Analiză

Finantele se intalnesc cu marile companii

27.09.2004, 00:00 19



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, urmeaza sa se intalneasca in aceasta saptamana cu reprezentati ai multinationalelor din industria asigurarilor pentru a discuta obiectiile acestora la legea fondurilor private de pensii si a vedea in ce masura sunt posibile modificari ale actului normativ, au declarat surse oficiale.



Intalnirea ar fi trebuit sa aiba loc chiar saptamana trecuta, dupa ce AIG Life, Aviva, ING si Generali au amenintat cu boicotarea pietei pensiilor private proiectate prin legea amintita. Reprezentatii companiilor considera ca limitele impuse asupra contributiilor cetatenilor precum si comisioanelor incasate de administratorii fondurilor, le vor afecta profiturile.



"Aceasta lege este rezultatul direct al unui mod de gandire socialist si nu poate functiona intr-o economie de piata. Guvernul fie nu s-a uitat nicaieri in jur, fie nu a vrut sa ia in considerare experientele altor tari", a declarat Tudor Moldovan, director executiv al Generali Romania, citat de agentia internationala de stiri Bloomberg News.



"Daca ma duc la Londra si le spun actionarilor sa investeasca in Romania in conditiile prevazute de aceasta lege, vor spune ca mai degraba isi trimit banii in China. Este un incident neplacut, care ar fi putut fi evitat", a declarat si Adrian Allott, directorul financiar al Aviva Romania.



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, sustine ca mentinerea unui sistem de pensii finantat de stat in paralel cu unul privat va costa Romania nu mai putin de 3% din PIB, respectiv circa 2 miliarde de dolari. "Acceptarea solicitarilor companiilor de asigurari ar fi inca si mai costisitoare", spune Tanasescu.



El afirma ca anul 2008 reprezinta un orizont de timp realist pentru inceperea functionarii noului sistem. "Este momentul in care Romania isi va putea permite sa aloce o mare parte din resursele bugetare care se duc acum in sistemul public, catre un sistem privat de pensii. Aceasta este concluzia unei analize facute impreuna cu Banca Mondiala", spune ministrul.



Allot sustine ca legea nu reuseste sa faca Romania mai atractiva pentru companiile occidentale de asigurari.



La randul sau, Violeta Ciurel, pana de curand director ING Nederlanden Romania, afirma ca situatia se va inrautati in timp daca legea ramane in forma actuaala.



"Economia va suferi, viitorii pensionari vor avea de pierdut, iar guvernul va rata oportunitati ca urmare a faptului ca in proiect se vor implica investitori mai putin puternici", spune Ciurel.





Nemultumirile companiilor private



* Toate persoanele de sub 35 de ani ar trebui sa participe in mod obligatoriu, nu numai cele devin pentru prima data angajati



* Contributia de 2% din salariul brut majorata nu creste decat pana la 6% din salariul brut in 8 ani, ceea ce este putin; ar trebui sa creasca pana la 8% din salariul brut



* Limitarea veniturilor administratorilor la 3,5% din contributii si 10% din profitul anual obtinut din reinvestirea activelor descurajeaza investitorii



* Garantarea unui randament al investitiilor de 1% peste inflatie in fiecare an este departe de realitatea de pe piata financiara



* Cheltuielile pentru functionarea fondului de pensii sa nu fie suportate de catre administrator, ci sa fie recunoscute drept ale fondului de pensii.



* Este necesara infiintarea imediata a unei Comisii independente de Supraveghere a Fondurilor de Pensii care sa preia atributiile Departamentului de Pensii din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO