Analiză

Gospodinele romance, inca indragostite de fluturarea rufelor puse la uscat

11.11.2003, 00:00 235

Franghia este primul element la care se gandeste orice roman, fie ca provine din mediu rural sau urban, cand vine vorba de uscarea rufelor spalate. Cu toate acestea, o noua piata tinde sa se contureze - a uscatorului de rufe automat. Desi vanzarile anuale sunt estimate la numai 1.600-1.700 de unitati, adica putin peste numarul autoturismelor Mercedes si BMW vandute intr-un an, potentialul este foarte mare.
"Daca in alte tari este firesc sa ai un uscator, asa cum ai un televizor sau un frigider, majoritatea gospodinelor din Romania inca usuca rufele in modul mostenit de la stramosi: intinzandu-le pe franghii in balcon sau in baie, pe calorifer sau pe suportul pentru uscat. Consumatorii romani nu sunt constienti de avantajele unui asemenea produs. Nu vorbim de situatia economica a populatiei, ci doar de lipsa de informatii. Majoritatea gospodinelor inca prefera "modul traditional de uscare a rufelor", fara sa stie ca un uscator automat le usureaza cu mult viata", crede Carmen Georgescu, marketing manager la Electrolux Romania, companie care tocmai a lansat in urma cu o saptamana o astfel de gama de uscatoare.
Parerea este sustinuta si de principalul jucator de pe piata masinilor de spalat, Whirlpool Romania. "Aceste produse au aparut in Romania mult dupa 1989 a€“ pana atunci oamenii nu le cunosteau, nu stiau cum se utilizeaza, aveau solutii alternative mai mult sau mai putin rudimentare sau consumatoare de timp si nu le simteau nevoia. Toate aceste segmente de piata cresc acum, cu atat mai mult cu cat in mediul urban gospodinele "traditionale" sunt inlocuite de femei care se straduiesc sa faca fata si carierei si familiei si simt nevoia de ajutor", sustine Mircea Dobre, director general Whirlpool Romania.
Dupa ce na€“au avut acces la masinile de spalat automate in perioada comunista, cand importurile unor asemenea produse erau prohibite iar tehnica romaneasca pierduse pasul, tot mai multe familii au cautat saa€“si cumpere un astfel de produs.  Acum, clientii incep sa devina si mai pretentiosi: vor si spalare, si stoarcere si uscare.
Ce au insa de castigat cei care platesc intre 10 si mai bine de 20 de milioane de lei pentru un astfel de produs ? "Timpul de uscare a hainelor se reduce considerabil, acestea sunt mai usor de calcat in momentul in care sunt scoase din uscator. In plus, poti da o alta intrebuintare balconului sau poti sa regandesti spatiul din baie pe care il alocai uscarii rufelor. In balcon, plantele iau locul prozaicelor franghii de rufe, cu un efect estetic evident, iar in baie ai loc mai mult. In plus, se evita umezeala si condensul, care apareau mai ales pe timp de iarna, si din cauza hainelor puse la uscat in casa", apreciaza reprezentantul Whirlpool Romania.
Alternativa la acest tip de produs il reprezinta masinile de spalat automate cu uscator incorporat, care sunt in general cu cateva milioane de lei mai scumpe decat produsele corespondente fara uscator. Anual, din cele 300.000 de masini de spalat care se vand pe piata romaneasca, circa 1,3a€“1,5% sunt masini de spalat automate cu uscator, adica 4.000a€“4500. Altfel spus, la fiecare uscator vandut corespund trei masini de spalate cu uscator incorporat. Ca urmare, doar 6a€“7000 de persoane se gandesc saa€“si cumpere anual o masina (si) de uscat rufele.



"Masina de spalat cu uscator poate usca maxim 2,5 kg de rufe, in timp ce uscatorul de sine statator usuca pana la 5 kg de rufe. Printre avantajele oferite de uscatoarele de sine statatoare (care nu se regasesc in cazul masinilor de spalat cu uscator) se numara programele de uscare speciale (pentru tesaturi delicate, anti-sifonare), precum si controlul uscarii, aceasta putand fi programata pentru o anumita ora", adaga reprezentantul Electrolux Romania.
In aceste conditii, principala categorie de clienti pentru uscatoarele de rufe este reprezentata de familiile tinere, cred jucatorii din domeniu."Piata imobiliara creste de la un an la altul si tot mai multe familii tinere isi amenajeaza sau reamenajeaza locuintele", este de parere Mircea Dobre, care estimeaza pentru acest an vanzari de 500 de unitati pentru uscatoarele Whirlpool.
Lipsa spatiului ar putea fi insa un argument in defavoarea cumpararii unui uscator. Nu neaparat, spun jucatorii din domeniu. "La cumpararea produsului se ofera consumatorilor un kit de conectare a masinilor de spalat Al 6-lea Simt, varful de gama,  cu uscatorul  care are  incorporata aceasta tehnologie,  pentru a maximiza  performanta, design-ul  si nu in ultimul rand  ocuparea eficienta a spatiului", completeaza Mircea Dobre.
Caseta
Uscatorul se poate pune deasupra oricarei masini de spalat cu sistem de incarcare frontala. Exista si uscatoare cu o adancime de mai putin de jumatate de metru, care poate fi montat deasupra unei masini de spalat sau chiar pe un perete, util astfel si celor care detin masini de spalat cu incarcare verticala;
Potrivit studiilor pentru intinsul rufelor (aproximativ 5 kg) este nevoie de 15 minute, pentru strangerea lor, de cel putin 10 minute, impaturitul 15 minute si calcatul 20 de minute. in total cel putin o ora pentru a avea grija de 5 kg de rufe. Un uscator are nevoie de aproximativ 15 minute pentru a impaturi rufele, calcatul nefiind necesar;
Uscatorul poate fi programat cu pana la 19 ore inainte;
Uscatoarele sunt construite fie cu un sistem de ventilatie, fie cu un sistem de uscare prin condensare. Ambele sisteme introduc in interior aer cald care circula printre rufe.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO