Analiză

Gigantii celei mai mari economii din Europa debarca la Bucuresti

12.08.2004, 00:00 22



Cancelarul german Gerhrard Schroeder, unul dintre cei mai puternici lideri politici din Europa, debarca astazi in Romania in fruntea unei delegatii de afaceri, cu reprezentanti la nivelul cel mai inalt din partea celor mai puternice grupuri - Deutsche Bank (din domeniul financiar - bancar), Siemens (energie, transporturi, IT & C), Ruhrgas, Wintershall (gaze), Zublin (constructii) si EADS (industria aeronautica).



Delegatia, care va avea intalniri cu presedintele Romaniei, Ion Iliescu, si primul ministru Adrian Nastase, vine pregatita sa semneze contracte de valoare mare in domeniul energiei si infrastructurii, anunta surse diplomatice citate de agentia germana de presa DPA.



Germanii se numara printre cei mai mari si mai activi investitori straini de pe piata romaneasca, cu un nivel al investitiilor in jur de un miliard de euro. Companiile germane si-au construit o pozitie puternica in Romania, fiind implicati in aproape toate tranzactiile importante, de la privatizarea companiei petroliere Petrom,unde banca Deutsche Bank a fost consultantul cumparatorului austriac OMV, intermedierea emisiunilor de bonduri ale statului, productie, import si distributie de gaze, pana la productia de ciment,componente auto sau modernizarea infrastructurii energetice si feroviare.



De asemenea, concernul german E.ON, unul dintre cele mai mari grupuri de utilitati din lume, este angrenat in privatizarea distributiei de electricitate si de gaze.



Concernele industriale Siemens sau E.ON, adevarate puteri globale, au o putere financiara mai mare decat multe dintre statele lumii, inclusiv Romania, ambele deruland afaceri in valoare de peste 50 miliarde euro annual. Capitalizarea bursiera a Siemens pe bursa americana este de aproximativ 60 miliarde dolari, iar cea a E.ON depaseste 48 miliarde dolari.



Cele mai mari companii romanesti, Petrom si Electrica (ambele inca de stat), au incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri sub doua miliarde de euro.



Printre afacerile posibil sa fie anuntate in aceste zile se afla si proiectul unui gazoduct, afacere intre Wintershall si compania nationala de transport a gazelor Transgaz Medias, afirma publicatia germana Frankfurter Allgemeine, preluata de DPA.





Cimentul, retailul, bancile si energia pe lista prioritatilor



Pana acum, cea mai mare parte a investitiilor germane sunt concentrate in sectorul materialelor de constructii, unde se detaseaza grupul german HeidelbergCement.



Intrat pe piata in 1998 prin achizitia fabricii de ciment de la Bicaz, HeidelbergCement a facut investitii de peste 200 milioane euro si acum controleaza circa 35% dintr-o piata a cimentului de circa 240 - 250 milioane euro.



In 2002, au facut "achizitia anului", preluand pentru circa 70 milioane dolari fabrica de ciment de la Fieni, prin care s-au impus lideri pe piata interna.



HeidelbergCement este practic cel mai mare investitor german de pe piata romaneasca.



Un alt gigant german intrat pe piata romaneasca este grupul german Metro AG, care opereaza cea mai mare retea de comert din tara. Planul de 20 de unitati va fi atins in aceasta toamna, in timp ce afacerile sunt estimate sa ajunga in acest an la 800 milioane euro.



In sectorul bancar romanesc, activeaza deja HVB Bank, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare europene. La finele anului trecut, HVB se situa in topul primelor zece banci din Romania, cu o cota de piata estimata la 3,5%.



O alta puternica banca prezenta este Deutsche Bank, care activeaza numai la nivel de reprezentanta.



Siemens ocupa de asemenea pozitii foarte bune in sectorul feroviar si energetic, dar si in sectorul IT sau cel medical.





Schroeder discuta cu Nastase despre integrare si Canalul Bastroe



Negocierile de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana si controversa legata de constructia Canalului Bastroe din Delta Dunarii sunt doua dintre subiectele ce vor fi discutate de cancelarul german Gerhard Schroeder si premierul roman, Adrian Nastase. In timpul vizitei de doua zile in Romania, cancelarului federal va merge la mormantul tatalui sau din Ceanu Mare, judetul Cluj.



Cancelarul federal se va intalni si cu presedintele Ion Iliescu. Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, premierul roman Adrian Nastase si cancelarul Gerhard Schroeder vor discuta despre sprijinului german acordat Romaniei in special in domeniul "Justitie-Afaceri Interne", capitol aflat in curs de negociere cu Comisia Europeana. De asemenea, delegatia parlamentara care il va insoti pe cancelarul federal va purta discutii cu ministrii coordonatori ai domeniilor aflate in proces de reforma in Romania, in perspectiva negocierilor de aderare la UE.



Cei doi sefi de guvern vor vorbi si despre problemele regionale din sud-estul Europei precum si despre problemele de mediu generate de lucrarile incepute de Ucraina la constructia canalului Bastroe, in Delta Dunarii. Romania a intreprins repetate demersuri diplomatice pentru a convinge autoritatile de la Kiev sa opreasca lucrarile de constructie a Canalului Bastroe, fapt care a iritat partea ucraineana.



De la Bucuresti, cancelarul german va merge intr-o vizita oficiala in Bulgaria.



Vizita cancelarului Schroeder in Romania are si un pronuntat caracter personal. Inainte de intrevederile oficiale, astazi, Gerhard Schroeder va merge la mormantul tatalui sau, fost caporal in armata germana, inhumat intr-o groapa comuna din localitatea Ceanu Mare in urma cu 60 de ani. Pana acum patru ani, Schroder nu stia de existenta mormantului, insa sora lui mai mare, Gunhild, a descoperit locatia in documentele din arhivele statului. Gerhahrd Schroeder nu si-a cunoscut tatal.



Presa internationala comenteaza ca vizita in Romania a cancelarului federal este inca o etapa din seria de calatorii efectuate in aceasta vara in care si-a cerut scuze pentru cel de-al doilea zrazboi mondial. Aminteste ca Schroeder a fost primul lider german care, in luna iunie, a luat parte la ceremoniile organizate pentru aniversarea a 60 de ani de la Debarcarea fortelor aliante in Normandia, iar, saptamana trecuta a adus un omagiu celor 200.000 de polonezi omorati de trupele germane in 1944, in timpul revoltei din Varsovia.



Presa germana comenteaza insa ca vizita lui Gerhard Schroeder in Romania si Bulgaria ar putea trece in ochii observatorilor de acasa si drept o forma de refugiu din calea unei furtuni politice considerata iminenta. Cancelarul german se confrunta cu o scadere drastica a cotei de popularitate (mai ales din cauza reformelor sociale dure adoptate de guvern, soldate cu proteste de strada), partidul social democrat, este al carui lider este, risca scindarea iar autoritatea sa in partid este pusa la incercare.
adrian.mirsanu@zf.ro;mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO