Analiză

Discrepantele dintre vechii si noii membri ai UE sunt tot mai evidente

31.01.2007, 18:54 16

La trei ani dupa extinderea UE cu alte zece noi state, est-europenii se plang de faptul ca sunt tratati ca cetateni de mana a doua, in timp ce vechii membri critica politicile nationaliste si indisciplina fiscala - scrie The Wall Street Journal intr-unul din articolele despre forumul de la Davos.
Entuziasmul discutiilor despre reunirea unei Europe divizate aproape a disparut. Dar privita din alt unghi, noii membri ai UE vor deveni cetateni obisnuiti ai Uniunii. Cu toate acestea, noii cetateni sunt la fel de distanti cu valorile UE din cauza politicilor care uneori par alarmante, in timp ce guvernele lor critica structurile Uniunii, la fel cum fac si cei din "vechea Europa."
"Oamenii au avut asteptari foarte ridicate. Ei credeau ca aderarea la Uniune ii vor face egali cu cei din Vest", a declarat episcopul Vaclav Maly, unul dintre cei care au semnat manifestul impotriva comunismului, si unul dintre liderii Revolutiei de Catifea din fosta Cehoslovacie. "In schimb, ei au impresia ca sunt tratati ca cetateni de mana a doua."
In timpul cursei catre integrare, fostele tari comuniste s-au confruntat cu probleme economice, de la inchiderea companiilor de stat la oprirea termocentralelor datorita gradului ridicat de poluare al acestora. Daca nu efectuau aceste modificari, UE ii ameninta cu excluderea.
Dar acum ca s-au integrat, diplomatii spun ca oficialilor de la Bruxelles le lipseste vointa de a oferi un comportament exemplar, iar vechile tipare reapar. Daca nu vor fi controlate, schimbarile ar putea declansa cresterea inflatiei, micsora dezvoltarea economiei si indeparta investitorii.
"Dupa ce atingi un tel maret, intervine un anumit grad de relaxare - este normal", a declarat Maros Sefcovic, ambasadorul Slovaciei la Uniunea Europeana. "Inainte de aderare, a trebuit sa muncim din greu pentru a demonstra ca putem." Fara o influenta pozitiva din partea UE, mediul politic din tarile Europei de Est devin volatile. Alegerile din Republica Ceha de anul trecut au produs un blocaj, care a rezultat in opt luni de conflicte inainte de formarea unui guvern de coalitie cu o majoritate fragila in aceasta luna. Guvernul socialist al Ungariei s-a confruntat cu proteste violente in toamna anului trecut, dupa ce a recunoscut ca a facut declaratii false cu privire la situatia financiara a tarii.
In ciuda acestor dificultati, Europa de Est continua sa prospere. Investitiile straine sunt in crestere, ridicandu-se la 38,4 miliarde de euro (49,6 miliarde de dolari) in cele zece noi state europene in 2006, de la 28,5 miliarde de euro (36,8 miliarde de dolari) in 2004, conform Conferintei Natiunilor Unite cu privire la Comert si Dezvoltare.
Cresterea economica a atins o medie de 5,3% in 2006, de la 4,7% cu un an in urma, conform Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. Alte tari se descurca si mai bine - Slovacia si Estonia au inregistrat o crestere economica de 8% anul trecut. Dar apar semne economice ingrijoratoare. Cresterea economica in cele zece noi state ale UE cel mai probabil va incetini in acest an, pe masura ce veniturile mai mari, cresterea numarului creditelor si a impozitelor ar putea duce la accelerarea inflatiei", indica un raport al Bancii Mondiale publicat saptamana trecuta.
Deficitele bugetare sunt tot mai mari, iar adoptarea monedei unice europene este intarziata. Ungaria este cel mai bun exemplu: deficitul bugetar s-a ridicat anul trecut la 10% din PIB, iar guvernul de la Budapesta s-a aflat in contradictie cu cei de la Bruxelles cu privire la reducerea cheltuielilor. Numai 39% din populatia Ungariei considera acum ca aderarea a fost "un lucru bun", conform unui sondaj realizat in decembrie de catre Eurostat, in scadere de la 49% cu sase luni inainte.
Nu numai ca Bruxelles-ul a inregistrat probleme in impunerea unei politici fiscale, dar si est-europenii se plang de tratament discriminant.
Ingrijorati de impozitele si salariile reduse din Europa de Est, vest-europenii mentin reguli stricte cu privire la muncitorii est-europeni. "Toate discutiile cu privire la instalatorii polonezi au avut urmari", a declarat Sefcovic, care adauga faptul ca este cruciala permiterea noilor membri sa intre acest an in spatiul Schengen. Aceasta schimbare este planuita pentru luna iunie.
Cativa dintre noii membri s-au implicat in certuri cu oficialii de la Bruxelles si vecinii vest-europeni. Republica Ceha a impiedicat anul trecut incheierea unui contract al Uniunii Europene cu privire la accizele minime la bauturile alcoolice, dorind ca productia sa interna de bere sa beneficieze de acelasi tratament ca si vinul din Franta.
Cehii au fost iritati si de faptul ca francezii doresc sa-i impiedice sa gazduiasca biroul central al proiectului Galileo, responsabil cu satelitii GPS pentru Europa. "Pentru scepticii din vest, noii membri sunt mai mult ca niste probleme, decat solutii", a declarat Karel Schwarzenberg, noul ministru de externe al Cehiei. "Ei trebuie sa se obisnuiasca cu gandul ca nu mai detin in totalitate Uniunea Europeana", a adaugat el.
Certurile interne reflecta impartirile geopolitice. Nou-venitii sunt mult mai incantati de Statele Unite, care considera ca i-au sustinut in timpul Razboiului Rece. Si incearca sa creeze legaturi puternice intre NATO si Uniunea Europeana.
"Deseori avem impresia ca Statele Unite ne-au ajutat mai mult ca Uniunea Europeana", a declarat Jiri Schneider, directorul de program la Institutul de Studii Financiare din Praga. "Chiar si atunci cand am cerut fonduri, Statele Unite ne-au acordat banii necesari cu mai putine obligatii, in timp ce Uniunea Europeana era inflexibila si birocratica", a adaugat el.
Nou-venitii au insistat in crearea unei departajari stricte fata de Rusia. Polonia a blocat Uniunea Europeana in a incepe negocierile pentru adoptarea unei noi structuri in ceea ce priveste comertul cu Rusia, politici energetice si legate de vize pana cand guvernul de la Moscova va inceta interdictia asupra importurilor de carne din Polonia. Rusia considera ca sistemul de certificare al Varsoviei este nesigur si corupt. Acest lucru a intervenit in aceeasi perioada cu ingrijorarea altor state est-europene legate de construirea unei noi conducte de gaze de la Marea Baltica in Germania, pentru a evita tranzitarea lor.
In ciuda nemultumirilor, exista limite cu privire la cat se pot abate guvernele de la normele Uniunii Europene. Cand Slovacia a dorit sa evite inchiderea a doua centrale nucleare, a luat in considerare sfidarea legilor Uniunii Europene, dar a decis ca riscul este prea mare de a pierde procesul la Curtea Europeana de Justitie, si de a nu obtine fonduri de dezvoltare din partea UE.
Cativa din oficialii est-europeni cunosc aceasta situatie, in ciuda nemultumirilor cu privire la intransigenta Uniunii Europene, au nevoie de un raspuns pozitiv din partea Bruxellesului pentru a merge inainte. "Ne place sa glumim cu faptul ca nimeni nu este responsabil de tara in aceasta perioada si ca nu conteaza deoarece toata lumea se imbogateste", a declarat Jiri Dienstbier, ministru de externe al fostei Cehoslovacii. "Pe termen lung ai nevoie de un guvern cu anumite politici pentru a prospera", a adaugat el.
In timpul regimului comunist, atat Dienstbier, cat si episcopul Maly au fost obligati sa lucreze la furnalul de carbuni. In prezent, episcopul Maly traieste si lucreaza intr-un palat recent renovat pe Dealul Castelului din Praga. Amandoi sunt uimiti de prosperitatea tarii lor, dar si ingrijorati cu privire la viitor.
"Neincrederea creste. Populatia se simte tot mai mult fara putere", a declarat episcopul Maly.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO