Analiză

Dolarul lasa de astazi locul euro pe ecranele dealerilor

03.03.2003, 00:00 34

Astazi inceteaza domnia de 12 ani a dolarului la Banca Nationala a Romaniei. Valuta in care Romania si-a facut toate socotelile ani de zile lasa locul euro, care va deveni referinta pentru calculul cursului leului.
Cursul dolarului devine astfel unul derivat, calculat in functie de cursul leu/euro si de cotatiile internationale euro/dolar, iar bancile comerciale vor trebui sa faca raportarile statistice in euro, in loc de dolari.
"Astazi, 28 februarie, Banca Nationala se desparte de cursul leu/dolar, dupa exact 12 ani si zece zile. De la 18 februarie 1991, cand dolarul valora 200 de lei, banca centrala a transmis zi de zi cursul leu/dolar. De la 3 martie, trecand la cursul de referinta leu/euro, BNR va face un pas mic catre pasul cel mare, scopul final fiind, ca la sfarsitul acestui deceniu sa ajungem sa inlocuim leul cu euro", a comentat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Ultimul curs de schimb al leului avand ca baza dolarul, calculat vineri de BNR, a fost de 33.121 de lei pentru un dolar. In cei 12 ani de referinta leu/dolar, raportul dolar/leu a crescut de 165 de ori.
Analistii de la Bucuresti au considerat si considera inca ca dolarul iese din scena intr-o conjunctura proasta pentru moneda americana, adica in momentul in care euro continua sa se aprecieze in raport cu dolarul. Inca din momentul anuntarii trecerii la referinta euro, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea ca nu poate fi vorba de asa ceva.
Argumentele invocate de Isarescu pentru aceasta decizie sunt confirmarea consolidarii pozitiei detinute de euro in relatiile economice externe ale Romaniei in 2002, perspectiva invitarii Romaniei pentru a adera la Uniunea Europeana in 2007, precum si cererea expresa a Bancii Centrale Europene, Romania si Lituania fiind ultimele tari candidate care nu au adoptat inca euro ca referinta pentru monedele nationale.
Desi multi analistii se temeau ca anuntul BNR ar putea inflama preturile unor bunuri si servicii, in special, al celor din import precum si de pe piata imobiliara, efectul nu este vizibil. Deja multi comercianti se uitau la euro pentru fixarea preturilor in lei ale produselor vandute. De asemenea, situatia cererii si ofertei de pe piata imobiliara nu permite inca speculatii importante de pe urma transformarii preturilor din dolari in euro. Pana la urma totul se rezuma la veniturile obtinute si implicit la capacitatea de economisire. Care nu se va modifica foarte curand.
Pe de alta parte, managerii din majoritatea sectoarelor economice anticipeaza pentru urmatoarele trei luni cresteri de preturi , fara sa fie clar insa in ce masura aceasta tendinta va fi speculativa sau va avea la baza schimbarea referintei leului.
Anul trecut leul s-a depreciat in raport cu dolarul cu doar 6%, in timp ce raportat la euro devalorizarea a fost mult mai mare - de peste 25%.
Oricum si de acum  incolo Banca Nationala are destul spatiu de manevra in a calcula cursul leu/euro, si implicit leu/dolar, prin faptul ca isi va mentine ca reper un cos valutar euro-dolar, proportiile nefiind neaparat stabile. Oficial euro "atarna" acum 60%, iar dolarul 40%. Analisti de pe piata valutara sustin insa ca dupa cum au evoluat lucrurile in luna februarie BNR a lucrat dupa un cos in care euro era 90%.
Desi banca centrala anuntase inca de anul trecut trecerea la referinta euro, acum doua saptamani, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, s-a aratat ingrijorat de posibilele efecte asupra inflatiei , considerand ca masura mai trebuie analizata.
Pana la urma lucrurile s-au lamurit, iar in acest moment, cel putin la nivel declarativ, totul este in regula. "A fost doar o problema de comunicare intre BNR si guvern. Trecerea la referinta euro nu afecteaza absolut in nici un fel anul 2003 ca parametri bugetari. Practic, BNR va obliga bancile sa coteze direct euro/leu, iar ea va interveni pe piata numai in euro. A nu se uita ca nu va disparea cosul euro/dolar dupa care banca centrala isi ghideaza interventiile. BNR va fi un partener independent, dar va trage exact in acelasi sens cu noi", a comentat pentru ZF Mihai Tanasescu.
Despre cum vor evolua lucrurile de acum incolo nimeni nu va sti cu precizie. Adrian Vasilescu atrage atentia ca Banca Nationala va continua sa anunte un curs de schimb calculat in functie de datele pietei . Potrivit oficialului BNR, bancile vor putea tranzactiona in continuare, in mod direct, si alte valute.
"Reglementarile BNR sunt limpezi in aceasta privinta si cotatiile bancilor vor fi facute preponderent in euro, dar nu in exclusivitate. In functie de realitatile pietei, bancile pot cota si in dolari si in alte valute", a explicat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR nu exclude ca este posibil sa apara unele socuri o data cu noutatea adusa de referinta in euro.
"BNR este pregatita si pentru astfel de eventualitati, asa incat socurile sa aiba o durata cat mai mai scurta si intensitate cat mai mica", afirma reprezentantul bancii centrale.
Potrivit dealerilor de pe piata interbancara, primele sedinte de tranzactionare din aceasta saptamana vor fi caracterizate de "o oarecare deruta". Dupa acomodarea cu noile cotatii, operatorii pietei estimeaza o intrare a cursului euro/leu pe un trend similar raportului dolar/euro, cu o tendinta de apreciere in termeni reali a leului pe termen mediu.
"Bancile vor fi destul de precaute la inceput si nu isi vor asuma prea multe riscuri. Aceasta situatie va dura probabil pana se va gasi un echilibru. In primele zile din aceasta saptamana nu cred ca volumele de tranzactionare vor fi foarte mari, diferentele intre cotatiile de cumparare si cele de vanzare vor fi foarte largi. In mare, toata lumea va sta in expectativa", crede Cristian Sporis, chief dealer la Raiffeisen Bank Romania.
Florin Danescu, trezorierul Romanian International Bank, crede, in plus, ca principalul element care se va resimti in urmatoarele doua saptamani este lipsa unei competitivitati la nivelul cotatiilor, si asta in contextul in care ponderea majoritara a tranzactiilor de pe piata interbancara s-au facut in dolari.
"Se va produce fara discutie un transfer al volatilitatii din ringul leu/euro in ringul leu/dolar, exact invers fata de cum a fost pana acum, iar acest lucru va avea un efect nedorit asupra clientelei. Oricum, volumul tranzactiilor va fi scazut si va fi o perioada de tranzitie in care bancile nu vor avea un apetit deosebit pentru a cota. Se vor face si speculatii pentru a se castiga din aceasta volatilitate", a conchis Danescu.

Adio cresteri mari
Pana in anul 2001 dolarul a fost un bun plasament pentru cei care voiau sa-si apere economiile de inflatia din Romania. Anul trecut insa lucrurile nu au mai stat asa. Dolarul a crescut cu numai 6% fata de leu, cu mult sub inflatie, care a fost de 17,8%. Daca se compara cu dobanda bancara la lei, care a fost de 25-30%, pierderile sunt mult mai mari. Sau, mai precis, s-a castigat pe leu mult mai bine.
Chiar si plasamentele in euro au adus un castig mult mai mare, cresterea monedei europene fata de leu fiind de 25,2%. Nici in acest an, in cele doua luni scurse, dolarul nu a avut o evolutie spectaculoasa, ci dimpotriva. Moneda americana a scazut fata de inceputul anului, aducand pierderi celor care continua sa-si pastreze economiile in dolari. Plasamentele in lei sunt mai rentabile.
Vremurile in care dolarul crestea la nesfarsit au trecut. De acum inainte, cresterile vor fi din ce in ce mai reduse. Probabil ca peste doi ani dolarul va inregistra chiar o scadere fata de leu pe parcursul unui an, asa cum s-a intamplat in 2002 in Ungaria, cu forintul.
Tot mai mult, cursurile de schimb - atat leu/dolar, cat si leu/euro, vor fi folosite pentru scaderea inflatiei, avand in vedere surplusul de valuta care intra constant in Romania. Banca Nationala a anuntat ca isi va reduce treptat cumpararile de valuta, ceea ce inseamna ca oferta va trebui sa-si gaseasca contrapartida in cererea de pe piata valutara. Acest lucru va contribui si mai mult la temperarea cresterilor cursului de schimb.
Comparatia cu inflatia a evolutiei cursului de schimb va fi din ce in ce mai putin de actualitate. Leul nu va mai fi judecat daca este supraevaluat sau nu fata de dolar, in functie de inflatie. Daca oferta de valuta de pe piata poate sa sustina cursul, iar evolutia indicatorilor economici externi - balanta de plati, contul curent, rezerva valutara -  este favorabila, atunci inflatia are din ce in ce mai putina importanta in judecarea cursului de schimb a monedei nationale.
Paradoxal, pericolul care va veni in urmatorii ani este ca leul sa nu se aprecieze prea mult fata de dolar, caz in care Banca Nationala va trebui sa intervina si sa cumpere valuta, adica euro, o data cu schimbarea cursului de referinta. In momentul in care va exista liberalizarea totala a fluxului de capital, marile fonduri de investitii si bancile vor specula orice diferenta intre dobanda platita la titluri de stat si depozite bancare si evolutia cursului de schimb. Atunci se vor da lupte adevarate pe piata valutara. Cel mai bun exemplu a fost cel din Ungaria, de la inceputul acestui an, cand Banca Nationala a Ungarei s-a luptat cu marii jucatori care doreau sa sparga limita de apreciere a forintului. Atunci, Banca Nationala a Ungariei a cumparat aproape cinci miliarde de euro intr-o saptamana, pentru a evita aprecierea si mai mult a monedei nationale fata de euro.
oana.nuta@zf.ro; razvan.voican@zf.ro; cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO