germania, Austria, Elvetia, Italia si Portugalia.

Totodata, operatorul a prezentat si o oferta pentru utilizatorii de laptop. Cardul Mobile Connect le permite acestora sa se conecteze la reteaua 3G pentru transfer de date la aceeasi viteza de 384 kbps. Viteza va fi ajustata in cateva luni la 4 Mbps, iar pentru viitor planul este aducerea vitezei maxime pentru cardul 3G chiar la 14 Mbps, au spus oficialii Connex. Cardul are un pret promotional de 200 de dolari, iar abonamentul lunar va include 500 MB de trafic si va costa aproximativ 40 de dolari. Serviciile 3G vor fi comercializate de catre Connex prin toate canalele sale de vanzare - 11 magazine Connex, 300 de parteneri si prin vanzari directe, au spus oficialii companiei.

mihai.musatoiu@zf.ro

 

Orange: 3G nu este o prioritate imediata

Orange Romania - care isi propune sa incheie anul 2005 cu un milion de clienti in plus - va investi anul acesta cel putin 200 de milioane de dolari (155 milioane de euro) in dezvoltarea retelelor, declara recent Richard Moat, director executiv (CEO). Deocamdata insa, telefonia 3G nu este o prioritate imediata pentru acest operator, chiar daca a achizitionat o licenta in acest sens. Orange mizeaza pe tehnologia de transmisii de date EDGE, caracterizata de specialisti drept comunicatii mobile de Generatia 2,75.

"EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) permite accesarea Internetului la viteze mari, direct pe telefon, si a fost adoptata mai rapid decat credeam noi", spune Moat. Acum, 50% din incasarile serviciilor de date (excluzand SMS) provin de la tehnologia EDGE, chiar daca serviciul a fost pus in functiune in octombrie 2004. Vrem sa ne recuperam investitia in EDGE inainte de a merge inainte. Diferenta fata de 3G nu este atat de mare incat sa justifice o noua investitie in acest moment. In final, 3G va acoperi orasele, dar in rest va ramane EDGE", a explicat Moat.

Totodata, serviciul de acces la Internet fara fir, Wirefree Broadband, care a fost lansat anul trecut in zona rezidentiala Baneasa, va fi extins anul acesta in Bucuresti. Varianta a tehnologiei WiFi, sistemul permite accesarea Internetului la viteze de 128-512 kbps, cu ajutorul unui modem, direct pe calculatorul de acasa, fara sa mai fie nevoie de vreo legatura prin cablu.. De asemenea, va fi continuat programul de instalare de hot-spot-uri Wi-Fi in centrele comerciale si hotelurile din capitala.

EDGE, cunoscuta si sub numele "2,75G" pentru ca reprezinta o faza intermediara intre GSM si 3G, isi continua progresul atat pe continentul american, cat si in restul lumii. EDGE este cea mai rapida retea wireless de date disponibila la nivel national in SUA si Canada, in aria sa de acoperire intrand aproximativ 250 de milioane de potentiali consumatori, conform raportului citat. In prezent, 56 de operatori din 41 de tari instaleaza astfel de retele, iar alti 96 de operatori sunt "hotarati pe deplin" sa adere la noua tehnologie, se arata in studiul asociatiei 3G Americas.

 

Numarul clientilor 3G creste accelerat

Numarul de utilizatori 3G a atins la 1 ianuarie 2005, in lume, 16 milioane, fata de 2 milioane la inceputul lui 2004.

Tehnologia 3G UMTS era prezenta la inceputul lui 2005 in 33 de tari si functioneaza pe 64 de retele de telefonie. Rata de crestere a 3G inregistrata in ultimele 12 luni este chiar mai mare decat cea a tehnologiei GSM, cand era in aceeasi faza de dezvoltare in care este acum 3G, spun specialistii.

"UMTS castiga in jur de doua milioane de utilizatori pe luna, astfel ca ne asteptam ca numarul total de clienti la sfarsitul lui februarie sa fi fost de 20 de milioane", a declarat Chris Pearson, presedinte al 3G Americas. "Acest trend va continua rapid, avand in vedere ca exista 128 de operatori in diverse stadii de dezvoltare a retelelor UMTS, din care aproape jumatate au si lansat deja servicii comerciale", a mai spus el.

 

Comentariu: Socul 3G

Cat timp o percepi teoretic - din povestile aparute in ziarele occidentale -, telefonia de generatia a treia pare o chestie SF, de care nu ai neaparata nevoie si care va fi adoptata numai de impatimitii tehnologiei. Acestia, la randul lor, nu o vor accepta din cine stie de ratiuni practice, ci pentru ca e cool. A trebuit sa vina ziua de vineri, 15 aprilie, cand doua sali de la Hilton Bucuresti s-au dovedit neincapatoare la lansarea 3G in premiera in Romania ca relitatea sa contrazica aceasta perceptie.

In momentul in care oficialii Connex au intrat in videoconvorbiri cu Palatul Cotroceni, dar si cu "trimisii speciali" din sapte orase romanesti si din Viena, s-a produs declicul emotional. "Chestia asta chiar functioneaza" - se citea pe fetele celor prezenti care se uitau fascinanti la imaginile de pe ecranul telefoanelor mobile. Nu mai era o povestire din Financial Times, ci o intamplare autohtona. Peste numai o saptamana, romanii din opt orase se vor putea prezenta in magazinele Connex si, pentru mai putin de un milion de lei (plus, bineinteles, costul terminalului), vor avea la indemana trei ore si jumatate de videoconvorbiri pe luna si acces decent la Internet pe telefon. Si de aici intervine revolutia. Pe de o parte, videoconvorbirile vor aduce un plus comunicarii noastre cu ceilalti. Una este sa ghicesti starea si reactiile celuilalt doar pe baza inflexiunilor vocii si cu totul altceva sa-i observi si mimica fetei pe ecranul mobilului. A folosi videoconferinta ucide totusi intr-o anumita masura relaxanta intimitate proprie convorbirilor clasice: nu mai poti raspunde la telefonul mobil - daca celalalt cere sa se initieze videoconvorbirea - in orice conditii. E ca si cum ai aparea la TV: trebuie sa fii atent si cum arati si ce e in jurul tau. Probabil ca regulile politetii se vor imbogati cu scuze de genul: "Nu te supara, hai sa ramanem numai pe voce pentru ca sunt in baie acum!". Telefonia 3G va permite si receptionarea de imagini si sunete pe mobil din diferite locatii. Deja nu mai e basm: e perfect posibil ca o camera video instalata intr-un birou sa ii permita managerului sa vada si sa asculte ce fac angajatii de la Bucuresti, desi el se afla la MŸnchen sau Paris. Aceste posibilitati vor genera fara indoiala o multime de polemici si reguli (asa cum au fost interzise telefoanele mobile cu camera foto in vestiarele salilor de fitness). Si in fine, capabilitatile multimedia ale 3G ne vor modifica inclusiv modul de a consuma televiziunea: emisiunile de stiri sau de sport vor fi accesibile oricand dorim, datorita faptului ca furnizorii de continut le vor selecta, prelucra si plasa pe un server pentru noi. Si apropo de tv: faptul ca vom transmite familiei prin videoconferinta informatii "vorbite" si imagini ("uite asta e hotelul meu, asa arata centrul orasului") din deplasarile noastre nu insemna oare ca vom avea prin 3G propria "televiziune de familie"? (Victor Kapra)

 

Zapp: Nu ne temem de 3G

Lansarea serviciilor de telefonie de generatia a treia (3G) si pe piata locala nu pare sa le puna probleme oficialilor operatorului rival Zapp. Operatorul de telefonie mobila in sistem CDMA 450, o varianta a standardului american CDMA, rival al GSM, se pozitioneaza tocmai ca si alternativa la 3G. Principala diferenta dintre cele doua servicii consta in investitiile masive necesare pentru realizarea retelelor 3G, spun oficialii Zapp. La asta se adauga costurile mari ale licentelor necesare telefoniei de generatia a treia. Tehnologia CDMA 450 ofera costuri scazute pentru echipamente care acopera zone mai mari, fiind deci posibile servicii la preturi mai accesibile. Iar performantele oferite de tehnologie sunt comparabile, spun oficialii Zapp.

Acestia mai spun ca serviciul de acces la Internet de mare viteza fara fir Zapp Internet Express acopera intreaga tara, spre deosebire de 3G. Sistemul permite acces la Net la viteze de pana la 2Mbps, prin tehnologia EV-DO. Zapp spune ca urmeaza implementarea EV-DV (EVolution for Data and Voice), care va permite ca si viteza de upload sa fie de 2 Mbps. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO