Analiză

Cornel Gaina: Litoralul si Delta pot sa uite de turisti straini in 2006

17.10.2005, 19:13 71

Confirmarea prezentei virusului H5N1 la pasarile de la Ceamurlia de Jos a fost insotita la sfarsitul saptamanii trecute de anuntul ministrului agriculturii Gheorghe Flutur potrivit caruia exista riscul extinderii epidemiei de gripa aviara. Aceasta evolutie va continua sa aiba efecte in plan economic: producatorii de carne de pasare se asteapta in continuare la scaderea vanzarilor, in timp ce proprietarii de hoteluri din Delta si agentiile de turism spun ca se pregatesc sa-si ia adio de turisti. Singurele care castiga de pe urma aparitiei gripei aviare sunt companiile farmaceutice ale caror vanzari au crescut considerabil in ultimele zile.

Virusul H5 al gripei aviare a fost depistat la finele saptamanii trecute la doua probe aduse din localitatea Maliuc, judetul Tulcea, iar ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a anuntat ca s-a inregistrat un nou caz suspect de gripa aviara la cateva lebede in zona lacului Obretinul Mic, tot din Tulcea.

Flutur spune ca nu a fost confirmat de specialisti cazul de la Obretinul Mic, aflat in apropiere de Maliuc, dar este o zona nepopulata, cea mai apropiata localitate de zona lacului Obretinul Mic fiind la zece kilometri.

"Nu este o zona populata. Au fost identificati anticorpi ai gripei aviare la cateva lebede", a spus Flutur. Totodata, el a spus ca este posibil sa mai apara cazuri si in alte zone din Delta Dunarii.

Dupa ce expertii din Marea Britanie au confirmat sambata existenta virusului gripei aviare in localitatile tulcene Ceamurlia de Jos si Maliuc, au fost luate masuri suplimentare de prevenire si in judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi.

Ministrul agriculturii a anuntat ca au fost create filtre de control la intrarea in localitatile din cele patru judete, unde se face dezinfectia tuturor masinilor care vor sa intre in localitati, masuri care sunt deja aplicate in judetele Tulcea si Constanta. In plus, Ministerul Transporturilor a inceput sa instaleze echipamente de dezinfectie la patru puncte rutiere si unul CFR in zonele cu potential de risc al gripei aviare. Culoarele rutiere unde se instaleaza echipamentele sunt Braila - zona bacului, Harsova - podul de la Giurgeni, Fetesti si Ostrov, la care se adauga si statia CFR de la Fetesti.

Ministerul Administratiei si Internelor a dispus supravegherea aeriana a localitatilor in care a fost depistat virul H5N1, urmarind totodata respectarea cu strictete a masurilor de carantina, coordonarea fortelor si a mijloacelor de interventie, precum si depistarea altor zone de focar.

Flutur a afirmat ca s-au luat masuri pentru sacrificarea pasarilor din Maliuc, euthanasiere inaripatelor fiind finalizata in Ceamurlia de Jos.

Pana in prezent, in urma semnalarii primelor focare de gripa aviara, au fost alocate de la buget circa 50 de miliarde de lei vechi (circa 1,4 mil. euro), din care 10 mld. lei vechi pentru despagubirea locuitorilor ale caror pasari au fost sacrificate.

Restul banilor au fost atribuiti Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, Directiei Sanitar Veterinare Tulcea, precum si altor directii judetene.

Ministrul a spus ca au fost stabilite restrictii la nivel national in ceea ce priveste organizarea de targuri de pasari si animale pentru o anumita perioada de timp. Flutur a adaugat ca este interzis transportul pasarilor din judetele Tulcea si Constanta - provenite de la fermele de crestere a pasarilor din cele doua judete - catre alte zone.



Scaderi de preturi

Dupa ce au pierdut pietele de export in urma faptului ca principalii parteneri externi au interzis importul de carne de pasare din Romania, producatorii autohtoni continua sa se confrunte cu o scadere a consumului intern. Astfel, vanzarile la produsele din carnea de pasare au scazut la jumatate in ultimele zile, motiv pentru care producatorii iau in calcul chiar o scadere a preturilor.

"Maine (n.r. - azi) va avea o intalnire a Consiliului de Administratie a Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania si se va lua o decizie cu privire la posibilitatea reducerii pretului produselor din carne de pasare", a spus Ioan Popa, vicepresedinte UCPR si directorul general al producatorului de carne de pasare Transavia din Alba-Iulia.

El a precizat ca firma pe care o conduce nu a fost afectata de criza, datorita localizarii in Ardeal, la o mare distanta de focarele de gripa. Asta spre deosebire de producatorii de carne de pui din sudul tarii.

"In aceste conditii, Transavia nu va opera o reducere de pret, pentru ca acesta este si asa foarte mic", a afirmat Popa.

Compania KFC, care comercializeaza in restaurantele sale numai produse din carne de pui,

si-a luat o serie de masuri pentru a preveni o eventuala scadere a vanzarilor.

Astfel, in restaurante au fost postate anunturi potrivit carora carnea de pui gatita nu prezinta nici un pericol pentru consumul uman. In plus, conducerea KFC a pregatit chiar si personal specializat pentru a linisti clientii ingrijorati. Reprezentantii fast food-ului spun ca materia prima este controlata de doua ori, o data la furnizor si o data de catre specialistii proprii.

De altfel, producatorii de carne de pasare au spus in repetate randuri ca produsele de carne de pasare nu reprezinta un risc pentru consumatori daca sunt gatite, deoarece virusul este distrus la temperaturi de aproximativ 70 de grade Celsius.

Carnea de pasare provenita din ferme autorizate si abatoare controlate sanitar-veterinar, insotita de certificat sanitar-veterinar emis de medicul veterinar si de declaratia de conformitate a producatorului, este sanatoasa si poate fi consumata fara pericol atat proaspata, cat si congelata.



Vaccin pe paine

Starea de alerta declansata de confirmarea aparitiei virusului aviar a determinat populatia sa ia cu asalt farmaciile pentru procurarea vaccinului antigripal, lucru care a determinat epuizarea stocurilor. "In momentul de fata am epuizat stocurile de vaccin antigripal. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, am vandut cam de 5 ori mai multe vaccinuri antigripale", a declarat Isabelle Iacob, director general al lantului de farmacii HelpNet. Potrivit acesteia, producatorii si importatorii nu au putut sa faca fata cererii crescute. Mai mult, farmaciile nu au putut realiza stocuri mai mari pentru ca astfel de produse farmaceutice necesita conditii speciale de pastrare. "De saptamana viitoare vom aproviziona din nou farmaciile cu stocuri de vaccin antigripal. Probabil ca cererea va continua sa se mentina la niveluri ridicate, mai ales ca a existat o scurta perioada in care pe piata nu au fost disponibile vaccinuri antigripale", a mai spus Iacob. Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu a facut un apel la farmacisti sa achizitioneze urgent vaccin antigripal, pentru a diminua panica indusa populatiei de lipsa acestui produs, chiar daca unitatile pe care le conduc sunt private si ministerul nu poate impune modul in care sa fie facuta aprovizionarea. "Ministerul Sanatatii nu are atributii in ceea ce priveste aprovizionarea farmaciilor sau a societatilor de distributie cu vaccin antigripal. Totusi, pentru a veni in sprijinul populatiei, am contactat producatorii si importatorii de vaccinuri gripale pentru refacerea stocurilor, in vederea asigurarii unor cantitati suficiente de produs si in farmaciile private. In plus, ii rog pe farmacisti sa se aprovizioneze urgent cu vaccin antigripal", a declarat Nicolaescu. Acesta a anuntat ca, pana acum, nu a fost inregistrat nici un caz de gripa aviara la om si nici de gripa umana, iar pentru a preveni imbolnavirile este esential sa dezvoltam sistemul de autoprotectie al organismului. "Institutiile de profil nu au raportat nici macar suspiciuni de gripa aviara la om sau de gripa umana. In aceste conditii, cel mai important ar fi ca oamenii sa-si dezvolte sistemul de autoprotectie si sa respecte cu strictete recomandarile specialistilor", a adaugat ministrul. Ministrul a mai anuntat ca trei reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii vor sosi astazi in Romania pentru a revizui planul de actiuni si alte masuri care trebuie luate in situatia confirmarii infectiei pasarilor cu virusul gripei aviare.



1.300 de turistii si-au anulat rezervarile

Companiile cu afaceri in domeniul turismului, in special cele din Delta Dunarii, sunt puternic afectate de aparitia gripei aviare, dupa ce au incheiat deja un sezon estival slab, ca urmare a inundatiilor.

"Nu mai exista clienti. Saptamana trecuta, inainte de isteria creata de domnul ministru Flutur, aveam inregistrati 1.300 de clienti pentru luna octombrie, acum nu mai avem nici unul", spune Cornel Gaina, presedintele complexului Cormoran din Delta Dunarii. Cormoran a investit anul acesta 1,2 mil. euro in extinderea capacitatii de cazare, in constructia unei piscine si a unui centru de agrement. Anterior crizei provocate de gripa aviara, Gaina miza pe o crestere de 20-30% a gradului de ocupare la sfarsit de sezon. Presedintele Cormoran este si mai ingrijorat. "Acum cred ca litoralul, Delta si alte parti ale Romaniei pot sa uite de turisti straini in 2006", afirma el. Presedintele Cormoran a precizat ca, in 2002, cand a existat suspiciunea de antrax in Tulcea, complexul Cormoran a avut doar 10% din clientii scontati. Delta Dunarii se prefigura ca una din zonele turistice cu cel mai mare potential pentru urmatorii ani, anul acesta fiind initiate in zona cateva investitii noi in proprietati hoteliere. Si agentiile de turism au de suferit din cauza gripei aviare, intrucat turistii au inceput sa evite Romania ca destinatie.

"Este evidenta retinerea turistilor straini, dar si romani. Nu se mai fac rezervari nici macar pentru Revelion. Si nu neaparat pentru ca ar fi vorba de zonele afectate, ci si de faptul ca preparatele culinare ar putea sa nu fie bine verificate", afirma Nicolae Demetriade, presedintele agentiei de turism Happy Tour, cea mai mare agentie de turism din Romania, cu o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro pe an. "Toata lumea se gandeste sa stea acasa, unde este in siguranta, sau sa plece in strainatate, unde nu exista aceasta problema. Pana in vara lui 2006 e greu de dat un pronostic cu privire la relansarea sezonului. Stam in expectativa pentru a vedea ce vor spune Ministerele Agriculturii si Sanatatii", adauga Demetriade. Reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) se arata ingrijorati cu privire la turismul din Delta Dunarii. "Pe termen scurt, este clar ca incoming-ul (sosirile de turisti straini - n. red.) va fi afectat, in special cel pentru Delta Dunaii. Pe termen mediu si lung, daca reactiile autoritatilor vor fi la fel de prompte, situatia se va redresa si turismul va continua sa se dezvolte", spune Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO